Andrea Trinkijeri predstavljen je danas na konferenciji za medije u dvorani “Aleksandar Nikolić” kao novi trener Partizana.

Trinkijeri je na počektu otkrio zašto je bio nedostupan za komentare, kao i razlog iz kog je prihvatio poziv Ostoje Mijailovića da preuzme crno-bele:

– Je l ovo nešto ozbiljno ovde? Pre svega, izvinite jer se nisam javljao, iako ste našli pravi broj. Odgovaram svima, a ne pojedinačno. Razlog vas sigurno zanima, a to je – čast! Ovo nije normalan tim, ovo je specijalan tim, ovo je čista košarka. Ovde ima više titula nego u celoj NBA ligi. To sam video letos. Ogromna odgovornost i izazov. Imamo pune ruke posla, ne znam da li će mi dve biti dovoljne. Izazov je napraviti u Beogradu sa Partizanom nešto dugotrajno, ne nešto što će trajati dan. A izazov u sportu je kao benzin, ne može se bez njega. 

Ponuda je bilo, ali…

– Nisam našao pravu sredinu, do sad. Kad sam se susreo sa predsednikom Mijailovićem, utisak je bio da postoji hemija. Ovaj Partizan ima plan, projekat. Ekipa mora da napreduje određenom brzinom i da nađe pravi ritam. Ako mislite da sam tu kako bih dobio dve utakmice, grešite. Partizan je brend, a ja želim da ostavim nešto što će dugo da traje. Cilj je da razvijamo igrače, ali i da pravimo rezultat, što je veoma teško. Paspalj, Đorđević, Divac, Rebrača, pa i Bertans, Lovernj, Vesterman… Gde su se oni razvijali? Pa ovde! Da li će biti lako? Pa u životu ništa nije lako, ali će biti lepo. Ovaj tim ima potencijal, neki ostanu potencijal do kraja života. Moramo da ga iskorisitmo. U depresiji je tim, imamo šest poraza za redom, moj cilj je da ih očvrsnem psihološki. Nije jul ili avgust, pa da ih treniram…

FOTO: STARSPORT

O ciljevima, pojačanjima:

– Naše snage jačaju svakim novim danim! Imamo nešto što retko ko ima, navijače koji će nam sigurno biti prvo pojačanje. Najgore je kad mlad igrač izađe na teren sa strahom od greške, tad će je sigurno napraviti. Što se pojačanja tiče, pitao sam predsednika da dovedemo Kleja Tompsona, ali teško da će ga Golden Stejt pustiti. Moramo se dignuti odmah i od momaka koje imamo napraviti bolje igrače. Ne mogu da imam taktiku ako ne postoji filozofija rada. Potrebna je energija iz te mladosti, da budemo bolji iz dana u dan.

Otkrio je Trinkijeri i da je u kontaktu sa Željkom Obradovićem:

– Misliš da me nije zvao? Volim da budem direktan, 60 posto ljudi me ne shvata ali ne volim mejnstrim. Bio sam u Rusiji, sve je bilo ogromno, novac, uslovi, gradovi… Potom sam otišao u Nemačku gde su me pitali da li sam normalan. Tu sam da rizikujem. A što se klauzule tiče… Pa imam – da mi kažu gde su dobre pljeskavice. U suprotnom, odoh, rekao je Trinkijeri kroz osmeh.

O debiju…

– Ne mogu da kažem jer nisam video ni ekipu još uvek, a ne bi bilo fer da vi saznate pre njih.

O riziku…

FOTO: STARSPORT

– Rizik jeste, ali svi rizikujemo. Da li ćete biti dobar otac, dobar svom pretpostavljenom na poslu… Ja prihvatam rizik i daću svakog dana svoj maksimum. Imam kvalifikacije da budem ovde, bar tako mislim. Nisam planirao ovo, nije moja ekipa, ali je predsednik bio direktan i rekao da je cilj da napravimo najbolje moguće. Rezultati nisu pod našom kontrolom.

O navijačima:

– Bio sam već tu, gledao utakmice, pripreme, učio… Težak je posao navijati za Partizan, ali je sada i nešto više od toga. Partizan je život. Ekipa će dati sve od sebe da bude najbolja, garantujem da ćemo toliko raditi da ćemo sigurno biti bolji nego što smo bili do sad. Nije momenat da bilo ko, pa ni navijači, kažu da moramo nešto. Jako je opasno mladom momku reći da nešto mora, jer nema dovoljno mentalne snage.

O favoritima:

– Poslednjih godina Zvezda dobija sve, Mega ima pet pobeda, a mi 2-3. Ko je tu favorit?

 

O odnosu prema igri…

– Voleo bih da moji igrači posle svake utakmice budu istrošeni jer su dali sve od sebe. Nisu mašine već mladići koji se bore da postanu profesionalci. Želim da vidim prljave majice. Možda crvena nije prava boja, ali može i malo krvi.

O prioritetima:

ABA liga je bez konkurencije najvažnija. Ali i Evrokup je bitan, mada od ABA lige sve ide dalje.

Predsednik crno-belih Mijailović je potom rekao:

– One priče o milion ili 700, 800 hiljada nisu tačne. Ako nađete platu nekog trenera na Jadranu i kažete mi, reći ću vam i ja. O toj informaciji se ne priča, mada nije mnogo drugačija od uobičajenih cifara ovde. Postoji osnovica i bonusi.

FOTO: STARSPORT

Potom se nadovezao Trinkijeri:

– Mislite da sam ovde zbog para? Sigurno ne!

O rosteru:

– Nisam je ja sastavljao, mada iako nisam za mene je najbolja ekipa na svetu jer je moja. Nadoknadićemo nedostatke treninzima. Ja sam krojač, predsednik mi da materijal i ja napravim najbolji mogući sako sa tim materijalom. Nisam trenirao tim, ali ćemo “pljuvati krv” svaki dan, to znam.

Na pitanje da li je predvodio sličan tim, rekao je sledeće:

– Kad sam bio u Kantuu, došao sam posle velike krize. Vratili smo se u Evropu, šut nam je nedostajao za plej-of protiv Barselone. Tada je u timu bio Micov. U Partizanu trenutno nema lidera, to ću biti ja. Ali, samo dok ne pokažem put i dok prirodni lider ne uspliva sam. Čerčil je rekao – “Kad si u pakli, samo hodaj”. Ja želim samo da hodam, korak po korak svaki dan, zaključio je Trinkijeri.

HotSport možete pratiti i na Instagramu.

Iz dvorane “Aleksandar Nikolić” – Petar Lazić