FIBA ne želi da izugbi bitku sa Evroligom i sada pokušava da prvuče timove putem novca da ostanu u Ligi šampiona, koju mnogi žele da napuste.

Turci, Italijani i Francuzi najavili su veliki ‘come back’ u takmičenja pod okriljem EKA, a to su Evroliga i Evrokup. Samim tim FIBA gubi bitku u borbi za najjače timove Starog kontinenta, a to ne želi. Zbog toga je odlučila da novom finansijskom platformom pobedi Đordija Bartomeua i njegov, pre svega, Evrokup. Tako bi od sledeće sezone šampion Lige šampiona mogao da inkasira milion evra, isto novca koliko Evroliga daje svom prvaku.


– Za sledeću sezonu pravimo novu preraspodelu novca. Pobednik Lige šampiona će ubuduće inkasirati milion evra, a ne 500 hiljada kao ove sezone. To ćemu učiniti tako što ćemo napraviti rebalans budžeta, to jest smanjićemo novac koji su klubovi dobijali samo za učešće u grupnoj fazi. Samim tim ćemo uštedeti i moći da povećamo nagrade za sve učesnike plej-of faze. Pokrićemo sve troškove za sudije i delegate, od putovanja, smeštaja do njihovih plaćanja posle završene utakmice – izjavio je Patrik Kominos, izvršni direktor FIBA Lige šampiona za ‘Basketeuropa.com’.

Sada se opet postavlja pitanje, šta se Partizanu i ostalim srpskim klubovima više isplati, igranje u FIBA Ligi šampiona ili povratak u Evrokup…