0
Evrobasket 2022

FOTO: STARSPORT

EUROBASKET – GRUPA D: Srbija je favorit, Turska ima jak domaći teren, a Letonija bi mogla da bude iznenađenje turnira (SASTAVI) (ANKETA)

Objavljeno: 31.08.17 u 10:55

Danas počinje Evropsko prvenstvo u košarci, a mi vam predstavljamo selekcije iz D grupe, među kojima je i naša reprezentacija.

Srbija je svakako favorit grupe D, Turska će kao domaćin pokušati da se vrati na staze stare slave, dok su Letonci predvođeni NBA zvezdom Kristapsom Porzingisom potencijalno iznenađenje turnira.  Za ostale tri pozicije koje vode u dalju fazu boriće se Rusija, Belgija i Velika Britanija.

SRBIJA

Naša reprezentacija u Istanbul dolazi u znatno oslabljenom sastavu. Miloš Teodosić, Nemanja Nedović, Nikola KalinićMarko Simonović, Nemanja Bjelica i Miroslav Raduljica će propustiti Eurobasket zbog povrede, Stefan Marković se oprostio od dresa Srbije, dok je Nikola Jokić odlučio da propusti ovu reprezentativnu akciju kako bi se što bolje spremio za predstojeću NBA sezonu.

Čak sedmorica igrača koji su Srbiji doneli srebro na Olimpijskim igrama ne putuje u Istanbul. Uprkos velikom broju povreda i ponekom otkazu, izabranici Saše Đorđevića žele da se vrate sa medaljom oko vrata.

Srbija je tokom pripremnog perioda izgubila samo jednu utakmicu i to protiv Gruzije na Akropolis kupu. Osvojeni su turniri u Beogradu i Hamburgu, a igra naših reprezentativaca je u većini mečeva bila na zavidnom nivou. Uprkos tome što fali sedam standardnih reprezentativaca ovaj tim je pokazao da može mnogo i da cilja na najviši plasman.

U odsustvu Teodosića, lider ove ‘nove’ Srbije biće košarkaš Sakramento Kingsa Bogdan Bogdanović od koga sportska javnost u Srbiji očekuje da konačno eksplodira u dresu reprezentacije. Mnogo se očekuje i od povratnika u dres Srbije Bobana Marjanovića, a igre Vladimira Lučića u pripremnom periodu posebno ohrabruju.

SASTAV: Stefan Jović (Bajern Minhen), Vasilije Micić (Žalgiris), Bogdan Bogdanović (Sakramento Kings), Branko Lazić (Crvena zvezda), Marko Gudurić (Fenerbahče), Dragan Milosavljević (Unikaha), Milan Mačvan (Bajern Minhen), Stefan Birčević (Istanbul), Ognjen Kuzmić (Real Madrid), Boban Marjanović (Detroit), Vladimir Štimac (Anadolu Efes).

LETONIJA

Reprezentacija Letonije bi mogla biti najveće iznenađenje Eurobasketa. Četa Ainarsa Bagackisa je i u pripremnim mečevima pokazala da može mnogo. Javnost u ovoj baltičkoj zemlji smatra da je ovo jedan od najboljih timova u istoriji letonske košarke, pa se potajno nadaju i medalji.

Letonce predvodi NBA zvezda Kristaps Porzingis koji je prošle sezone u dresu Njujork Niksa beležio prosečno 18.1 poen i 7.2 skoka, uz šut iz igre 50%. Ovo Evropsko prvenstvo je Porzingisov debi na velikim reprezentativnim takmičenjima i očekuje se da će ‘Leteći Letonac’ dominirati u Istanbulu. Drugo dobro poznato ime u redovima Letonije je bivši košarkaš Partizana, a sada član San Antonio Sparsa Davis Bertans, a tu je i njegov rođeni brat, novi košarkaš Armanija Dairis Bertans. Za organizaciju igre biće zadužen novi plejmejker Olimpijakosa Janis Strelnieks, dok se mnogo očekuje i od novog košarkaša Baskonije Janisa Time.

SASTAV: Janis Strelnieks (Olimpijakos), Aigars Škele (Ventspils)Dairis Bertans (Armani), Janis Blums (Saragosa), Kristaps Janičenoks (VEF Riga)Janis Tima (Baskonija), Žanis Peiners (Lietkabelis)Davis Bertans (San Antonio), Rolands Šmits (Fuenlabrada), Andrejs Gražulis (Parma)Kristaps Porzingis (Njujork), Martinš Meiers (UNIKS).

TURSKA

Posle niza očajnih rezultata na velikim takmičenjima, Turska pokušava da se vrati u vrh evropske košarke. Istanbul je pravo mesto za to jer su Turci najbolje rezultate u svojoj istoriji ostvarivali upravo u gradu na Bosforu. Sećamo se finala Evropskog prvenstva protiv Jugoslavije iz 2001. godine, ali i plasmana u finale Mundobasketa iz 2010. godine.

Selektor Turske Ufik Saridža je imao velikih problema oko sastavljanja tima za Eurobasket. Turci će biti oslabljeni neigranjem možda i najboljeg igrača trenutno Ersana Iljasove, a ovaj turnir propuštaju još i Omer Ašik i Enes Kanter. Turci će biti lišeni i pomoći plejmejkera Fenerbahčea Bobija Diksona.

Selektor Saridža je selektirao izuzetno iskusan tim sa proverenim igračima poput Gulera, Erdena, Aldemira, ali lideri ove nove turske reprezentacije će biti mladi spoljni igrači i od naredne sezone članovi NBA timova, Furkan Korkmaz i Čedi Osman.

