1
Košarka

FOTO: kss.rs

U SUSRET MUNDOBASKETU: Kako bi ‘Drim Tim’ mogao da utiče na nastup Nikole Jokića i ostalih Srba iz NBA?

Objavljeno: 01.01.19 u 18:00

Naredne 2019. godine od 31. avgusta do 15. septembra u osam kineskih gradova (Šangaj, Peking, Nanđing, Vuhan, Donguan, Fošan, Guangžu i Šenžen) biće odigrano 18. Svetsko prvenstvo za košarkaše. Jedno od najvećih pitanja među ljubiteljima košarke jeste u kojim sastavima će nastupiti glavni kandidati za medalje, pre svih selekcija SAD i njihov „drim tim“, kao i Srbija, ali i svi drugi timovi koji u svom sastavu imaju zvezde najjače košarkaške lige na svetu.

No, krenimo redom…

FIBA je pre pet godina donela odluku oko koje od tad traju trzavice između nje i Evrolige – kvalifikacije na Mundobasketu neće više biti održavane kroz kontinentalne šampionate, već po uzoru na FIFA kroz kvalifikacione „prozore“ sa po dve utakmice po „prozoru“, po dvokružnom sistemu. 

Razlog za ovu promenu bila je, bar kako tvrde iz krovne košarkaške organizacije, želja da „se košarka dalje globalizuje, razvija i proširi i na mesta na kojima do sada nije bila toliko popularna“.

Što je, u svojoj suštini, u redu, i naravno da takvu ideju valja dodatno razraditi jer teško da iko na ovaj način može da izgubi. Reprezentacije gostuju na egzotičnim mestima, hale budu pune, „male“ reprezentacije dobiju priliku da nauče nešto od onih jačih, i možda kroz par godina neka od njih i napravi iskorak. Ili tako bar zvuči u teoriji.

A praksa? Tu na scenu stupa nedostatak bilo kakvog sluha jednom delom i Evrolige, ali većim delom FIBA, koja nije želela da napravi bilo kakav kompromis. Naime, poznato je već da su termini utakmica najčešće bili takvi da bi košarkaši u pet dana vezali i po tri utakmice, što je čelne ljude klubova koji igraju Evroligu nateralo da košarkašima savetuju da preskoče reprezentativne akcije. Uz njih, selektori nisu mogli da računaju ni na košarkaše iz NBA lige, pa smo tako došli u situaciju da su „profitirali“ oni slabiji, te će Mundobasket proteći bez Slovenaca, po svemu sudeći i bez Hrvatske, a za mesto su se, ukoliko ne bude neprijatnih iznenađenja u poslednjem „prozoru“, znatno teže od očekivanog izborili izabranici Aleksandra Đorđevića.

Ipak, Srbija će uprkos nekim iznenađujućim porazima najverovatnije zaigrati na smotri najboljih selekcija sveta. Ključno pitanje koje sigurno zanima sve ljubitelje košarke u Srbiji – u kom sastavu?

Najbolji odgovor na ovo pitanje bi mogao da nam da pogled na spisak od 35 igrača koje je legendarni Greg Popovič odabrao kao kandidate za nastup u Kini. na njemu su:

Harison Barns (Dalas), Bredli Bil (Vašington), Devin Buker (Feniks), Džimi Batler (Filadelfija), Majk Konli junior (Memfis), Demarkus Kazins (Golden Stejt), Stef Kari (Golden Stejt), Entoni Dejvis (Nju Orleans), Demar Derozen (San Antonio), Andre Dramond (Detroit), Kevin Durent (Golden Stejt), Pol Džordž (Oklahoma), Erik Gordon (Hjuston), Drejmond Grin (Golden Stejt), Blejk Grifin (Detroit), Džejms Harden (Hjuston), Tobijas Heris (LA Klipers), Gordon Hejvord (Boston), Kajri Irving (Boston), Lebron Džejms (LA Lejkers), Deandre Džordan (Dalas), Kavai Lenard (Toronto), Demijan Lilard (Portland), Kevin Lav (Klivlend), Kajl Lauri (Toronto), Si Džej Mekolum (Portland), Kris Midlton (Milvoki), Viktor Oladipo (Indijana), Kris Pol (Hjuston), Ajzea Tomas (Denver), Klej Tompson (Golden Stejt), Majls Tarner (Indijana), Kemba Voker (Šarlot), Džon Vol (Vašington), Rasel Vestbruk (Oklahoma).

