0
Košarka

BEZ DLAKE NA JEZIKU: Evo šta je Sale Đorđević rekao Hrvatima o čuvenom “bežanju sa postolja“

Objavljeno: 23.09.17 u 19:35

Aleksandar Đorđević se trenutno nalazi u Zadru gde sa svojim Bajernom učestvuje na pripremnom turniru za predstojeću sezonu.

U intervju za portal Index.hr, Sale se osvrnuo i na momenat po kojem u toj zemlji pamte turnir 1995. Naravno, u pitanju je silazak hrvatske reprezentacije sa postolja zbog pobede SR Jugoslavije.

Pritisak državnih vrhova na sportiste bio je velik, i ne samo tada. Sećam se kako su Zdovca uklonili iz reprezentacije Jugoslavije iz polufinala u Rimu. Bio sam tamo, svi smo zajedno plakali. Tako je bilo. Sportisti su se uvek koristili u razne nacionalističke svrhe i interese. Neki pametniji su se isključili, neki su to radili iz uverenja, što je sasvim legitimno. Silazak s postolja? Ne mogu da kažem da je to bio ružan čin, ali je svakako bio neprimeren za jedno tako veliko takmičenje. Nema opravdanja. Mi to danas prihvatamo kao deo ludog vremena, ali to je bio nepotreban potez. Iste godine igrali smo kvalifikacije za Eurobasket u Sofiji, a reprezentacija BiH nije htela da igra protiv nas iz političkih razloga. Ali hajde. Sportisti su često žrtve jer se nađu u tim situacijama koje ih obeleže ili ostanu ucrtane u njihov životopis, rekao je Đorđević.

Đorđević je tamošnjim novinarima otkrio i da su se Srbi i Crnogorci sa jedne i Hrvati sa druge strane družili u Atini.

Istina je, bilo je napeto, između nas i njih za večerom bili su postavljeni drugi stolovi, zvali smo ih „EU stolovi“. I te kako smo se družili i do danas smo ostali dobri prijatelji. To nam niko ne može oduzeti. Isforsirano su nas razdvojili, ali naša prijateljstva pre raspada države su mnogo dublja i iskrenija. Spaja nas ono što smo zajedno prožive, rekao je Sale.

0
0

0 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

Unesite pojam i stisnite enter