Posle pobede nad reprezentacijom Srbije u finalu Evropskog prvenstva, Igor Kokoškov i njegovi izabranici su stekli status bogova u Sloveniji.

Povezane vesti

Predsednik Slovenije Borut Pahor je saopštio da će svi reprezentativci i članovi stručnog štaba dobiti po orden zlastnog reda za izuzetne zasluge u sportu. Prema uobičajenoj praksi, ordenje se dodeljuje na osnovu inocijative ili predloga, ali je Pahor napravio presedan, pa je samoinicijativno doneo ovakvu odluku.

Odlučio sam da, bez da čekam nečiji predlog, dodelim ordenje po hitnom postupku, jer je reč o izuzetnom događaju koji prevazilazi okvire sportskog. Košarkaši su nas učinili ponosnima… Ovi momci ne igraju košarku, oni se igraju košarke i uživaju u igri, imaju pobednički karakter, napisao je, između ostalog, Pahor.

Reagovalo je odmah i Ministarstvo obrazovanja, nauke i sporta. Najpre je opredeljeno 17.000 evra na osnovu Pravilnika o kriterijumima za kofinansiranje godišnjih programa u sportu na državnom nivou. 

A na predlog ministarke Maje Makovec Brenčič, Košarkaški savez Slovenije dobiće još 50.000 evra za ovaj rezultat koji je, navodi se, ispisan zlanim slovima u sportskoj istoriji, ali i zbog velike promocije Slovenije.