0
ATP

FOTO: STARSPORT

HOTSPORT ANALIZA: Deset sportskih događaja u Srbiji koji su obeležili 2016 godinu (VIDEO)

Objavljeno: 31.12.16 u 13:30

Godina za nama bila je veoma berićetna za srpske sportiste, a obeležile su je Olimpijske igre u Riju i osam osvojenih medalja, od čega dve zlatne.

Godina 2016, možemo slobodno reći, je u Srbiji prošla u znaku sporta. Pre svega zbog osam osvojenih medalja na Olimpijskim igrama u Riju, od čega su dve bile zlatne, četiri srebrne i dve bronzane. Takođe, ponos Srbije Novak Đoković kompletirao je gren slem titule veličanstvenom pobedom u Parizu na Rolan Garosu, odbojkaši su osvojili Svetsku ligu, a košarkaši Crvene zvezde su nas sjajno predstavljali u Evroligi. HotSport je napravio svoju listu najznačajnijih sportskih događaja u Srbiji, a krećemo od poslednjeg, desetog mesta.

10. Crvena zvezda iznenadila Evropu i plasirala u TOP 8, pokorena Srbija i Jadran

Kada je reč o klubovima, svoje mesto među deset najznačajnijih sportskih događaja izborio je samo KK Crvena zvezda. Crveno-beli su to mesto izborili sjajnim igrama u Evroligi. Malo je ko davao šanse četi Dejana Radonjića da može do osam najboljih ekipa Starog kontinenta, ali je ona u tome uspela. Kasnije je propisno namučila novog šampiona Evrope, ekipu CSKA iz Moskve. Sjajna sezona je krunisana titulama na Jadranu i u Srbiji.

9. Zlatne heroine u igri pod obručima

Košarkašice Srbije digle su zemlju na noge kada su u Budimpešti osvojile Eurobasket. Na Olimpijskim igrama očekivanja su bila daleko manja, ali njihovo srce je ponovo pobedilo. Za drugu rundu takmičenja bile su dovoljne pobede protiv autsajdera Kine i Senegala, a onda se dogodila senzacija i pobeda u četvrtfinalu nad Australijom 73:71. Nažalost, naše devojke su stale u polufinalu, ali kada je to bilo najpotrebnije ponovo su zaigrale i slavile protiv Francuske 70:63 za bronzanu medalju u Riju.

8. ‘Orlovi’ visoko poleteli i ‘smečovali’ prvu Svetsku ligu, odbojkašiice srebrne u Riju

Odbojkaša nije bilo na OI u Riju, ali su nas mesec dana ranije mnogo obradovali. Srbija je prvi put u istoriji osvojila Svetsku ligu. Izabranici Nikole Grbića su prošli dug put kroz kvalfikacione turnire, do onog završnog u Poljskoj. Tamo nimalo laka grupa i prolaz na bolji set količnik pored Poljske i Francuske. U polufinalu malo mučenje protiv Italije, a onda je pregažen najbolji tim na svetu, Brazil 3:0. Za zlatnu medalju i milion evra u džepu.

Gde su stali momci nastavile su devojke. Terale su nas svako jutro da ostajemo budni do zore. I nismo zažalili. Devojke su osvojile srebro koje sija zlatnim sjajem. Pala je u četvrtfinalu velika Rusija, u polufinalu moćna Amerika, ali u finalu – Kina. Nažalost, nije se moglo, mnogo ih je…

Ipak, Srbija je ponovo zemlja odbojke.

7. Milenko i Marko osvetlali su obraz kajakaša u Riju

Narod je očekivao mnogo medalja od sportova na ‘reci’. Došla je jedna, ali mnogo vredna. U Riju, na uzburkanom okeanu, osvojlili su je Milenko Zorić i Marko Tomašević. Dvojac se okitio srebrom u disciplini K-2 1000 metara. Učinili su Srbiju ponosnom vozeći maestralno poslednjih 500 metara trke. Bravo, majstori!

