6
HotBlog

IZGUBLJENI U PREVODU: Kako bi nesmotrenost mogla skupo da košta našu košarkašku reprezentaciju

Objavljeno: 28.07.15 u 16:31

Nešto više od mesec dana ostalo je do početka Eurobasketa, a već sada naš državni tim se našao u velikom problemu pošto nije nemoguće da će selektor Aleksandar Đorđević morati da sastavlja tim bez najboljeg igrača Evrolige u prethodnoj sezoni i novog člana San Antonio Sparsa – Bobana Marjanovića.

Potpuno neočekivano klub iz Teksasa odlučio je da pozove srpskog gorostasa, sa kojim je nedavno potpisao jednogodišnji ugovor, na dodatne medicinske preglede, a sve je izazvano nespretnom rečenicom (ili nespretnim prevodom) koju je u intervjuu jednom izraelskom novinaru dao pomoćni trener Crvene zvezde Borko Radović. Naime, on je objašnjavajući kolika je bila uloga Zvezdinog centra u uspesima crveno-belih i koliko žrtvovao za njih otkrio da je Marjanović u finalnoj seriji plej-ofa domaće lige igrao sa polomljenim stopalom (makar je tako prevedeno).

Bez namere da stajemo na bilo čiju stranu već tada je bilo jasno da se radi o nesporazumu ili u najmanju ruku lošem prevodu pošto je praktično nemoguće da bilo ko, pa makar to bio i dobroćudni div, ne samo da trči nego uopšte da se kreće sa slomljenim stopalom. Oni koji prate košarku na ovim prostorima su svakako upoznati da je Marjanović zaista imao problema sa povredom stopala (ali ne i prelomom) i da je upravo zbog toga Maik Cirbes dobio nešto veću minutažu, čak i u finalnim duelima protiv Cedevite u finalu plej-ofa ABA lige.

Međutim, sistematični kakvi su Amerikanci ne žele ništa da prepuste slučaju već im je primarni cilj da zaštite svoju investiciju, pa su Marjanovića pozvali na dodatnu proveru, ali ne u Milano gde su obavljeni medicinski pregledi pre potpisivanja jednogodišnjeg ugovora, već u San Antonio. Sve to skupa izazvalo je veliku buru, koja je dodatno pojačana nakon izjave selektora Đorđevića.

FOTO: STARSPORT
FOTO: STARSPORT

Nezadovoljan činjenicom da bi na kratko ili nešto duže (u prvi mah se spominjalo da će Amerikanci zabraniti Marjanoviću treniranje u periodu od šest do osam nedelja) mogao da ostane bez jednog od oslonaca savezni kapiten je direktno prozvao pomoćnog trenera u stručnom štabu Dejana Radonjića – Velibora Radovića da je kao „stranac i klupski službenik“ namerno radio na štetu reprezentacije Srbije. Nije trebalo da prođe mnogo vremena da stigne odgovor prozvane strane, koja je pokušala da opravda sebe, ali i da podseti Đorđevića da je on čovek sa imenom i prezimenom iza kojeg stoji određena košarkaška biografija.

Na nesreću svih nas koji nestrpljivo čekamo Eurobasket i nadamo se da bi mogao da se ponovi uspeh ostvaren prošle godine na Svetskom prvenstvu sve ovo bi moglo u priličnoj meri da poremeti atmosferu i tako spreči našu selekciju da se bori za jednu od medalja i/ili priliku da učestvuje na Olimpijskim igrama u Rio de Žaneiru naredne godine.

Najveći gubitnik u celoj situaciji, ničim izazvan, svakako je Marjanović koji će izgubiti nekoliko dana ili nedelja treninga sa nacionalnim timom što bi moglo da dovede do toga da mu se Đorđević zahvali na saradnji odnosno da u prvoj narednoj „seči“ upravo njego ime bude među otpisanim (trenutno je 18 igrača u konkurenciji, a Đorđević mora da odluči kojih 12 će voditi u Nemačku i Francusku).

reprezentacija-okupljanje-035

Najbolji igrač ligaškog dela Evrolige mukotrpno je radio kako bi zaradio poziv u reprezentaciju i tako nadomestio prošlogodišnji gubitak kada nije bio u Đorđevićevim planovima. I sve to bi moglo na kraju da bude uzaludno, zbog tuđeg propusta ili greške.

Marjanovićev menadžer, Miško Ražnatović, pokušao je da koliko toliko smiri tenzije (iako između redova može da se pročita da je direktno umešan u co slučaj) rekavši da nema sumnje da će igrač proći lekarske preglede pošto je povreda stopala sada davna prošlost i da će se vrlo brzo vratiti treninzima, ali svima nama zajedno ostaje da strepimo i nadamo se da je u pravu.

Koliko je novi centar bivšeg NBA šampiona važan šraf u Đorđevićevoj mašineriji i da li je zaista projektovan kao zamena za bivšeg kapitena Nenada Krstića biće poznato vrlo brzo pošto već ovog vikenda naša reprezentacija, koja se trenutno nalazi na pripremama u Kranjskoj Gori, počinje sa serijom kontrolnih mečeva.

Sav svoj autoritet u ovoj situaciji jednostavno bi morali da upotrebe svi koji mogu da imaju uticaja na trenera San Antonija Grega Popoviča da ne zateže previše, a tu pre svega ciljamo na bivšeg selektora Dušana Ivkovića i Vlada Divca koji uveliko radi u svom Sakramentu. Morao bi da reaguje i predsednik Košarkaškog saveza Srbije Dragan Đilas jer nikome ne ide u korist ovo prepucanje, već samo pravi ogromnu štetu.

U slučaju da se desi najgore i da „mamuze“ zabrane Marjanoviću da trenira ili da ga se u nedostatku vremena Đorđević odrekne na centarskim pozicijama u konkurenciji ostaju Raduljica, Kuzmić, Milutinov i Štimac koji će kako znaju i umeju morati da nadomeste i Bobijev izostanak.

0
0

6 Komentara

  1. Alo Srbi napravite zlu krv Malo je pogrešio Radović a delom I Sale.
    I jedan i drugi su treneri Bobija i oba mu žele dobro.Tačka.
    Bobi nam treba na E.P.Ne talasaj,te

    0
    0
    Odgovori
  2. Nema tu nikakvog prepucavanja, već je tu reč dokazanog velemajstora ove igre sa najvećim klupskim i reprezentativnim uspesima u istoriji ovog sporta, što kao igrač i sada kao selektor. Čoveka koji je dugi niz godina donosio radost narodu, i bio neprocenljivi sportski ambasador ove zemlje… Sve u svemu, živa legenda koja ne živi od stare slave, već i dalje niže uspehe i usrećuje ovaj napaćeni narod… Dok sa druge strane imamo anonimusa sumnjivog morala, koji svojim kompleksaškim postupcima preti da ugrozi pozitivne stvari koje Sale čini za košarku i svoj narod. I na kraju umesto svima javno da se izvini zbog govnarije koju je napravio, on se obruši na Saleta sav uvređen što nije u istoj ravni sa njime! Govedo jedno iskompleksirano! Šatro nesporazum sa novinarem. Pa što majstore nisi objavio demant? Vest je izašla odavno… I ko te je ovlastio da daješ intervjue? Čović legenda Srpske košarke?

    0
    0
    Odgovori

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

PROČITAJTE OSTALE VESTI IZ RUBRIKE

Unesite pojam i stisnite enter