0
Evroliga

FOTO: STARSPORT

KK CRVENA ZVEZDA U 2016: Zlatna slova i završnica iz snova crveno-belih košarkaša (VIDEO) (ANKETA)

Objavljeno: 31.12.16 u 15:00

Sutrašnja utakmica koju Crvena zvezda igra protiv ekipe CSKA u Beogradskoj areni savršen je način za zaokruživanje jedne od najuspešnijih godina ne samo KK Crvena zvezda, već i celokupnog sportskog društva od njegovog osnivanja.

U 2016. godini Zvezda je osvojila „duplu krunu“ – titulu u ABA ligi i Superligi, dok je u Evroligi uspela da se nađe među osam najboljih ekipa Starog kontinenta. Jedina tamna tačka jeste kup, ali je to nedovoljno da baci senku na rezultate Crvene zvezde koje bismo sa lakoćom mogli opisati kao nestvarne.

Drugi deo sezone 2015/2016

ABA liga – Preporod dolaskom Kinsija i serija pobeda za završen kraj sezone

Nešto slabiji početak takmičenja u ABA ligi i čak četiri poraza odaljili su crveno-bele od prvog mesta na tabeli, a ni prvi meč u 2016. nije slutio na bolji razvitak situacije, pošto je Cedevita u 18. kolu odigranom 4. januara u hali „Pionir“ nanela timu iz Beograda peti poraz u dotadašnjem toku prvenstva. Ali, to kao da je probudilo Zvezdu, do kraja regularnog dela lige zabeležili su samo poraz od Partizana tri kola kasnije, nakon čega je četa Dejana Radonjića vezala deset pobeda. Trebalo bi takođe istaći i da je na toj utakmici debitovao Tarens Kinsi, bivši košarkaš Partizana za kog se ispostavilo da je „lepak“ koji je nedostajao timu sa Malog Kalemegdana

Verovatno najbitniji je bio prvi susret polufinalne serije, gde se Crvena zvezda sastala sa Cedevitom. Povela je Zvezda tog 15. marta u „Pioniru“ sa 22:14, gosti su uspeli da uhvate priključak, a potom i sami naprave solidnu prednost, koja je nakon serije Cedevite od 20:5 glasila 34:27.

ZVEZDA TV: Humani crveno-beli i poklon jednom velikom zvezdašu za kraj godine

Do kraja susreta su se obe ekipe smenjivale u vođstvu, imala je Cedevita prednost nekoliko sekundi pre kraja, ali je Jović doneo izjednačenje, nakon čega Pulen nije uspeo da pogodi trojku preko ruke, pa se otišlo u produžetak rezultatom 82:82, a onda se Zvezda razgoropadila. Kinsi je trojkom načeo Cedevitu, odbrana je zaigrala veoma čvrsto, a Kvinsi Miler nije stajao, i do kraja su gosti praktično pregaženi – 97:88 za veliku pobedu Zvezde.

(Youtube/Crvena Zvezda – Movies & Highlights)

Ta pobeda je potvrđena u Zagrebu, gde je ekipu predvodio Štimac sa 17 poena, i Zvezda je overila plasman u finale. A tamo ju je, na zaprepašćenje većeg dela ljubitelja košarke na Jadranu, čekala ekipa Mega Leksa, koja je u dve utakmice savladala Budućnost i tako pokazala da će biti tvrd orah u finalnim mečevima.

Ipak, brojne povede dovele su do toga da Mega Leks, koji je u finalnim duelima nastupio bez čak pet prvotimaca (Jaramaz, Kaba, Luvavu, Aranitović i Pavlović), maltene pre samog početka serije bude doveden u bezizlaznu situaciju. Ipak, pružili su igrači trenera Dejana Milojevića sjajan otpor Zvezdi, postigli u prvom meču čak 88 poena, ali je Zvezda brojala do 95. U drugoj utakmici, opravdano je breme favorita pobedom od 93:74, dok je treći susret završen 61:49, pa je Zvezda po drugi put u istoriji postala šampiona ABA lige.

