2
AdmiralBet ABA Liga

FOTO: STARSPORT

KK CRVENA ZVEZDA: Između blistavih pobeda i navijačkog pesimizma – čemu su crveno-beli bliži?

Objavljeno: 19.01.18 u 20:15

Tokom 35 odigranih mečeva u dosadašnjem toku sezone, od čega je zabeleženo 20 pobeda i 15 poraza (13-3 u ABA ligi, 7-12 u Evroligi), košarkaši Crvene zvezde su pružali partije koje su navijače dovodili do stanja ekstaze (pobede nad Realom u Madridu, Barselonom i Makabijem u Beogradu), ali i očaja (porazi od Budućnosti i Cedevite u ABA ligi, Bamberga u Evroligi). Ipak, između te dve krajnosti, kojoj su crveno-beli bliži trenutno?

Zvezda je u sezonu ušla sa imperativom pronalaska zamena za čak osam igrača koji su u prethodnim sezonama bili nosioci igre. Sam po sebi težak zadatak dodatno je zakomplikovala promena trenera, pa je pred ekipom sa Malog Kalemegdana bila godina koja se u američkim sportovima naziva – „rebuild“. Ili, prevedeno na srpski, „izgradnja“.

Šta konkretno znači „izgradnja“?

Znači da tim kreće možda ne baš od nule, ali svakako od polazne tačke koja je daleko niža u odnosu na polazne tačke koje su postojale prethodnih sezona, i da se čitav sistem gradi iznova. 

Da li je bilo uspešnih ekipa koje su prošle kroz period „izgradnje“?

Ukoliko u obzir uzmemo i NBA ligu, dva najaktuelnija primera su Klivlend Kavalirsi i Golden Stejt Voriorsi, koji su od osrednjih timova sa gubitničkim statusom uz pametne poteze došli do šampionskih prstenova i maltene oreola nepobedivosti.

A ukoliko se uzme u obzir samo domaća scena, onda je dovoljno da svi kojima su crveno-beli bliski pogledaju zapravo početak Dejana Radonjića na klupi. I ekipa je rasla iz meča u meč, i taj „rast“ uslovno rečeno „naplatila“ trijumfima nad CSKA, Fenerbahčeom…

No, „nužno zlo“ svakog novog kreiranja jednog tima jesu krize, neizbežna neminovnost svakog novog sastava koji naleti na neku „rupu“ na putu ka vrhuncu. 

Nakon tri vezana poraza u Evroligi, (izvesnog) drugog mesta na Jadranu i praktično nemoguće misije kada je u pitanju plasman među osam najboljih u EL, pred sastavom Dušana Alimpijevića, ali i njim samim, nalazi se poprilično delikatan period, koji će zapravo i odrediti da li ova Crvena zvezda ima kvalitet one Crvene zvezde. 

Drugim rečima, pred Crvenom zvezdom su iskušenja koja će ekipu ili oblikovati šampionskim karakterom, ili biti tek jedan prelazni period do formiranja neke nove Zvezde.

A prva velika prilika da pokažu da imaju snage za „iskorak“ jeste gostovanje Olimpijakosa u Beogradu.

I da odgovorimo na početno pitanje – čemu su bliži? Utisak je, gornjoj granici. Jer, koliko god bilo loših partija, koje se mogu pripisati „dečjim bolestima“, navedeni trijumfi su sve sem plod slučajnosti. Kvalitet postoji, i to ne mali. Ali, što je najbitnije, taj kvalitet ne zavisi samo i isključivo od košarkaša koji su na terenu, već od sistema koji je postojao, ili koji tek počinje da se razvija. 

Naravno, do rezultata je dug put, još puno truda i znoja, ali je bez sumnje pred Crvenom zvezdom podjednako svetla budućnost, kao što je bila i prošle sezone.

Na crveno-belima, upravi, stručnom štabu i igračima, jeste da pronađu način kako da do nje i dođu.

0
0

2 Komentara

  1. Moramo i mozemo da ponovimo sve sto smo i radili proteklih sezono.A posebno navijaci moraju jos jace i jos snaznije da podrze ovaj tim.Osvajamo sve siguran sam u to….napred Zvezdo i samo jako jer ti si apsolutni sampion.

    0
    0
    Odgovori
  2. ja ne trazim kule i gradove ali neka zvezda igra dobro pa neka izgubi sve utakmice do kraja ali odbrana kakvu igraju tera me na nerviranje imamo centre a ne vidim ih na mestu imamo bekove ali ne smeju da sutiraju o ostalima i da ne pricam svi se oslanjaju na rocestera i feldina bjelicu gubimo promasuje zicere antic bira kad ce da igra promasena investicija jovanovic i jankovic se nisu snasli lesor uobrazen lazic nije za kapitena zbog toga je pao u formi ili je mozda taktika uticala na to a najgori je trener zbog postavke igre koju forsira procitana je odavno pa protivnik se lako proseta do kosa hteli ili ne pojacanja su nam neophodna ali ko pita mene..razmisljam da ne gubim zivce i batalim da pratim zvezdu u evroligi za jadran smo jos jaki ali i tu postoji sansa da izgubimo pobednicki ritam jer se u zadnje vreme vadimo na umor kao da se drugi ne umaraju a igraju mnogo jace utakmice od nas

    0
    0
    Odgovori

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

Unesite pojam i stisnite enter