0
AdmiralBet ABA Liga

FOTO: ABA liga/KK FMP

HS INTERVJU – DRAGAN APIĆ: Osporavanje tokom čitave karijere nateralo me je da sada pružam ovakve partije – sanjam reprezentativni dres

Objavljeno: 10.11.18 u 12:40

Od momenta kada se iz  Vršca preselio u Beograd, partijama u redovima FMP-a iz Železnika, Dragan Apić skrenuo je pažnju na sebe.

Trenutno jedan od najboljih igrača ABA lige govorio je za HotSport o brojnim stvarima iz svoje karijere – o tome kako je počeo da trenira, šta ga je motivisalo da napreduje, kao i o odnosu sa Majklom Odžom i trenerom Jovanovićem, ali i ko mu je bio najneugodniji rival na parketu…

Nekoliko prethodnih sezona, iz prikrajka je svoju šansu čekao mladi centar, a čini se da je ove sezone došlo njegovih pet minuta. Od prve utakmice u šampionatu, kada je FMP ugostio Zadar i indeksa korisnosti 40, Apić je nagovestio šta se od njega može očekivati u nastavku prvenstva. Momak, rodom iz Žablja prosečnim učinkom od 20.3 poena i 5.8 skokova, te indeksom korisnosti 27.8 preuzeo je ulogu lidera u ekipi Vlade Jovanovića, a drugo mesto na listi najkorisnijih igrača ABA lige logičan je sled stvari.

 Kako ti se čini dosadašnji tok sezone i učinak vašeg tima na startu ABA lige?

– Dobro smo počeli, imamo skor od tri pobede i tri poraza, što je za sada odlično. Porazi su došli od tri prvoplasirane ekipe, Budućnosti, Zvezde i Mege. Sa ostalim timovima tražimo ‘meru’ i protiv njih igramo dobro. Zbog toga mogu reći da sam zadovoljan, a raspored do kraja prvog dela ide nam na ruku, igramo više utakmica kod kuće nego na strani.

Kada pogledaš kako sada igrate i situaciju na tabeli, šta je ono čime bi ste bili zadovoljni kada je plasman u pitanju?

– Kada vidimo da je jedna pobeda razlike izmedu plej-ofa i zone ispadanja mislim da je rano da se o tome priča, jedine dve ekipe koje su se izdvojile su Crvena zvezda i Mega. Budućnost ima kvalitetan tim, ali to moraju da krunišu dobrim rezultatima. Rano je da pričam o našim ciljevima, primarni je bio opstanak u ligi, a ako nastavimo da ovako igramo, sigurno će to biti i nešto više.

FOTO: KK FMP

Tradicionalno FMP bolje partije pruža na domaćem terenu nego na gostovanjima, šta je po tvom mišljenju razlog takve igre?

– Mislim da je tako bilo i nekoliko prethodnih sezona, ne znam koji je tačno razlog. Mi u timu dosta razgovaramo o tome. Imali smo dva teška poraza na gostovanjima Megi i Budućnosti, koja možda nisu realna. Nisam siguran da je Mega u ovom trenutku bolja ’28 poena’ od nas, kolika je razlika na tom meču bila. Uzrok se može tražiti i u podmlađenom sastavu, ali i u tome što se stranci još uigravaju i sigurno će to biti bolje u nastavku. Sada smo pobedili Igokeu i nadam se da ćemo bolje izgledati i na gostovanjima.

Koliko vam rad i razvoj olakšava činjenica da imate mladog trenera, pa onda na neki način možete i kolektivno da napredujete?

– Jeste mlad, ali meni deluje kao da ima bar deset sezona iza sebe. Imamo odličnu komunikaciju sa njim i odlično se snašao u prelazu iz mlađih kategorija u seniorske vode i sigurno je jedan od naših najtalentovanijih trenera.

Jel onda lakše raditi sa takvim trenerom, koji ima ‘drugarski’ pristup igračima?

