0
Evrokup

‘KONTRANAPAD’: FIBA dobila Evroligu na sudu, ode nagrada za šampiona Evrope

Objavljeno: 26.06.17 u 19:34

Jedan od dva sudska spora koja jedni protiv drugih vode Barselona i Minhen, odnosno preduzeće koje je zaduženo za Evroligu i Evrokup i sama FIBA Evropa, završen je pravnom pobedom FIBA Evrope.

Odlukom suda u Luksemburgu, preduzeće ‘Euroleague Properties SA’, kojim upravlja kompanija ECA i koje je zaduženo za organizaciju i vođenje takmičenja pod nazivom Evroliga i Evrokup, dužno je da uplati sumu od 900.000 evra na račun FIBA Evrope.

‘Rat’ je dugo trajao nakon što je Evroliga 2010. godine raskinula ugovor sa FIBA Evropom koji se odnosi na ustupanje prava za vođenje takmičenja za sumu od 400.000 evra godišnje. Evroliga će konkurentu iz Minhena morati da plati i kamatu koja je nastala od jednostranog raskida saradnje 2012. godine, kao i kompletne troškove suđenja.

Evroliga je i u decembru 2012. godine poništila ugovor koji je imala sa FIBA, nakon što je odlučeno da se uvedu kvalifikacije za Svetsko prvenstvo u košarci u toku same sezone, što je po mišljenju čelnika ECA iz Barselone, bilo svojevrsno kršenje ugovora. Ustanovljeno je da FIBA nije prekršila ugovor, što je automatski značilo da će Đordi Bartomeu i njegovi saradnici morati da plate FIBA Evropi, jer je saradnja važila do 2015. godine

Evroliga ima pravo žalbe na ovu odluku.

Inače, u toku je još jedan sudski spor između ECA i FIBA, gde se kancelarija u Minhenu nalazi u svojstvu optužene strane, a sve zbog procene ljudi iz Barselone da je ucenjivanje saveza i klubova da moraju da izaberu FIBA Ligu šampiona protiv zakona, odnosno da se radi o jednoj vrsti mobinga.

0
0

0 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

PROČITAJTE OSTALE VESTI IZ RUBRIKE

Unesite pojam i stisnite enter