0
Košarka

NA DANAŠNJI DAN: Svet je ostao bez jednog od najvećih boksera u istoriji (FOTO, VIDEO)

Objavljeno: 31.08.16 u 09:00

Začudo, poslednji dan avgusta nije obilova sportskim događajima, ali će ostati upamćen po tome što su naši strelci dobili svoj savez i što je svet ostao bez jednog od najvećih boksera svih vremena.

1795. – Preminuo je Fransoa-Andred Daniken Filidor, francuski kompozitor i nezvanični prvak sveta u šahu. Bio je najveći šahista svoga vremena ali možda poznatiji kao kompozitor, s obzirom da u to vreme šah još nije bio široko prihvaćen od običnog sveta. Bio je prvi veliki igrač šaha „na slepo“ igrajući sa više protivnika simultano, čak im dajući i figuru fore. Prvi je koji je razumeo značaj korektnog igranja pešacima pa je i napisao prvu knjigu o šahovskoj odbrani. U šahovskoj teoriji postoji Filidorova odbrana. Učio je gledajući druge muzičare (koji su bili više nego dobri šahisti) kako igraju šah. Na ovaj način su šah učili i Kapablanka, Karpov, Morfi. U svojoj 22. godini piše knjigu „Analiza šahovske igre“ koja je postala prvi šahovski udžbenik preveden na ruski jezik. Takođe je njegova knjiga, bila jedna od omiljenih knjiga Tomasa Džefersona. U knjizi je izneo svoju misao „pešaci su suština šahovske igre“ koja je posle preimenovana u „pešaci su duša šaha“. Nakon dve godine, od 1750, postaje poštovan kao najjači igrač u Francuskoj, Engleskoj i Holandiji. Uporedo je komponovao, igrao šahovske partije i držao predavanja o šahu. Nakon njegove smrti, postavljena je njegova bista u operi u Parizu, gde se nalazi i danas, sa porodičnim grbom u kojem je šahovska tabla.

bista filidora foto-en.chessbase

1887. – Osnovan Savez streljačkih družina Kraljevine Srbije, iako su streljačka udruženja po gradovima osnivana mnogo ranije. Već nakon dve godine izašao je prvi broj Streljačkog glasnika a Savez Kraljevine Srbije je 1909. godine primljen u Međunarodni streljački savez. Iste godine, strelci iz Srbije su prvi put učestvovali na međunarodnom takmičenju u Hamburgu u gađanju vojničkom puškom.

FOTO: Streljački savez Srbije
FOTO: Streljački savez Srbije

1969. – Poginuo je Roki Marćano, američki profesionalni bokser. Nastradao je u avionskoj nesreći, dan uoči svog rođendana. Od 1952. – 1956. godine je bio apsolutni svetski prvak a titulu svetskog prvaka je branio šest puta. Povukao se neporažen 27. aprila 1956. godine. Italijan poreklom, bio je jedan od retkih belih boksera koji je uspeo u tom sportu. A njegova priča je nestvarno ljudska. Ponikao iz siromašne porodice, detinjstva i mladosti obeleženih lutanjima a često i na ivici zakona, delovalo je da će se njegova sudbina okončati svakojako, samo ne srećno. Još kao momčić, kopao je kanale da dođe do džeparca pa čak se oprobao i kao kamiondžija ali, po njegovim rečima, nije bio ni za fabrička postrojenja ni za volan. Najviše je voleo svež vazduh. Dok se borio u drugom svetskom ratu, učestvovao je na vojničkim turnirima i odatle je potekla njegova ljubav prema boksu. Po povratku sa evropskih bojišta, učestvovao je na nekoliko poluprofesionalnih turnira na dokovima Njujorka da bi, tek 1947. godine, rešio da se posveti boksu. Svoju prvu profesionalnu borbu je imao te iste godine kada je pobedio Lija Epersona a nakon toga je, sledećih osam godina bio nepobediv.

Roki 2

Vrhunac je dosegao u Filadelfiji 23. septembra 1952. godine kada je u 13. rundi nokautirao Džoa Volkota koji je bez svesti ležao na podu nekoliko minuta. Roki je postao šampion! Bio je suvereni vladar ringa pa je „Crni Bombarder“ Džo Luis dobio dostojnog naslednika. Roki je bukvalno mleo protivnike svojim „buldožer“ stilom. Odboksovao je 49 mečeva sa isto toliko pobeda od čega su 43 završena klasičnim nokautom. Samo šestorica boksera su izbegla ovakav kraj meča. Znao je da prima udarce u seriji ali se ipak nije predavao. Na kraju bi on pobeđivao. Imao je nešto što protivnici nisu imali – srce kao u bika. Najverovatnije je on bio uzor Staloneu za kultni film Roki.

– Roki je bio najtvđi, najjači i najkompletniji čovek koji je ikada nosio bokserske rukavice. U njegovom rečniku strah nije postojao, a bol nije imala nikakvo značenje, rekao je Red Smit, novinar, dobitnik Pulicerove nagrade.

(Inbox:youtube/Boxing Legends TV)

2002. – Na Svetskom prvenstvu u košarci, u Indijanapolisu, odigrane završne utakmice u grupnoj fazi. Angola – Španija 55:88, Kanada – SR Jugoslavija 71:87, Liban – Turska 80:107, Portoriko – Brazil 86:90, Alžir – Nemačka 70:102, Kina – SAD 65:84, Venecuela – Rusija 69:86 i Novi Zeland – Argentina 85:112.
Pripremio: Ivan Gajin

0
0

0 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

Unesite pojam i stisnite enter