Prvi čovek Evrolige Đordi Bartomeu ponovo je govorio o ekipama iz Srbije i regiona, a evo ko će igrati u ‘eliti’, a ko u Evrokupu.

Povezane vesti

Prva tema bila je Budućnost iz Podgorice, Đordi Bartomeu veruje u šampiona ABA lige i nema sumnju da će ‘plavi’ igrati protiv najjačih timova Evrope.

– Moja prognoza je da će Budućnost ispuniti sve postavljene uslove, koji se tiču rekonstrukcije dvorane, finansija i unutrašnje strukture kluba. Imali smo nekoliko kvalitetnih sastanaka sa njima, oni vredno rade i ako sve bude u redu, kako očekujemo da bude, oni će igrati Evroligu, a Crvena zvezda Evrokup, u skladu sa njenim plasmanom u ABA ligi – rekao je prvi čovek ‘elitnog’ takmičenja’.

Druga tema bio je Partizan i njegova želja da dobije vajld-kard kako bi igrao u Evrokupu.

– Učesnici Evrokupa dobijaju se po plasmanu u domaćim ligama, a trenutno je skoro svuda u toku plej-of, ili će uskoro početi. Zato je prerano reći koliko će biti praznih mesta, jer skoro svake sezone ima klubova koji steknu pravo učešća plasmanom, ali ne ispunjavaju druge standarde da igraju. Verujemo da ćemo jasniju sliku imati sredinom juna. Nema dileme da je Partizan u krugu kandidata. Ali, razgovarati o tome danas, bilo bi prerano – poručio je Bartomeu.

Prvom čoveku Evrolige je žao što su velikani iz bivše Jugoslavije u krizi.

– Tačno je da smo izgubili velike brendove sa ovih prostora, kao što su Cibona, Partizan i Olimpija, koji su i dalje prisutni, ali nisu više na nivou na kome su bili. Ako se taj trend promeni, uvek smo spremni da razmotrimo njihovu poziciju. Evolucija Evrolige u narednih pet do sedam godina više će se bazirati na dugoročnim licencama i povećanju broja klubova koji će iz Evrokupa ulaziti u Evroligu, a manje na plasmanu u domaćim ligama. Mislim da je put u Evroligu kroz Evrokup, budućnost klubova sa ovih prostora – nagalsio je Bartomeu.