0
Košarka

NA DANAŠNJI DAN: ‘Plava četa’ se popela na krov Evrope! (FOTO)

Objavljeno: 16.09.16 u 08:45

Srbija, zemlja odbojke – postali smo šampioni i vicešampioni. Počelo Evropsko prvenstvo u košarci. Srpski košarkaši deklasirali Češku.

2001. – Na Evropskom prvenstvu u košarci, 22. po redu koje je održano u Ostravi, Češka, odigrane utakmice za treće mesto i finalni meč. Učestvovalo je 12 reprezentacija podeljenih u dve grupe. Prve dve ekipe iz grupa išle su u polufinale a potom u finale, dok su treća i četvrta grupa borile za plasman od 5 – 8 mesta. Naši momci su grupnu fazu završili na prvom mestu sa četiri pobede i jednim porazom. Ukupno su osvojili 14 setova a izgubili šest.

Pobedili su Francusku (3:2), Poljsku (3:0), Mađarsku (3:1), Italiju (3:0) a izgubili su jedino od Nemačke (3:2). U polufinalu su se sreli sa Rusima koje su glatko dobili sa 3:0. Drugi polufinalni par su bili Italijani i Česi. Azuri su izašli kao pobednici istovetnim rezultatom kao mi sa Rusima, 3:0. U borbi za treće mesto su se sukobile Češka i Rusija pri čemu su baćuške izborile bronzu (3:2). U finalu su se sreli znanci iz grupne faze SR Jugoslavija protiv Italije.

Iako su Italijani bili naoštreni da naplate poraz od naših momaka koji smo im naneli u grupnoj fazi, i to sa nulom, u startu se videlo da će im to veoma teško poći za rukom. Plava četa je, vođena sigurnom rukom braće Grbić, gradila prednost poen po poen i sticala i psihološku prednost. Na kraju je bilo (opet) 3:0 za naše momke i zlato je zasijalo na njihovim grudima. Najbolji igrač je bio Ivan Miljković kao i najbolji poenter, najbolji igrač u polju Vasa Mijić a najbolji tehničar, ko bi drugi nego naš sadašnji selektor – Nikola Grbić.

unnamed 5

2005. – Počelo Evropsko prvenstvo u košarci a održano je u Srbiji i Crnoj Gori. Utakmice su održavane u četiri grada: Beogradu, Novom Sadu, Podgorici i Vršcu. Vršački sportski centar Milenijum je bio domaćin grupi A u kojoj su bile: Nemačka, Rusija, Italija i Ukrajina. Podgorički sportski centar Morača je bio domaćin grupi B koju su činile: Litvanija, Turska, Hrvatska i Bugarska.

Beogradska sportska hala Pionir je bila domaćin ekipi C: Slovenija, Grčka, Bosna i Hercegovina, Francuska a novosadski Spens je ugostio grupu D u kojoj su bile: Španija, Letonija, Izrael i Srbija i Crna Gora. U Beogradskoj Areni su se igrale utakmice druge faze.

Već prvog dana takmičenja igrale su sledeće reprezentacije: Nemačka – Italija 82:84 (P), Rusija – Ukrajina 86:74, Bugarska – Hrvatska 82:88, Litvanija – Turska 87:75, Slovenija – BiH 74:65, Francuska – Grčka 50:64, Letonija – Izrael 65:74 i Španija – SCG 89:70.

Loše takmičenje za našu naciju, loši odnosi u reprezentaciji…tužno i neobjašnjivo. Uprkos tome što smo bili favoriti. A videćemo ovih dana i zašto.

FOTO: STARSPORT
FOTO: STARSPORT

2007. – Na Evropskom prvenstvu u odbojci, održanom u Moskvi, naša reprezentacija je stigla do borbe za treće mesto. U odlučujućoj utakmici za plasman u finale, izgubili smo od domaćina, Rusije (3:0), a u borbi za bronzu sukobili smo se sa Finskom.

Posle veoma napornog takmičenja i oscilacija u igri naših momaka, uspeli su da konsoliduju svoje redove i zasluženo pobede Finsku rezultatom 3:1. Bronzano odličje je zasijalo na grudima plave čete.

nikola-vladimir-grbic

2011. – Na 39. po redu Evropskom prvenstvu košarci, odigrani su četvrtfinalni mečevi: Italija – Litvanija 85:95 i Srbija – Češka 89:75.

Ove utakmice su odigrane na stadionu Pjer Moroa u Lilu, Francuska. Posebna zanimljivost ovog takmičenja je da je takmičenje prvobitno dodeljeno Ukrajini ali zbog političke nestabilnosti ove zemlje, uloga domaćina je dodeljena Francuskoj (grupa A a potom i eliminaciona faza), Nemačkoj (grupa B), Hrvatska (grupa C) i Letonija (grupa D).

Pripremio: Ivan Gajin

0
0

0 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

Unesite pojam i stisnite enter