Košarkaši podgoričke Budućnosti nadigrali su Crvenu zvezdu u finalu ABA lige, slavili su sa 3:1 i tako po prvi put u istoriji kluba došli u poziciju da se nadaju pozivu u Evroligu. Ipak, veliko je pitanje prvo da li će do toga i doći, a drugo, da li bi uopšte i došli u situaciju da slave titulu šampiona da prvi čovek podgoričkog tima nije, prema sopstvenom priznanju, uticao na suđenje.

Povezane vesti

Gostujući u emisiji “Živa istina” na Prvoj televiziji, Bokan je istakao da je uplašen za nastup njegove ekipe u Evroligi:

– Što se tiče Evrolige – u strahu sam. To zahteva potpunu reorganizaciju kluba, kako u Upravi, u menadžmentu, stručnog štaba i naravno igračkog kadra. Treba ozbiljan marketing tim da se napravi. Narednih dana slede kontakti sa Evroligom, odlazak u Barselonu, a pre svega moramo da se dogovorimo u svojoj kući.

Potom je usledio deo koji u najmanju ruku možemo da ocenimo kao čudan, jer je Bokan javno priznao da je imao uticaja na suđenje:

Budućnost je prvi klub koji je uspeo da obezbedi ravnopravno suđenje 50:50. Da li sam učestvovao u tome – jesam. Da li sam se borio za to – jesam. To što je radio Čović prevazilazi svaku korektnost, ukus, te izmišljenje konferencije. ABA liga je pokazala da je dovoljno jaka, da u sudijskoj komisiji stvari funkcionišu. Veliki klubovi, među kojima je i Crvena zvezda, su navikli da im je suđenje u njihovom interesu i da bi ih neko pobedio mora biti 20 razlike bolji. Ponosan sam što Čoviću ovaj put ovo nije pošlo za rukom, rekao je Bokan. 

Čak i da iz Crvene zvezde nije upućena nijedna kritika ka arbitrima, ova izjava skandalozna je sama po sebi jer se postavlja pitanje legitimiteta čitavog takmičenja, ukoliko predsednik finaliste javno priznaje da je uticao na arbitre, koji bi, podsećamo, trebalo da budu nezavisni.

Poređenja radi, u NBA, ili svakom iole ozbiljnijem takmičenju, jeste uobičajeno da se treneri ili čelnici klubova žale na suđenje, ali bi bez ikakve sumnje predstavljao presedan koji bi ozbiljno narušio ugled takmičenja ukoliko bi predsednik nekog od klubova javno rekao da je “uticao da suđenje bude 50:50”. O opsežnoj istrazi i žestokim kaznama je izlišno govorit…