0
Košarka

FIBA LIGA ŠAMPIONA: 56 klubova iz 30 zemalja (VIDEO)

Objavljeno: 21.03.16 u 17:51

Danas je u Parizu i zvanično predstavljen format novog takmičenja koje organizuje krovna kuća košarke pod imenom Liga šampiona.

Kako je na prezentaciji rečeno priliku da nastupi u ovom takmičenju dobiće 56 klubova iz 30 evropskih zemalja (nije rečeno da li je tu uračunat i prvak takozvanog Kosova pošto je FIBA priznala ovu kvazi državu), a 300 utakmica biće odigrano u periodu od osam meseci.

Utakmice će biti igrane sredom i četvrtkom odnosno raspored će biti usklađen sa nacionalnim prvenstvima. U grupnoj fazi takmičenja nastupiće 32 kluba podeljena u četiri grupe po osam odnosno 24 će dobiti pravo direktnog plasmana, a još osam će doći iz kvalifikacija.

U kvalifikacijama će igrati 32 tima
od kojih će posle dve runde osam najboljih izboriti plasman u završnu grupnu fazu. Kvalifikacije će imati dva kola u kojima će timovi igrati po dva meča – kao domaćin i kao gost.


(Izvor: Youtube/Basketball Champions League)

Grupna faza će trajati od oktobra 2016. do februara 2017. godine, a timovi će igrati svako sa svakim po dvokružnom bod sistemu odnosno svaki od 24 tima će odigrati po 14 utakmica.

Četiri prvoplasirana tima nastavljaju takmičenje u plej-ofu, petoplasirani i šestoplasirani klub preseliti u drugo po rangu takmičenje – FIBA Evropa kup, a sedmi i osmi završavaju učešče u evropskim takmičenjima.

U plej-ofu postoje dve runde odnosno 16 najboljih će igrati mečeve osmine i četvrtfinala tj. bolji iz dve utakmice ide dalje. Četiri najbolja tima će igrati na Fajnal-foru koji će biti organizovan od 28. do 30. aprila 2017. godine.

Za sada nije poznato da li će i koliko srpskih klubova učestvovati u ovom takmičenju.

0
0

0 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

Unesite pojam i stisnite enter