6. Naše zlatno devojče iz Kruševca tabalo je sve u dalekom Brazilu

Da godina nije bila ovako berićetna u sportu ona bi bila na prvom mestu. Njena medalja sija zlatnim sjajem, iako je srebrna. Tabala je Tijana Bogdanović sve u Riju. Ipak, u finalu nije mogla, samo joj je 18 godina. U Tokiju, pokazaće im ona, biće kao Milica zlatna.

5. Prelepa je, a još leti

Zaslužila je i ona da se na našoj listi nađe među TOP 3, ali… Srpska lepotica Ivana Španović dugo će pamtiti 2016. godinu. Sve je počelo sjajnim skokom od 7,07 u Portlandu na SP u dvorani i srebrnom medaljom, potom je usledilo zlato na EP u Amsterdamu i kruna bronza na OI u Riju skokom 7,08. Kasnije je pokorila Dijamantsku ligu, čisto da im pokaže da je najbolja, da ona može i da leti…

4. Sad još samo da ti Ameri padnu, a hoće…

Košarka je sigurno najvoljeniji sport kod Srba. Kako da ne bude, kada nam je doneo tolike medalje. Još jedna je stigla ovog leta i to iz Rija. Ni manje, ni više nego srebrna, ma ne srebrna, zlatna. Sjajniju nismo mogli, oni su čudo. Prošli smo grupu, razbili ‘braću’ Hrvate, odučili Australiju u polufinalu, a onda naišli na njih. Šampione i pre početka turnira. Sa njima se za sada ne može, ali verujemo da će Sale, Teo i ostali momci uskoro moći…

3. Baš si ih ‘bacao’ Davore

Posle 32 godine rvači su doneli zlato Srbiji. Uradio je to čelični momak Davor Štefanek. Naš rvač bacao je protivnike po Riju, sve je počelo od Tomohiroa Inue, preko Franka Steblera do Šmogi Bolkvadzea. Na kraju u finalu pao je Migran Artjunjan, žalio se posle Jermen, ali džabe, Davor je osvojio zlantu medalju, bravo, legendo.

2. Bravo, Nole, bravo legendo

Novak Đoković nije imao drugi deo sezone za pamćenje, ali je drugo mesto zaslužio. Apsolutno! On je ponos Srbije. Od januara do jula odučio je protivnike od tenisa. Pokorio je sve što se osvojiti može. Počelo je na Australijan openu, a završilo se tamo gde treba na Rolan Garosu. Nole je pokorio i poslednji gren slem koji mu je falio. Ušao je u istoriju osvojivši sva četri gren slema zaredom. Najbolji je na svetu, mena veze što ga je Mari posle OI pretekao. Neće to dugo trajati, Nole će ponovo biti ‘NO 1’.

1. Osvojili su sve, kapa dole, Srbija je zemlja vaterpola

Nemamo more, nemamo jaku mornaricu, ali smo prejaki u vodi. Ne pamti se da je ijedna zemlja imala jednu ovakvu generaciju sportista. Ljudi su osvojili sve. Ono što je ‘drim tim’ u košarci, to su ‘delfini’ u vaterpolu. Nema im ravnih. Svetski, evropski i olimpijski šampioni. Pokorili su Evropu u Beogradu prošlog januara. Nervirali su nas u početku Olimpijskih igara. Jedva su prošli grupu, a onda su upalili motore i lomili sve protivnike redom. Prvo Špance, pa Italijane i na kraju šlag na tortu, Hrvate, za zlato, da osvojimo sve i da na veličanstven način u penziju ispratimo kapitena Živka Gocića i najtrofejnijeg našeg vaterpolistu Slobodana Nikića. Bravo, majstori, znamo da će Dekijeva deca nastaviti tamo gde ste vi stali, predovđena sjajnim Filipom

0
0

0 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

Unesite pojam i stisnite enter