Seletkor košarkaške reprezentacije govorio je o temi koja dugo prati naš tim.

Predstojeći mečevi u kvalifikacijama veoma su važni za našu selekciju, a veliko je pitanje na koga će sve moći da računa legendarni igrač.


Najveći je problem oko igrača koji igraju u NBA ligi, a on se nada da će ipak moći da računa na većinu njih.

– Više ne vidim razlog da neko kaže – ne. Ugovori su potpisani, letovanja će biti odrađena, glava će biti odmorna, povrede su sanirane… I više volim da ih vidim na terenu ispred mene, nego iza u gledalištu. Nije obaveza, ali mnogi od njih sigurno imaju želju da daju više za nacionalni dres, rekao je Đorđević u intervjuu za Sportski žurnal.

Pojasnio je on i kakav je problme sa igračima Los Anđeles Klipersa.

Teodosić i Marjanović su otputovali u Los Anđeles da bi ih videli doktori i atletski treneri, kako bi se uverili u njihovo trenutno zdravstveno stanje. U ponedeljak i utorak oni će trenirati i posle toga ćemo doneti odluku. Teodosić je zbog povrede propustio dobar deo sezone, a Marjanović nije imao taj problem i to je ono zbog čega su u Klipersima zabrinuti. Iz tog razloga mi je predočeno iz kluba da je njihova želja da se naši asovi postepeno pune energijom, da ne uđu naglo u pripreme i takmičarski ritam koji iziskuju kvalifikacione utakmice.

(FOTO:STARSPORT)

Savez je odogorio klubu.

– Odgovorio sam da bismo o tome naravno vodili računa i ne bismo ih opterećiovali nekim velikim vežbama snage, imamo mini program za njih kao uostalom i za Nemanju Bjelicu i Bogdana Bogdanovića, ali i za ostale igrače. Uvek smo se i ranije vrlo sistematično odnosili prema zahtevima NBA klubova u želji da sarađujemo na obostrano zadovoljstvo. I ja kao selektor i KSS imamo dogovor da se poštuje svaki klupski trener reprezentativca, jer i nacionalnom timu su potrebni samo mentalno spremni igrači, koji nisu povređeni. I da hoće da igraju za državnio tim, a da nemaju zabranu svojih klubova, koji nije želeo da komentariše odluku saigrača njih dvojice iz Klipersa, Danijela Galinarija koji je naknadno odbio poziv selektra Saketija, a kao rezlog naveo je da je to ‘odluka kluba’.

– Koji klub može da zabrani igraču da igra za državni tim ako nije povređen i ako u to vreme nema klupskih utakmica, dodoa je on.

Nije izvesno ko će sve igrati, ali jedno jeste ponovo nema Nikole Jokića.

– Odlučio je da ne igra, kratko je prokomentarisao odluku centra Denvera selektor.

Dobre su vesti vezane za fizčko stanje kapitena Teodosića.

– Razgovarao sam sa Teodosićem i rekao mi je da je trenirao baš jako, da se oseća spremnim i da je zdrav. Dogovor sa Klipersima mora da zadovolji i našu stranu. Ako Teodosić i Marjanović dobiju zeleno svetlo da se priključe tek dva-tri dana pred utakmicu, pitanje je koliko je funkcionalno da se uključuju, a ne bi bilo fer ni prema ostalim reprezentativcima, zaključio je Đorđević.

Okupljanje igrača zakazano je za 2. septembar u Beogradu, a naš tim nalazi se u novoj grupi G, zajedno sa Grčkom, Izraelom, Estonijom, Nemačkom i Gruzijom, a u okviru četvrtog ‘prozora’ rivali su nam Grčka u Iraklionu 13. septembra i Estonija u Beogradu 16. septembra.