Predsednik Crvene zvezde pokušao je da objasni kakvo je razmišljanje Evrolige kada je reč o našem regionu i eventualnom novom mestu u njenom takmičenju.

Nebojša Čović je istakao da liga na Jadranu ‘vuče stare korene’ i da su finansije prilično veliki problem, u odnosu na ono šta traži Evroliga.


Ne mislim da je ABA liga zaboravljena, ali jeste svedena nepravedno na jedno mesto, dok je ranije čitav region imao tri mesta u elitnom takmičenju. Smatram da su to ‘zasluge’ iz vremena ABA Sidro lige. To je jedan problem, a drugi je taj što region očigledno još ne može da prati određene finansijske i strukturne standarde koje postavlja Evroliga – rekao je Čović za SportKlub i dodao:

– Moje razmišljanje glasi da mi moramo da shvatimo da je košarka naš prvi sport i da svi zajedno – svi sportski radnici uz pomoć lokalnih samouprava i države – uspemo da podignemo standard svih klubova u Srbiji, a verujem da će to i ostali u regionu učiniti. Predstoji nam interesantan period.

Koliko je zapravo Crvena zvezda bila daleko od A licence?

– Bila je daleko oko deset miliona evra, tako da kažem. Crvena zvezda ima infrastrukturne uslove i Beograd jeste veliki grad, ali treba u celu računicu uvesti i tržište. Ušli su Bajern i Asvel, a znate, Nemačka i Francuska su velika tržišta sa aspekta broja ljudi, ali i sa aspekta TV prava, što očigledno naš region još nije, nažalost.

– Kažem vam, Zvezda je bila daleko nekih deset miliona evra. Stvorena je i ta medijska spin budalaština, moram tako da je nazovem, da je Zvezda prošle sezone trebalo da bude na fajnal-foru, da se sve to radi zbog Zvezde… Evropa i Evroliga ne trpe takvo ponašanje. Zvezda je napravila sjajne rezultate, čak i u novom formatu koji po težini ni u kom slučaju ne može da se poredi sa onim starim sistemom po grupama.

Spekuliše se i da se Evroliga neće zaustaviti na broju od 18, te da u dogledno vreme sledi i proširenje na 20 klubova.

– Videćemo, znam da postoje različita razmišljanja i da Evroliga ide oprezno, korak po korak. Mislim da će i liga sa 18 klubova biti veliki izazov – izuzetno su veliki napori i sada sa 16 klubova, a sada nam slede još četiri kola više, plus plej-of i fajnal-for. Ono što mi u našoj košarci moramo da prepoznamo jeste da u dobrom delu dolazi do NBA-izacije evropske košarke i da ona počinje da se vezuje za velike gradove – zaključio je prvi čovek Crvene zvezde.

Zapratite najjaču sportsku instagram stranicu HotSport. Hvala na poverenju.