0
AdmiralBet ABA Liga

FOTO: HOTSPORT

DEJAN TOMAŠEVIĆ ZA HOTSPORT: Kvalifikacioni turnir za Rio? Veliki smo optimisti! (FOTO)

Objavljeno: 01.12.15 u 18:40

Sa v.d. generalnog sekretara KSS-a smo razgovarali o šansama za dobijanjem domaćinstva kvalifikacija za OI, sukobu između FIBA i Evrolige, kao i kako će to uticati na najbolje srpske klubove i domaće prvenstvo.

Kada se sumira godina na izmaku, može se reći da je rezultatski 2015. bila jedna od uspešnijih za srpsku košarku. Ženska košarkaška reprezentacija Srbije je u Budimpešti postala najbolja u Evropi, što je možda i uspeh godine u srpskom sportu, dok je muška selekcija na Eurobasketu, posle savršenog starta u Madridu, u završnici u Lilu zauzela četvrto mesto.

Iz ovog ugla, Košarkaški savez Srbije na svakom koraku izražava zadovoljstvo urađenim u prethodnih 11 meseci, što je u razgovoru za HotSport potvrdio i novi v.d. generalnog sekretara ovog tela, Dejan Tomašević.

MIFO3337
FOTO: HOTSPORT

– Možemo da budemo pozitivni ili negativni. Ja sam neko kome trenutni rezultat nije merilo, pozitivan ne može da me ponese ili negativan da deprimira. Volim da planiram nekoliko godina unapred i mislim da je to nešto što KSS odvaja od ostalih Saveza. Iako vodimo računa o sadašnjim igračima, itekako vodimo računa o budućim košarkašima i poklanjamo pažnju mladima. U našem programu imamo osam muških i ženskih selekcija, sve to iziskuje dosta finansijskih sredstava i energije, ali se na kraju isplati. Svi naši šampioni su prošli kroz mlađe selekcije i edukativne kampove i zato su to što jesu – izjavio je Dejan Tomašević.

intervju Delegacija FIBA u utorak uveče biće u poseti Beogradu u jednom od poslednjih kontrolnih sastanaka pred donošenje odluke o domaćinstvu kvalifikacija za OI. Kakve su šanse da Beograd dobije organizaciju ovog spektakla?

– Dolaze nam dvojica vrlo visokih funkcionera FIBA u poslednju ‘inspekciju’ i tom prilikom ćemo se potruditi da ih još jednom uverimo da Beograd i Srbija zaslužuju to domaćinstvo. Velika stvar je podrška premijera i države, jer bez toga ne bismo ni razmišljali da organizujemo takvo takmičenje, ali se još jednom pokazalo da ova zemlja voli sport. Mi smo reprezentacija koja je druga na svetu i četvrta u Evropi, sa najlepšom dvoranom u Evropi, hotelima u uskom krugu centra grada, što nema niko. Imam dobre relacije u FIBA i znam da su u toj organizaciji bili zapanjeni visinom finansijske ponude koju smo poslali njima i ne vidim nijedan razlog da ne dobijemo domaćinstvo, ukoliko prevlada sportski momenat – optimista je Tomašević.

FOTO: HOTSPORT

intervju Kada govorimo o FIBA, iz dana u dan se menja situacija oko dobro poznatog sukoba te organizacije sa Evroligom. Imate li informacije kakva je tu situacija?

– Ja sam neko ko voli red i strateško bavljenje problemima. Zato mislim da bi za košarku bilo najbolje kada bi postojao jedan gazda, ko bi vodio i reprezentativnu i klupsku košarku, poput UEFA u fudbalu. Kada prodaješ takav proizvod, onda možeš da dobiješ mnogo za TV prava, a upravo je to najveća mogućnost da košarka dobije više novca. Ako FIBA ne uspe u svojoj nameri, dobro je da se nešto pomerilo sa mrtve tačke, jer je košarka počela da gubi korak za ostalim sportovima. Posebno u klupskoj košarci, gde je prvak Evrolige dobijao tek nekoliko stotina hiljada evra, što je bilo zaista malo, da bismo sada došli u situaciju da je taj budžet nekoliko puta veći. Tako da je to dobro za klubove, ali sa druge strane, mislim da bi za sve najbolje bilo da FIBA uspe u svojoj nameri i organizuje klupska i reprezentativna takmičenja – poručio je Tomašević.

intervju Kako će to uticati na srpske klubove?

– Ukoliko bi to organizovala FIBA, imamo obećanje da bi jedan tim iz regionalnog takmičenja imao zagarantovano mesto. I nemoj da se zavaravamo – mi imamo vrhunske rezultate, ali mi finansijski ne pripadamo najvišem nivou i zato smatram da bi veliki uspeh bio i to jedno mesto bez obzira šta mi pričali. Moramo pre svega da sredimo sitaciju u našem dvorištu, jer još uvek razmišljamo da li smo za jadransku ligu ili domaće takmičenje. I dokle god lutamo u tim odlukama, neće biti dobro po nas. Dobra stvar je što su Partizan, Crvena zvezda i ostali klubovi seli za sto sa KSS-om i dogovorili strategiju, a to jedinstvo se moglo primetiti prethodnog leta, kada je cela situacija mogla loše da se odrazi na našu košarku, razbijanje ABA lige i statusa naših klubova. Došli smo u situaciju da je jedna kancelarija regionalne lige u Beogradu, što je bilo nezamislivo, imamo našeg čoveka koji je direktor takmičenja i sve ide na bolje – kaže legenda naše košarke.

FOTO: HOTSPORT
FOTO: HOTSPORT

intervju Na koji način je onda moguće podići značaj i kvalitet domaćeg košarkaškog takmičenja – Superlige?

– Godinama smo sedeli na dve stolice, a to nikada nije dobro. Moramo da se odlučimo da li smo za jadransku ligu i formiranje novog regionalnog takmičenja ili smo za potpuni povratak klubova u domaće takmičenje. Obe varijante su bolje od ove sadašnje, jer igranje ovakvog načina lige nije dobar ni za klubove koji igraju prvo jadransku, pa domaću ligu, kao ni za timove iz KLS koji čekaju da se uključe u Superligu. Ta se odluka još uvek ne nazire, jer ima puno otvorenih pitanja. KSS se pored toga, prvenstveno bavi reprezentativnim selekcijama. Mi se često sastajemo, sedimo zajedno i to možda nije vidljivo, ali Košarkaški savez Srbije sada ima mnogo bolji odnos sa klubovima nego što je to bio slučaj prethodnih godina – podvukao je Dejan Tomašević u razgovoru za HotSport.

 [stextbox id=“hotsport_text_box“]

Sajam sporta pun pogodak!

– Sjajna ideja, zajedno sa Ministarstvom i Olimpijskim komitetom, kojom je napravljena fenomenalna stvar. I ako je bilo skeptika prošle godine, mislim da posle ovogodišnjeg Sajma nema nijednog. Kao i prošle godine, ja sam se i ove pitao koja je naša uloga kao Košarkaškog saveza i da li mi treba da se predstavljamo. Ove godine smo imali najveći broj reprezentativaca, kako bivših, tako i sadašnjih i naši su tereni uvek bili puni. To je ono što nas čini srećnim – istakao je Tomašević.

[/stextbox]

 

0
0

0 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

Unesite pojam i stisnite enter