1
Evroliga

FOTO: STARSPORT

BARTOMEU: Nemam ništa protiv da Srbija dobije mesto u Evroligi, ali…

Objavljeno: 08.05.17 u 00:24

Izvršni direktor Evrolige govorio je o mogućnosti da Srbija u budućnosti dobije mesto u ovom takmičenju, a dotakao se i Partizana i njegovog potencijalnog učešća u Evrokupu naredne sezone.

Đordi Bartomeu je u izjavi za „Koš magazin“ na radio stanici „SportFM“ odgovorio na izjavu Svetislava Pešića povodom sistema najelitnijeg evropskog takmičenja, ali je govorio i o mogućnosti da Srbija samostalno dobije jedno garantovano mesto u njemu.

On smatra da bi se našao u velikom problemu i dilemi kada bi morao da izabere jedan srpski tim, kao i da bi ABA liga u tom smislu izgubila na značaju.

Kako odrediti jednu ekipu iz Srbije koja bi igrala, dok bi ostale uskratili za šansu? Ako se odlučimo za jednu, smanjujemo značaj lokalnih i regionalnih takmičenja. U principu mi nemamo ništa protiv da u Evroligi bude jedna ekipa iz Srbije, ali – koja? Sada je Crvena zvezda ta koja dominira, do pre nekoliko godina je to bio Partizan. Zato nije lako odredti ko bi iz Srbije igrao, i baš zato postoji takozvani “mešoviti kriterijum”, tako da nemamo nijednu ekipu sa ugovorm ni iz šampionata Nemačke i Francuske, nego smo spremni da primimo prvaka te zemlje. Na kraju krajeva u tom slučaju bi ABA liga, koja je dosta kvalitetnija, potpuno izgubila na značaju- rekao je Batromeu.

On se takođe osvrnuo i na situaciju oko Partizana, a jedno od pitanja je bilo da li će crno-belima biti dozvoljeno da igraju ovo takmičenje s obzirom da se nagađalo da je Bartomeu Ljut na njih nakon odustajanja ove sezone.

-S obzirom da je prošle godine Partizan odustao od Evrokupa posle žreba, i time napravio dosta problema organizatoru, mislim da beogradski klub pre svega mora da se odluči šta želi da igra. I da bude jasan u tom stavu. I dosledan, da odluku koju donese pre svega on sam poštuje. Ako želi da igra Evrokup – treba da se prijavi, i da stane iza tog stava i da ga ne menja. Posle toga ćemo razgovarati sa ABA ligom i doneti konačnu odluku. Mi smo vrlo zadovoljni što klubovi, uključujući i Partizan, hoće da igraju naša takmičenja, ali ponavljam: pre svega klub mora da bude čvrst u svom stavu. A konačna odluka biće doneta u razgovoru Evrolige i ABA lige, Partizanovog matičnog takmičenja- jasan je Bartomeu, koji je zatim govorio i o sistemu Evrolige, koji smatra za najbolji u istoriji ovog takmičenja, ali takođe najavljuje i moguće promene.

-Sistem za sada ostaje 16 jer treba dati vremena i samom ssitemu da se usavrši i da se navijači naviknu na njega. Sve to traži vreme. Ja sam za to da se Evroliga u budućnosti širi, ali bez određenog datuma jer to onda obavezuje. Želimo da dobro proučimo kad ćemo to napraviti, i da li će svih 20 klubova biti u stanju da se takmiče. To jeste ideja, ali nije oročena određenim datumom. Naredne sezone sigurno ćemo imati 16 timova- zaključio je Bartomeu.

0
0

1 Komentara

  1. клуб да будемо доследни и јасни шта желимо да играмо?! Па смрааду људски, колико стр година говорили о уговору с Партизаном, лиценцама и осталим матрацима и никад ништа… а ми да будемо јасни и доследни. Пи несоји људски

    0
    0
    Odgovori

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

Unesite pojam i stisnite enter