1
AdmiralBet ABA Liga

FOTO: STARSPORT

KUP RADIVOJA KORAĆA: Partizan srušio Zvezdu u ’Čairu’ i vratio ’Žućkovu levicu’ u svoje vitrine!

Objavljeno: 18.02.18 u 23:05

Košarkaši Partizana slavili su u finalu nacionalnog Kupa u Nišu nad Crvenom zvezdom, rezultatom 81:75 i tako osvojio svoj 14. trofej u ovom takmičenju.

Ekipa Nenada Čanka je potpuno zasluženo stigla do svog prvog trofeja posle 2014. godine, održavajući vođstvo od prvog do poslednjeg minuta utakmice. Crno-beli su ključnu razliku napravili tokom prvog poluvremena, gde su u dva navrata imali i prednost od 20 poena. Tu prednost održavali su do samog kraja i na kraju je odbranili, iako je Zvezda uspela da u finišu priđe i na tri poena zaostatka.

Partizan je mnogo bolje ušao u ovu utakmicu i već na startu stvorio sebi lepu prednost. Ekipa Nneada Čanka je tokom prve četvrtine dominirala na obe strane terena i praktično iz napada u napad uvećavala svoju prednost.

Crno-belima je u prvih 10 minuta praktično sve polazilo za rukom. Njihovu poentersku seriju započeo je Đorđe Gagić poenima iz reketa, na to se nadovezao Marinković, a zatim i kapiten Veličković sa dve uzastopne trojke za vođstvo od 17:6.

Sa druge strane Crvena zvezda je sa deset minuta igre ubacila samo jedan pogodak iz igre i to zakucavanjem Nemanje Dangubića u petoj sekundi utakmice. Nakon toga poentirali su isključivo sa penala, dok su crno-beli na drugoj strani ubacili 10 od 14 šuteva (4/4 za tri).

Sjajan prvi period Partizna zaokružili su trojkama Aranitović i Von pa su crno-beli na odmor otišli sa vođstvom od 25:9.

U sličnom ritmu se nastavilo i na početku druge deonice, gde je Partizan nakon poena Kvamija Vona sa poludistance i Aranitovića iz tranzicije došao do odgromnih plus 20 (31:11)

Crvena zvezda je do drugog poena iz igre došla tek nakon 14 minuta igre i to trojkom Ognjena Dobrića, a nakon koša uz faul Dangubića crveno-beli smanjuju na 33:20.

Kada se činilo da bi branilac trofeja mogao da se vrati u utakmicu, usledila je reakcija crno-belih koji poenima Marinkovića i trojkom Vleičkovića ponovo hvataju naoadački ritam, a nakon koševa Bandže Sija i Vilijamsa-Gosa, Partizan u samoj završnici dolazi ponovo do plus 20 46:26.

FOTO: STARSPORT

Ekipa Nenada Čanka je u prvom poluvremenu šutirala sjajnih 58 posto iz igre (5/8 za tri), dok je Zvezda sa druge strane ostala na razočaravajućih 30% i na veliki domor se otišlo sa prednošću crno-belih od 49:31.

Početak treće deonice donelo je bolju igru Zvezde u defanzivi, koja je uprkos ranom izlasku iz bonusa dozbvilila rivalu svega dva poena za četiri minuta igre.

Na drugoj strani crveno-beli su preko Bjelice došli do nekoliko lakih poena iz reketa, pa su smanjili zaostatak na 51:39, a nakon koša uz faul Ročestija I trojke Bjelice posle ofanzivnog skoka, dolaze i na svega minus osam 52:44.

Partizanova prednosnt je nastavila da se topi nakon faula za tri slobodna bacanja nad Feldinom (52:47), ali na drugoj strani su poenima Veličkovića sa poludistance i pet vezanih poena Vilijams-Gosa, crno-beli ponovo vraćaju dvocifrenu prednost 59:47.

U tim momentima došlo je do praznog hoda crveno-belih u napadu, a Mihailo Andrić je to kaznio trojkom za 62:57, a seriju Partizana od 10:0 trojkom prekida Dangubić.

Do kraja četvrtine igralo se koš za koš i ekipa Nenada Čanka je u poslednji desetominutni period ponela prednost od 65:55.

FOTO: STARSPORT

Četvrta četvrtina je poenima otvorio Dilan Enis, nakon nekoliko neiskorišćenih napada na obe strane, a na drugoj strani Vanja Marinković u dva navrata bio polovičan sa penala.

Prva polovina poslednje deonice protekla je u nervoznoj igri na obe strane a Zvezdu je pokrenuo Stefan Janković koji najpre košem uz faul, a zatim i laganim zakucavanjem posle kontre spušta prednost protivnika na pet poena 67:62, a nakon zakucavanje Lesora na četiri minuta pre kraja bilo je 69:66.

U vrlo kritičnim momentima utakmice, važne poene za Partizan su postigli Vilijams.-Gos sa penala i Đorđe Gagić nakon asistencije američkog plejmejkera i tako odveli svoj tim na 73:66 na tri minuta pre kraja.

U samoj završnici viđena je prilično nervozna igra sa obe strane, gde je tri poena sa penala Zvezdi doneo Dangubić, a polovičnim učinkom Aranitovića sa slobodnih bacanja u poslednji minut se ulazi sa vođstvo crno-belih od 76:71.

Zvezda je poslednji minut započela poenima Ročestija sa penala, nakon faula Aranitović a izuzetno važne poene za crno-bele na drugoo strani postiže iz poluhoroga, preko Lesosa, Đorđe Gagić za 78:73.

Ročesti je u narednom napadu promašio šut za tri, nakon kojeg je Aranitović sa penala doneo plus šest Partizanu, a posle poena Bjelice za dva, Vilijams-Gos je sa penala potvrdio pobedu crno-belih i doneo im 14. trojef Kupa Radivoja Koraća.

Partizan je do trofeja predvodio Najdžel Vilijams-Gos sa 23 poena i sedam asistencija, čime jezaslužio i titulu MVP-a i najboljeg strelca finala. Odlični su bili i Novica Veličković sa 13 poena i sedam skokova  i Đorđe Gagić sa 12 poena i šest uhvaćenih lopti.

CRVENA ZVEZDA – PARTIZAN 75:81

/9:25, 22:24, 24:16, 20:16/

Dvorana: Čair

Gledalaca: Preko 5.000

CRVENA ZVEZDA: Dangubić 14, Lazić 4, Ročesti 7, Lesor 4 (4sk, 3as), Bjelica 14 (6sk), Davidovac 2, Antić 2, Dobrić 3, Feldin 7, Janković 6, Omić 2, Enis 10.

PARTIZAN: Gagić 12 (6sk), Marinković 10, Veličković 13 (7sk), Vilijams Gos 23 (7as), Si 5, Aranitović 7, Šalić 2, Gavrilović -, Von 6, Andrić 3, Tadić -, Tanasković -.

0
0

1 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

Unesite pojam i stisnite enter