Novi selektor košarkaške reprezentacije Bosne i Hercegovine je Duško Vujošević koji se zbog obaveza u Limožu nije mogao predstaviti medijima u Sarajevu.

Povezane vesti

Ipak, danas se trofejni stručnjak svim navijačima ‘zmajeva’ obratio saopštenjem za medije koje HotSport prenosi u celosti i bez lekture kako bi ono bilo originalno:

– Dragi ljubitelji košarke u Bosni i Hercegovini,

Žao mi je što u ovom svečanom trenutku objavljivanja dogovora između KS BiH i mene o preuzimanju selektorske dužnosti, nisam u mogućnosti da budem sa vama. Imam svoje obaveze koje hoću da završim, a radujem se našem susretu u Sarajevu.

Moram se oglasiti i nakon nekih komentara po novinama i internet portalima, a povodom moje odluke da prihvatim mesto selektora košarkaške reprezentacije Bosne i Hercegovine.

Bosna i Hercegovina je važan deo moga života, moga rada, moga bavljenja sportom. I neraskidiv deo onih uspomena, bez kojih bi moj život bio siromašniji.

Ako je dopušteno da se poslužim rečima moga prijatelja Sinana Gudževića, Bosna i Hercegovina na geografskoj karti ima oblik srca. A srce toga srca je grad Sarajevo. Uvek sam sa radošću dolazio u taj grad – i kada sam vodio utakmice, i kada nisam.  A Sarajevo je, po mnogo čemu, bilo jedan od najlepših gradova  za ljudske susrete u Jugoslaviji.  Jedinstvenoj i lepoj zemlji u kojoj sam se rodio i čiji nestanak je za mene jako bolan.

Reprezentaciju Bosne i Hercegovine preuzimam sa radošću i sa nadom da ću njenu košarku poboljšati, tako da će se ekipa kvalifikovati za velika takmičenja. Upravo radost i nada su dve stvari koje su presudno vodile moju odluku da se prihvatim selektorskog posla. Za taj posao imam i kvalifikacije i iskustva. Sve ću učiniti da ekipu koju budem vodio poboljšam i takmičarski načinim stabilno pobedničkom.

Bosna i Hercegovina ima talentovane igrače. Košarkaški klub Bosna je u Sarajevo donela prvu evropsku klupsku titulu u Jugoslaviji. To je lepo i reći i čuti, ali imati to u vidu za mene je velika obaveza. Ja ću uloziti sve što znam i imam da košarkaška reprezentacija Bosne i Hercegovine u viteškom igranju pobedi svaku reprezentaciju na kugli koju zovemo Zemlja.

Znam da u životu postoji reciprocitet ljubavi, mržnje, entuzijazma i drugih strasti, pa ja verujem da će igrači prepoznati moju energiju i da će se svi na isti način odazvati pozivu da igraju za reprezentaciju.
Zahvalan sam Košarkaskom savezu Bosne i Hercegovine što je odabrao mene za selektora. Ja ću učiniti sve, da radom i rezultatima obradujem ljude koji su me izabrali, ali i da obradujem sve poklonike košarke kojima je Bosna i Hercegovina draga.

U Bosnu i Hercegovinu ne dolazim da predstavljam nikoga, do samoga sebe. Na politička opanjkavanja i olajavanja neću da se osvrćem i ova moja izjava je poslednja po tom pitanju.

Košarkaška reprezentacija BIH nije uspela da se plasira na Evropsko prvenstvo ove godine, a sledeća akcija su kvalfikacije za Svetsko prvenstvo u Japanu 2019. godine.