EVROLIGA SE POKLONILA ZVEZDI: Priznanja za Radonjića, Kuzmića, Voltersa, Lazića… (VIDEO)

Evroliga – Jovićev ulazak u istoriju i fantastične partije za definitivnu potvrdu kvaliteta

Ni prošle sezone Dejan Radonjić nije izneverio malu tradiciju, pa su crveno-beli nastavili da iz godine u godinu napreduju i pomeraju kranice. Prve godine u Evroligi za malo je izmakao plasman u Top 16, sezonu kasnije su igrači Zvezde uspeli da naprave iskorak i ušli među 16 najboljih ekipa, da bi u sezoni 2015/2016 uradili to isto, a drugo učešće u ovom delu takmičenja započelo je porazom od Efesa, uprkos vođstvu od 11 poena pred početak poslednje četvrtine.

(Youtube/Euroleague Basketball)

Pošto je Zvezda pretrpela poraz i od Fenerbahčea, nakon 0-2 retko ko je verovao da može da se dogodi čudo. Sem, naravno, Dejana Radonjića.

A onda je proradila mašina. Pao je prvo Panatinaikos u Atini...

(Youtube/Euroleague Basketball)

Potom u Pioniru Unikaha i Lokomotiva…

(Youtube/Euroleague Basketball)

(Youtube/Euroleague Basketball)

Niz pobeda koji su Zvezdu vratili u igru za plasman među osam najboljih prekinula je Darušafaka, ali su potom crveno-beli ponovo uhvatili fenomenalan ritam i praktično pregazili Cedevitu i Efes u Beogradu za skor 5:3.

(Youtube/Euroleague Basketball)
 (Youtube/Euroleague Basketball)

Ponovo je turski tim prekinuo seriju pobeda – Fenerbahče na svom parketu, ali su na to košarkaši Zvezde imali još jedan sjajan odgovor, pa su trijumf nad Panatinaikosom u Beogradu i furiozna poslednja četvrtina u Španiji za pobedu nad Unikahom doveli crveno-bele na korak od plasmana među osam najboljih.

HOTSPORT ANALIZA: Deset sportskih događaja u Srbiji koji su obeležili 2016 godinu (VIDEO)

(Youtube/Euroleague Basketball)


(Youtube/Euroleague Basketball)

Bila je potrebna Zvezdi još jedna pobeda, kako ne bi zavisila od učinka Efesa u poslednja tri kola, ali je Darušafaka bila bolja u Istanbulu. Ipak, dan kasnije iz istog grada vesti kakve su crveno-beli sanjali – Fenerbahče je savladao Efes, pa je Zvezda, zbog boljeg međusobnog skora, osigurala plasman među osam najboljih dva kola pre kraja, tako da su ubedljivi porazi od Cedevite u Zagrebu i Lokomotive u Kubanju bili bezbolni.

Ipak, dalje Zvezda nije mogla, pošto je naletela na zahuktali CSKA. Odneli su Armejci tri pobede, i tako trasirali put ka tituli šampiona Evrope.

Superliga

Zbog velikog broja utakmica i zgusnutog rasporeda, Superliga je ove godine igrana po drugačijem formatu, tačnije u dve grupe od po četiri tima. Očekivano lako je osvojeno prvo mesto u grupi sa Tamišom, Metalcem i FMP-om, da bi u polufinalu Zvezda po četvrti put uzastopno odmerila snage sa Mega Leksom, i nakon dve pobede prošla u finale.

Tamo je rival bio tim Partizana. Zvezda je prvi meč dobila 31 razlike – 84:53, ali je odlučujuća bila druga utakmica. Partizan je imao u jednom trenutku 20 poena prednosti, da bi u poslednji period ušli crno-beli sa 13 poena razlike. Poen po poen Zvezda je topila prednost Partizana, a onda je sekund pre kraja Marko Gudurić pogodio za trojku preko ruke i doneo velikih 2-0 u seriji Zvezdi.

(Youtube/AM Video7S)

Uspeo je Partizan da uzvrati u narednoj utakmici serije i pobedi Zvezdu pred njenim navijačima, ali je četvrti susret finalne serije Zvezda dobila 70:65, za veliko slavlje navijača crveno-belih i bakljadu u kojoj je učešće uzeo i Dejan Radonjić:

(Youtube/MrRedStarBelgrade)

Kup Radivoja Koraća

Zvezda je u Niš otišla sa željom da odbrani titulu u kupu, i uspeli su da savladaju Smederevo 89:44, ali je u polufinalu bio večiti rival Partizan rezultatom 68:60, koji je kasnije poražen u borbi za trofej od ekipe Mega Leksa.

Igrački kadar

Dobrog udela u nešto slabijem početku prošle sezone ima i činjenica da je Crvena zvezda imala nekoliko grešaka pri dovođenju igrača.