– On pokazuje veliko poštovanje prema igračima, nakon čega i oni osećaju potrebu da mu to vrate. Za sada takav odnos daje rezultate i on uspeva da izvuče maksimum iz nas. Mi startiji igrači u timu imamo dosta prisniji odnos sa trenerom nego mlađi momci. Iako imam 23 godine, za sebe mogu reći da sam iskusniji u ekipi.

Kada se osvrneš na svoje partije koje pružaš od starta prvenstva, da li si tako nešto očekivao?

– Iskreno, nisam očekivao. Godinama sam jedan od nosilaca igre u FMP-u i stvarno mi je ‘legla’ saradnja sa Vladom, dao mi je malo veću ulogu i mislim da ono što se od mene zahteva radim na pravi nacin. Kako sam ja iskočio, tako na svakoj utakmici neko drugi može da iskoči. Prošlog puta to su bili Rebec i Pot koji su skoro sami pobedili Igokeu. Dugo sam tu, osećam se kao kod kuće, sazreo sam dovoljno i to je došlo prirodno. Ja mnogo zavisim od igre spoljnih igrača, koji mi dosta prostora otvaraju, pogotovo što igram iz pika. Rekao bih da je to timska stvar.

FOTO: KK FMP

 Statistika ‘kaže’ da je ova sezona kada je tvoj lični učinak u pitanju skoro duplo bolja od prethodnih, šta je ‘tajna’ te promene?

– Dobro sam se fizički pripremio, skinuo sam nekoliko kila, bio sam ‘bucko’ tokom čitave karijere i mislim da je to jedan od razloga.

Jel se onda to najbolje videlo na utakmici protiv Crvene zvezde. kada si lako na kraj izašao sa fizički snažnim Odžom i Cirbesom?

– Mislim da mi je i prošlogodišnje treniranje sa Odžom mnogo pomoglo u duelima sa snažnijim igračima, jer je ono nadprirodna snaga. Svaki dan se ‘kokati’ sa njim na treningu, iz toga se dosta može naučiti, a pored takve gromade moraš onda i ti napredovati.

Snalaziš se dobro na pozicijama četiri i pet, koja ti od te dve više odgovara?

– Meni više ‘leži’ da igram na poziciji pet. Imam možda konstituciju i visinu četvorke i stil doneklke, jer sam dosta brži od ostatka centara. I to je negde evolucija u igri, jer se sada dosta brže igra, centri su niži i nema više onog klasičnog ‘zidanja’ pod košem kao nekada.

Nakon potpisivanja ugovora sa Crvenom zvezdom, ostao si na ‘kaljenju’ u FMP-u, jel misliš da je to bio pravi potez?

– U tom trenutku ja sam samo želeo da igram, što i jeste najbitnije za mladog igrača. Ostao sam u klubu koji mi je dao šansu, gde sam se afirmisao i koji mi pruža odlične uslove za napredak. Mislim da ništa ne gubim time.

(VIO:YouTube/ABA liga j.t.d.)

Jedan od najvećih uspeha u dosadašnjoj karijeri ti je osvajanje zlatne medalje sa mladom reprezentacijom na Evropskom prvenstvu 2015. godine, kako sada vidiš taj uspeh i karijere koje ste kasnije napravili?

– Mislim da je to bila stvarno ozbiljna ekipa i jedna od najtalentovanijih. Gudurić je iz tog tima napravio najveću karijeru od svih, Rade Zagorac je sada vođa Partizana, a Jaramaz igra odlično u Burgosu, dok mi ostali najmanje igramo ABA ligu. Stvarno jedna veoma dobra generacija i ekipa.

Koliko je teško mladom igraču kod nas da se izbori za minute u nekom od velikih klubova?

– FMP ne juri rezultat i daje šansu mladim igračima, kao i Mega. Mislim da su to dva tima koja pružaju najviše prostora. Situacije za mlade igrače nije idealna, svi bi u Megu, FMP, Zvezdu i Partizan, mnogo je velika konkurencija i svakako da je teško izboriti se.

