0
Evrobasket 2022

FOTO: STARSPORT

EUROBASKET 2015: Drama u Lilu, moćni Gasol odveo Španiju u finale (FOTO)

Objavljeno: 17.09.15 u 23:20

U pravoj drami prvog polufinalnog meča Eurobasketa, Španija je pred 28 hiljada Francuza savladala domaćina 80:75 posle produžetka i plasirala se u veliko finale.

„Crvena furija“ se revanširala „trikolorima“ za poraz u Madridu prošle godine u četvrtfinalu Svetskog prvenstva. Junak velike pobede Španije bio je neverovatni Pau Gasol sa 40 poena. Bila je ekipa Serđa Skariola na pragu poraza, ali se na volšeban način u poslednjoj četvrtini vratila i sjajno obranom nadoknadila „minus 11“. Ali, idemo redom.

Francuska je sve vreme vodila do poslednjeg minuta prvog poluvrmena kada su Španci poveli 32:31, ali je Gober u poslednjim sekundama doneo domaćinu prednost 33:32 pred veliki odmor. Drugo poluvrme počelo je u znaku razigranih „galskih petlova“. Parker, Lovernj i Batum bili su nerešiva enigma za odbranu Španije. Francuska je četiri minuta pre kraja trećeg perioda imala „plus 11“ – 51:40, a pred poslednjih deset minuta igre 56:48.

FOTO: STARSPORT
FOTO: STARSPORT

Tada na scenu stupa fenomenalna odbrana „crvene furije“. Francuska nije šest minuta postigla koš, a Španija je došla do preokreta i 30 sekundi pre kraja prednosti 66:63. Briljirao je Gasol, koji je loptu kroz obruč provlačio zajedno sa čuvarima iz Francuske. Ipak, 14 sekundi pre kraja Batum je pogodio trojku za izjednačenje, a Gober je u poslednjem napadu lupio „bananu“ Gasolu i otišlo se u produžetak.

Francuska je poslednjih pet minuta otvorila dosta bolje i posle igre poen za poen stigla je do tri poena prednosti 75:72. Ipak, to je bilo sve od domaćina na EP. Španija je brzo serijom Gasola 6:0 stigla do 78:75, a do kraja je ostalo 15 sekundi. Klever je na radost domaće publike faulirao Batuma pri šutu za tri poena i Francuska je imala izjednačenje u rukama. Tada je usledio hladan tuš, zvezda Šarlota je promašila sva tri penala, a Španija je posle kontre poenima Gasola stavila tačku na ovaj meč – 80:75. Za veliko finale u kome će čekati boljeg iz duela Srbija – Litvanija.

FOTO: STARSPORT
FOTO: STARSPORT

Kod Španaca je briljirao Gasol sa 40 poena, Rodrigez je ubacio 15 i to su bila jedina dva dvocifrena igrača. Sa druge strane De Kolo i Batum su ubacili po 14 poena, Lovernj 11, a Parker i Želabal po 10, ipak nedovoljno da se zaustavi „crvena furija“.

 [stextbox id=“hotsport_text_box“]

Polufinale:

Francuska – Španija 75:80

Petak:

Srbija – Litvanija 21.00

Plasman od 5. do 8. mesta:

Grčka – Letonija 97:90
Češka – Italija 70:85

[/stextbox]

0
0

0 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

PROČITAJTE OSTALE VESTI IZ RUBRIKE

Unesite pojam i stisnite enter