Pre početka sezone klub je napustio Čarls Dženkins, koji je prošle sezone igrao u Olimpiji iz Milana. Posle njega, klub je napustio Boban Marjanović, koji je postao igrač San Antonio Sparsa, a za njim su otišli i Nikola Kalinić, Seriju odlazaka prekinuo je dolazak koji je odjeknuo širom Evrope – u Zvezdu je stigao Sofoklis Skorcijanitis.

(Youtube/KK Crvena zvezda MTS)

Pored „Big Sofoa„, klub je potpisao trogodišnji ugovor sa mladim centrom Stefanom Nstićem, a nakon njega su stigla i pojačanja na spoljašnjim pozicijama. Prvo je potpisao Rajan Tompson, košarkaš Bamberga, prvaka Nemačke, da bi nešto kasnije opremu zadužio Gal Mekel, izraelski plejmejker sa NBA iskustvom. Tu nije bio kraj, pošto je dan pred početak sezone u ekipu stigao Marko Simonović, kao rešenje nakon povreda Nemanje Dangubića i Marka Tejića, a pošto je i Luka Mitrović zaradio povredu protiv Olimpije, u Zvezdu je stigao Kvinsi Miler. No, da prelazni rok nije urađen najbolje postalo je jasno već nekoliko dana kasnije, kada je ekipu napustio Skorcijanitis zbog loših partija na početku, a umesto njega u Zvezdu se vratio Vladimir Štimac. Nakon Skorcijanitisa, slična sudbina je snašla i Gala Mekela, kog je zamenio ljubimac navijača Markus Vilijams, ali se ni on nije zadržao (napustio klub nakon samo 19 dana), pa je kao konačno rešenje stigao Vasilije Micić iz Bajerna, na pozajmicu.

Poslednji „Mohikanac“ bio je Rajan Tompson, ali je i on pre kraja 2015. završio karijeru u Zvezdi, nakon što je usledio pravi „trejd“ – Tompson je otišao put Trabzona, da bi u Beograd stigao bivši igrač Partizana, i ispostaviće se jedna od ključnih karika za sjajne rezultate u drugom delu sezone, Tarens Kinsi.

Takođe, profesionalni ugovor je potpisao i Marko Gudurić, da bi tokom sezone izrastao u jednog od najboljih igrača ekipe.

Aktuelna sezona

Još pre početka bilo je jasno da će Zvezda u narednoj godini biti bez Cirbesa i Milera, koji su u paketu pojačali Makabi iz Tel Aviva, a potom je otišao i Tarens Kinsi. Saradnja nije produžena sa Vasom Micićem, Vladimir Štimac je otišao u Bešiktaš, dok je Nikola Rebić prešao u Mega Leks.

Sa druge strane, u klub su se vratili Milko Bjelica i Čarls Dženkins, stigao je Ognjen Kuzmić, dok je budućnost obezbeđena preko Ognjena Dobrića i Petra Rakićevića. Na kraju je stiglo i pojačanje na poziciji plejmejkera, i to u liku Nejta Voltersa.

Iako je tim ostao bez tri glavna igrača, Dejan Radonjić je uspeo da od onih kojima raspolaže stvori celinu koja je u ABA ligi nakon 15 mečeva bez poraza (ako računamo i prošlu sezonu, to je ukupno 25 vezanih trijumfa), a i Evroligi posle 15 kola ima skor od sedam pobeda i osam poraza, uz trijumfe nad ekipama Barselone, Armanija, Makabja, Reala iz Madrida… A kao šlag na tortu stigla je pobeda nad CSKA u poslednjem meču u godini.

Ukoliko se Dion Tompson uklopi u tim kako bi trebalo, nema sumnje da će košarkaši aktuelnog šampiona Srbije biti u prilici da ponove prošlogodišnji rezultat i plasiraju se među osam najboljih ekipa Starog kontinenta.

Jer, sa dobrim igračem na centarskoj poziciji, uz frenetičnu odbranu koja polako ali sigurno postaje zaštitni znak Dejana Radonjića, te partije koje ovu sezonu kvalifikuju kao do sada najbolju u karijeri Marka Simonovića, nema sumnje da Zvezda ima potencijala na terenu i kvalieta na klupi sposobnog da taj potencijal pretoči u ozbiljnog kandidata za Top 8. A nakon toga, znajući Dejana Radonjića, „nemoguće“ ne postoji…

0
0

0 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

Unesite pojam i stisnite enter