Čak i ukoliko odluče da povedu „B“ tim, sastav koji bi mogao da ode u najmnogoljudniju zemlju sveta bi svejedno mogao da bude sastavljen od 12 superstarova:

Kemba Voker, Kajl Lauri, Devin Buker, Džimi Batler, Rasel Vestbruk, Pol Džordž, Andre Dramond, Gordon Hejvord, Majls Tarner, Kris Midlton, Tobajas Heris i Viktor Oladipo. 

Iako nijedno od većih imena nije nastupalo za selekciju SAD tokom kvalifikacija za turnir u Kini, i Popovič i igrači su nekoliko puta istakli da će svaki od 35 navedenih košarkaša biti na raspolaganju jednom od najboljih trenera ikada. Razlog se krije i u izvesnoj želji Popoviča da fantastičnoj karijeri doda i zlata sa Svetskog prvenstva i Olimpijskih igara, pa tako ne bi bilo iznenađenje ni da u Aziji u naredne dve godine nastupe:

Stef Kari, Klej Tompson, Kajri Irving, Kris Pol, Demijan Lilard, Lebron Džejms, Kavai Lenard, Džejms Harden, Rasel Vestbruk, Deandre Džordan, Demarkus Kazins i Drejmond Grin.

Razlog iz kog bi SAD mogle da odluče da pošalju najjači tim u Kinu pre nego u Tokio krije se i u novcu. Gde god da odu, košarkaški reprezentativci SAD su hodajuća atrakcija i tim koji ne samo da svi žele da gledaju i pobede, već i da njihov boravak učine nezaboravnim. Ukoliko u to pridodamo primetan porast ulaganja u kineski sport, gde mnogi košarkaši biraju da umesto u Evropi iz NBA lige odu u Kinu i naplate svoje ime, marketinški potencijal je čini se preveliki. Mogao bi previše toga da donese i Kinezima kroz 16 dana spektakla, i FIBA kroz nastupe najboljih košarkaša sveta u ovoj državi, ali i samim Amerikancima, koji će odluku da u Kinu pošalju recimo Lebrona Džejmsa umesto Krisa Midltona sigurno umeti dobro da naplate.

Ovo znači i da će NBA klubovi, kako bi izbegli moguće negativne posledice, dati „zeleno svetlo“ svojim košarkašima da nastupe za svoje reprezentacije.

FOTO: STARSPORT)

To bi ujedno značilo i da će za Srbiju moći da igraju Bogdan Bogdanović, Boban Marjanović, Nemanja Bjelica, Miloš Teodosić, ali i centar Denver Nagetsa, Nikola Jokić.

A za potencijalne rivale bi, pored „drim tima“, mogli naši košarkaši da imaju i Pau i Marka Gasola, Rikija Rubija (Španija), Janisa Antetokunpa (Grčka), Rudija Gobera i Nikolasa Batuma (Francuska), Petija Milsa i Bena Simonsa (Australija), Tristana Tompsona i Endrjua Viginsa (Kanada), možda i Stivena Adamsa (Novi Zeland)…

Turnir će svakako biti siromašniji jer na njemu neće biti Darija Šarića, Bojana Bogdanovića, Ante Žižića (Hrvatska), kao ni po mnogima budućeg rukija sezone NBA lige, Luke Dončića, ali se čini da je FIBA imala sreće i da nas, uprkos fijasku sa novim kvalifikacionim ciklusom, očekuje u najmanju ruku dobra košarka u Kini.

0
0

1 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

Unesite pojam i stisnite enter