Američke medijska kuća napravila je analizu kvaliteta svih košarkaških liga sveta, a regionalna Jadranska liga na njoj se dosta visoko kotira.

Povezane vesti

Prema proceni ESPN, ABA liga je se po kvalitetu nalazi na 11. mestu najjačih košarkaških liga planete, ne računajući NBA, a odmah iza američke nacionalne lige nalaze se Evroliga i Evrokup.

Za regionalnu ligu se navodi da je izvor talenata koji odlaze u NBA, te da je prošle godine čak 16 od 59 igrača iz Evrope, upravo nakon igranja u ABA ligi završiolo

U prilog tome govori i podatak da je 16 od 59 igrača iz Evrope, pre oprobavanja u NBA, igralo baš u ABA ligi.

Na utakmicama regionalne lige često je prisutno mnoštvo skauta iz najjače košarkaške lige sveta, koji budno motre na talente, tražeći nove Jokiće, Bogdanoviće, Šariće…, koji uz nadzor kvalitetnih trenera često stasavaju i do ranga NBA- navodi se između ostalog u njihovom obrazloženju.

Takođe njihova procena je da većina ekipa Jadranske lige, u nekim jačim evropskim ligama ne bi stigli do gornjih delova tabele, a da se klubovi zbog slabijih finansija često vode politikom, “kupi jeftino, prodaj skupo”.

Evo kako izgleda kompletna lista najboljih košarkaških liga sveta po ESPN-u, uz koje se nalaze i favoti za njihovo osvajanje:

1. Evroliga – CSKA Moskva
2. Evrokup – Lokomotiva Kubanj
3. Endesa – Real Madrid
4. Turska Superliga – Fenerbahče
5. VTB liga – CSKA
6. Italijanska košarkaška Serija A – Armani Milano
7. Francuska LNB Pro A – Asvel
8. Grčka košarkaška liga – Olimpijakos
9. Nemačka Bundesliga – Bajern Minhen
10. FIBA Liga šampiona – Bešiktaš
11. ABA liga – Crvena zvezda
12. Australijska NBL – Pert Vajldkets
13. Izraelska Premijer liga – Makabi
14. Kineska CBA – Guangdong Sautern tajgers