SASTAV: Čedi Osman (Klivlend), Doguš Balbaj (Anadolu Efes), Furkan Korkmaz (Filadelfija), Erkan Vejseloglu (Bešiktaš), Sertak Sanli (Bešiktaš), Kenan Sipahi (Bešiktaš), Furkan Aldemir Darušafaka, Melih Mahmutoglu Fenerbahče, Baris Haršek (Fenerbahče), Sinan Guler (Fenerbahče), Goksekin Koksal (Galatasaraj) i Semih Erden (bez kluba).

FOTO: STARSPORT

BELGIJA

Belgija je u pripremnim mečevima pokazala da nijednoj reprezentaciji neće biti lako protiv njih. Savladali su evropskog šampiona Španiju, deklasirali Italiju i dokazali da su ozbiljna reprezentacija spremna da se suprostavi svima.

Reprezentacija Belgije na Eurobasket dolazi bez svog najboljeg igrača Meta Lodžeskog, koji zbog povrede propušta šampionat. U odsustvu Lodžeskog, prva zvezda tima je košarkaš Valensije Sem Van Rosom. Tu su i iskusni Aksel Ervel iz Bilbaa i njegov klupski saigrač Džonatan Tabu, a posebnu pažnju treba obratiti na mladog belgijskog košarkaša sa Bejlora Emanuela Lekomta.

SASTAV: Sem Van Rosom (Valensija), Emanuel Lekomt (Bejlor), Džonatan Tabu (Bilbao Basket), Kventin Seron(Gravlen), Žan Salumu (Ostende, Žan-Mark Mvema (Ostende), Vensan Kestelot (Ostende), Aksel Ervel (Bilbao Basket), Maksim De Zeuv (Oldenburg), Pjer-Antoan Žile (Šalon)
Ismael Bako (Antverpen, Kevin Tumba (Mursija).

RUSIJA

Rusi dolaze u Istanbul nakon debakla na prošlom Evropskom prvenstvu gde su zabeležili svega jednu pobedu. Cilj ‘zbornaje komande’ je plasman u osminu finala, a ruska javnost se potajno nada i medalji što je i predsednik saveza Andrej Kirilenko i najavio kao cilj.

Rusi su u pripremnom periodu igralji promenljivo i nisu prikazali igru koja bi ih svrstala u favorite grupe D. Prva zvezda reprezentacije je košarkaš Himkija Aleksej Šved oko koga će se vrteti igra, a Rusi mnogo nade polažu i u centra Bruklina Timofeja Mozgova. Tu je i kvartet CSKA Moskve – Voroncevič, Kurbanov, Kulagin, Fridzon.

SASTAV: Jevgenij Baburin (Lokomotiva Kubanj), Dmitrij Hvostov (Lokomotiva Kubanj), Dmitrij Kulagin (bez kluba), Mihail Kulagin (CSKA), Vitalij Fridzon (CSKA), Aleksej Šved (Himki), Semen Antonov (CSKA), Andrej Voroncevič (CSKA), Nikita Kurbanov (CSKA), Andrej Zubkov (Himki), Vladimir Ivlev (Lokomotiva Kubanj), Timofej Mozgov (Bruklin).

VELIKA BRITANIJA

Velika Britanija je najveći autsajder grupe D. Selektor Džo Pranti, bivši pomoćnik Grega Popoviča u NBA ligi, ovoga puta neće moći da računa na bivšeg košarkaša Čikago Bulsa Bena Gordona, a u njegovom odsustvu prva zvezda tima je Gabriel Olaseni, centar Orleana i nekadašnji student Univerziteta Ajova. U pripremnim mečevima su se istakali i i bivši košarkaš skopskog MZT-a Danijel Klark i bek Šalona Endru Lorens. Pored pomenutih, valjalo bi još izdvojiti i najboljeg napadača ekipe sa spoljnih pozicija, Kajla Džonsona. Britanci rasterećeno dolaze u Istanbul, nemaju imperativ proslaska u narednu fazu i svaka pobeda za njih bi predstavljala ogroman uspeh.

SASTAV: Luk Nelson (Real Betis), Endru Lorens (Šalon-Rems,), Džuls Akodo (Burgos),Kajl Džonson (London), Tedi Okerefor (Kimis), Bendžamin Mokford (Palma),Geret Mari (Glazgov), Kofi Džozefs (Loven),Daniel Klark (Mursija),, Kiron Ačara (Glazgov),Gejb Olaseni (Orlean), Erik Boateng (Sent-Valije).

RASPORED:

1. speptembar

13.15 Belija – Velika Britanija
16.00 Srbija – Letonija
20.00 Turska – Rusija

2.septembar

13.15 Belgija – Letonija
16.00 Srbija – Rusija
20.00 Turska – Velika Britanija

4.septembar

13.15 Letonija – Velika Britanija
16.00 Belgija – Rusija
20.00 Srbija – Turska

5. septembar

13.15 Rusija – Letonija
16.00 Srbija – Velika Britanija
20.00 Turska – Belgija

7.septembar

13.30 Rusija – Velika Britanija
16.15 Srbija – Belgija
19.45 Turska – Letonija

Ko će osvojiti FIBA Eurobasket 2017?

Pogledaj rezultate

Loading ... Loading ...
0
0

0 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

PROČITAJTE OSTALE VESTI IZ RUBRIKE

Unesite pojam i stisnite enter