 

Da li si kada si počinjao imao nekog uzora i čiji stil igre ti se najviše dopada?

– Nikada nisam imao uzore. U poslednje vreme počeo je da mi se dopada Kajl Hajns, sa kojim me porede,  on mi je omiljeni igrac. Pošto su mene, kao i njega kroz karijeru obično osporavali, da neću uspeti, da nemam visinu za centra, da neće to moći i onda mi je on lep primer da se sve može kada se zaista želi.

Evroliga ili NBA, šta je ono što tebi više prija i koji stil igre voliš?

– Evropska košarka svakako. NBA me nikada nije privlačio, volim da pogledam možda plej-of utakmice, ali u Evroligi zaista uživam.

Na tvojoj poziciji u regionalnom šampionatu ima dosta kvalitetnih igrača, koji je bio najneugodniji za čuvanje?

– Do sada je to bio Goga Bitadze, koji je dosta neugodan za čuvanje. Taj momak veoma dobro igra i naslednik je Nikole Jokića u Megi, a tu su i centri Crvene zvezde koji su fizicki dominantni.

FOTO: Mega Bemax/Ivica Veselinov

 Kako ti se čini stranci koji su ovog leta pojačali vaš tim?

Rebec kao da nije stranac, jer je igrao je već ovu ligu, zna jezik i veom brzo se prilagodio. Dobar je igrač i neverovatno brz, niko ne može da uhvati, mislim da bi mogao da se sa Boltom na sto metara trka (smeh). Rit tek sada polako ulazi u ritam, on je ozbiljna atleta i u nastavku sezone će nam veoma značiti i pokazati svoj kvalitet,  podseća na Džonu Boldena.

Bio si deo seniorske reprezentacije letos, a prošao si i mlađe kategorije, da li se nadaš sada da bi ponovo mogao da obučeš dres sa državnim grbom?

– Bio sam letos deo podmaleđene selekcije na turneji u Kini i stvarno je bilo lepo iskustno. San svakog igrača je da bude u seniorskoj reprezentaciji, naravno da i ja tako mislim. Videćemo, nadam se da će neko prepoznati ono što radim, a ja bih voleo da budem deo tima, ako se za to pruži prilika u nekoj od kvalifikacionih utakmica.

Koja ti je utakmica bila najteža u dosadašnjoj karijeri, a koji je poraz je bio najboljniji?

– Nije bilo do sada takvih mečeva puno. FMP se nije borio za opstanak ili jurio visoke plasmane. Najtže mi je ‘pao’ prošlogodišnji duel sa Moranrom, gde smo tri kola pred kraj imali šansu da budemo četvrti na tabeli. Vodili smo 17 poena razlike, pa nakon toga izgubili. Nidam nam je ubacio pet trojki za dva minuta i ‘počistio’ nas i taj mi je poraz baš teško pao. Na toj utakmici imali smo veliku želju da pobedimo, pa sagoreli.

(VIDEO:YouTube/ABA liga j.t.d)

 Pred vama su dueli sa Krkom i Cedevitom na domaćem terenu, šta očekuješ od tih mečeva?

– Svakako idemo na pobedu. I Krka i Cedevita renoviraju ekipu. Krka nam dolazi prva, želimo da se dobro spremimo i pobedimo tu utakmicu.

Kada smo mu rekli da je na utakmici sa Crvenom zvezdom pokvario stoprocentni učinak svog tima sa linije penala i da je jedino bacanje promašio on, mladi centar je imao spreman odgovor:

– Osam od devet – nije loše, kroz smeh je završio razgovor za naš portal Dragan Apić.

Naredne sedmice košarkaši FMP-a igraju dva duela na svom parketu, prvi u ponedeljak od 18 sati protiv Krke, dok je drugi na programu u subotu od 17 časova protiv zarebačke Cedevite. Od starta sezone, na sve utakmice koje ‘panteri’ igraju u dvorani u Železniku ulaz je slobodan.

0
0

0 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

Unesite pojam i stisnite enter