5
AdmiralBet ABA Liga

FOTO: Youtube screenshot

JAKOVLJEVIĆ ZA HOTSPORT: Preveliki je rez napravljen, Zvezda bi od kandidata za Evro trofej mogla da postane domaći plen

Objavljeno: 16.07.17 u 12:42

Odlazak Dejana Radonjića sa klupe Crvene zvezde mogao bi da predstavlja prekretnicu u ambicijama crveno-belih, kada su u pitanju borbe za najviši plasman, a povodom najnovijih dešavanja na Malom Kalemegdanu razgovarali smo sa Draganom Jakovljevićem, bivšim trenerom u mlađim kategorijama crveno-belih, i čovekom pod čijom „palicom“ su stasali mnogi talenti, poput Bogdana Bogdanovića, Boriše Simanića, Alekse Radanova…

 Kako biste prokomentarisali odlazak Dejana Radonjića sa klupe Crvene zvezde?

– Malo sam zatečen, zato što su iza njega tri uspešne sezone. Kad je Beograd dobio organizaciju završnog turnira Evrolige, mislim da je bila šansa da se napravi iskorak, za ambiciju da se napadne i sam Fajnal for. To bi bio korak napred, nastavak tog nekog rada… Zatečen sam prodajom tolikog broja igrača, mada je bilo jasno da nešto ne funkcioniše već neko vreme. Pretpostavljam da je posledica stalnih trvenja unutar kluba. 

FOTO: STARSPORT

 Kakav sastav crveno-beli mogu da očekuju naredne sezone?

– Sad je mnogo teže napraviti takav tim. I pokojni Ranko Žeravica je pričao da je dvojici košarkaša potrebno šest meseci da se uigraju, a većem broju igrača ogroman period… Kostur ekipe je otišao, otišao je i trener koji je imao kontinuitet rada… Ono što je čudno jeste da je Radonjić, dok nije imao rezultate, imao podršku, 2013-2014. Kada su došli rezultati, izostala je podrška. Zvezda, naravno, mora uvek da igra da napadne najbolji rezultat, ali će sada biti mnogo teže. Pa i čak one najbolje ekipe, recimo Fenerbahče, će imati problem da dođe do Fajnal fora jer su Bogdanović i Ekpe Udo otišli u NBA. Zvezda je ostala bez Jovića, Kuzmića, Simonovića, Dženkinsa, Gudurića, tu su i Volters i Tompson, koji je igrao malo manje… Koliko čitam, to je najava neke nove konstrukcije… Da li Zvezda ima pravo da ide na tako radikalne rezove? To će vreme da oceni.

 Koliko to može da utiče na budućnost kluba?

– Navijači su navikli na trofeje, a ovo će sigurno biti signal protivnicima, pre svega Cedeviti i Budućnosti, njihovim gazdama. Tedeski i Bokan imaju sredstva, doveli su ambiciozne trenere, u Budućnost je stigao Džikić, pretpostavljam da će doći i dopuna u vidu stranaca… Ovakvo stanje će samo da osokoli rivale. Velikog udela će imati i to koji će trener doći, počele su već spekulacije imenima. Mada, dogodilo se i nešto veoma pozitivno, pošto je prodaja Marka Gudurića put kojim Zvezda treba da ide, da igrače iz mlađih kategorija proda za veliki novac. Tako bi trebalo da bude i sa Radanovim, i na dalje. 

FOTO: STARSPORT

 Ko bi po vama mogao da nasledi Radonjića?

– Postoje dva puta. Jedna opcija je da dođe neko ozbiljno trenersko ime, sa renomeom, i da pokušaju da ispune ambicije svih navijača Zvezde, pa i moju, i napadnu Fajnal for, što je potpuno legitimno, pogotovo jer je evropska košarka slabija. Pogledajte koliko dobrih igrača, recimo Burusis ili Lengford, je otišlo u Kinu, iz našeg korpusa su otišle dve zvezde, Teodosić i Bogdanović, u NBA… Sigurno je da će biti slabije takmičenje. Drugi put je neki mlađi tim, mlađi trener, anonimniji… Samo je pitanje ko bi to mogao da bude, ko ima potrebno iskustvo i znanje da stvori igrače. Ipak, ko god da dođe, glavni cilj bi trebalo da bude afirmacija mladih, kako bi došli u situaciju da od transfera zarade i dva – tri miliona.

Mnoge zanima koliko je realno da, uprkos situaciji u kojoj se klub našao, bude oformljen tim za napad na Fajnal for?

– Mnogo igrača je otišlo, i smatram da je preradikalno urađen rez, samim tim je i manje realno, jer veliki broj igrača je otišao, a i najkvalitetnijim košarkašima je potrebno vreme da se ugiraju. Mada, nada mora da postoji… Jedno je sigurno, ako bi stigla do Fajnal fora, Zvezda bi bila favorit za osvajanje pred domaćom publikom. Partizan da je u Areni igrao 2010. godine, ne verujem da bi ga iko dobio. Jednostavno, publika u Beogradu je neverovatan faktor. Ali sve zavisi od trenera, sastava… jer nije lako nadoknaditi ovoliki broj odlazaka.

FOTO: STARSPORT

 

0
0

5 Komentara

  1. Kandidat za evro trofej? Ma daj bre…xaxaxax. Jakovljevicu, iskorisceni treneru od strane cokija, malo balansa i realnosti ne bi skodilo…ne kvari opsti utisak o tebi

    0
    0
    Odgovori
  2. Cuj navijaci zvezde navikli na trofejee u kosarci xaxaxa….pa kad bise istorija pisala dve godine, jer dve je bio fmp, onda mozda….ovako je samo smesno

    0
    0
    Odgovori

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

Unesite pojam i stisnite enter