0
Košarka

NEMA BRIGE ZA BUDUĆNOST: Sjajan start „orlića“ na EP

Objavljeno: 16.07.16 u 17:37

Reprezentacija Srbije, igrači rođeni 1996. godine i mlađi, startovala je pobedom na Evropskom prvenstvu koje je danas počelo u glavnom gradu Finske Helsinkiju.

Izabranici selektora Aleksandra Bućana u okviru prvog kola grupe „C“ savladali su selekciju Letonije. Nap mladi tim je do trijumfa došao tek posle neizvesne završnice u kojoj imao i dozu sportske sreće, iako je imao nekoliko prilika da ranije prelomi utakmicu i dođe do uverljivije pobede: Srbija – Letonija 70:68 ( 21:15, 15:14, 17:21, 17:18).

Letonci su se bolje snašli na samom početku i već u trećem minutu poveli sa 2:9. Brzo su se konsolidovali srpski reprezentativci, zaigrali odlučnije u fazi odbrane i serijom 16:5 preokrenuli rezultat – 18:14 u finišu prve četvrtine. Predvođen kapitenom Stefanom Lazarevićem naš mladi tim je imao punu kontrolu većim delom meča u nekoliko navrata i dvocifrenu prednost, ali nikako nije uspevao da slomi otpor atipičnih Letonaca.

Uporni rival je preko raspoloženog Lomasa da izjednači na 64:64 u 37. minuta kad je počeo rasplet ovog duela. Stefan Peno i Slobodan Jovanović su doveli Srbiju u vođstvo 68:64, ali je najbolji letonski igrač još jednom poravnao – 68:68. Kapiten Lazarević je ispostvailo se na 80 sekundi pre kraja postavio konačan rezultat – 70:68 što jasno govori kakva se drama odigrala u Helsinkiju. Borbeni Danilo Ostojić došao je do važnog skoka u odbrani osam sekundi pre kraja, brzo je fauliran, ali je na žalost oba puta bio neprecizan sa linije slobodnih bacanja. Letonci su u samom finišu dva puta pokušali da dođu do produžetka ili pobede, ali su na našu sreću bili neprecizni.

– Očekivali smo tešku utakmicu. Međutim, bili smo neodgovorni u periodima kad smo imali dvocifrenu prednost što je moglo skupo da nas košta. Razočaravajuće deluje činjencie da smo imali manje skokova od rivala, kao i slabiju realizaciju sa distance koja nas je pratila i u pripremnim utakmicama – istakao je selektor mlade reprezentacije Srbije, Aleksandar Bućan.

SRBIJA: Peno 11, Simić 9, Jovanović 5, Ostojić 8, R. Đoković, Marinković 6, I. Đoković 5, Lazarević 18, Grušanović, Radovanović 4, Vučetić 2, Jeremić 2.

LETONIJA: Feinkers 5, Grinbergs 2, Saulitis 2, Birkans, Gutmanis, Lomas 29, Hazners 3, Stradnieks, Kohs 8, Krumins, Raimo 3, Kavars 16.

U okviru drugog kola grupe „C“ reprezentacija Srbije se u nedelju od 15:15 časova sastaje sa selekcijom Ukrajine.

0
0

0 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

Unesite pojam i stisnite enter