Nakon brojnih „peripetija“, tvrdnji Horhea Garbahose da će, uprkos svemu, poziv za nastupe za reprezentaciju uputiti i igračima koji igraju Evroligu, te informaciji koja je juče prostrujala Evropom, a po kojoj su Španci, prema pisanju „As“-a, bili spremni i da klubovima zabrane odigravanje utakmica Evrolige za vreme reprezentativnih „prozora“, predsednik košarkaškog saveza ove zemlje pročitao je spisak koji će mnoge iznenaditi.

Naime, uprkos „čvrstom stavu“ i pričama kako je Garbahosi „interes španske košarke važniji od interesa nekolicine klubova“, na spisku košarkaša Serđa Skariola nema upravo onih koji su Španiji doneli najveće uspehe u istoriji.

Tako će „furija“ igrati bez Navara, Rodrigeza, braće Gasol… Po Garbahosu je još poraznije to što je čitav tim reprezentacije Španije na Evrobasketu održanom ovog leta bio sastavljen od igrača iz Evrolige i NBA lige, pa su, čini se, i pre samog početka „meča“ protiv Evrolige čelni ljudi španskog saveza „ubacili peškir“, narodski rečeno „podvili rep“, pa će u borbe za plasman u Kinu ići sledeće vedete:

Viktor Arteaga, Havijer Beiran, Kino Kolom, Žaim Fernandez, Serđi Garsija, Načo Love, Ćabi Lopez Arostegi, Albert Oliver, Oriol Pauli, Ćavi Rabaseda, Sebas Saiz, Aleks Suarez, Fran Vaskez, Ćavi Vega, Edgar Visedo, Serđi Vidal

Strah? Furija? Tim za velika dela? Ne. Iako je jasno da i ovakav sastav Španaca ima kvalitet s obzirom na to da su ipak u pitanju košarkaši koji igraju ACB ligu, utisak je da je Garbahosa „progutao žabu“ i odlučio da se povuče dok još nije kasno.

Šta nas još čeka? Videćemo u (verovatno) skorijoj budućnosti, ali se čini da je ovo prva velika i osetna pobeda Evrolige, pošto su Španci, uz Francuze, bili najglasniji zagovornici stavljanja takmičenja koje predvodi Đordi Bertomeu u „drugi plan“, daleko iza „nacionalnih interesa“.