0
Košarka

FOTO: STARSPORT

KOŠARKAŠKI EKSPERTI ZA HOTSPORT: Vratili smo se u gornji dom svetskih sila, imamo tim za uspeh na EP

Objavljeno: 28.06.15 u 14:52

Selektor košarkaške reprezentacije Srbije, Aleksandar Đorđević, nedavno je skratio spisak potencijalnih putnika na Evropsko prvenstvo.

U odnosu na tim koji je prošle godine „vaskrsao“ srpsku reprezentativnu košarku osvojivši srebrnu medalju na Svetskom prvenstvu u Španiji najveća promena, bez dileme, biće odsustvo dogogodišnjeg kapitena i lidera „Orlova“, Nenada Krstića.

Međutim, koga nema, bez njega se i može i mora. Barem tako kaže narodna umotvorina sa kojom se doslovce slažu košarkaški eksperti, proslavljeni košarkaši, treneri i igrači sa kojima smo imali prilike da porazgovaramo. 

FOTO: STARSPORT
FOTO: STARSPORT

Legendi srpske košarke sredinom devedesetih navijači klicali: „Sad si uz’o trofej Paspalje

– Apetiti kada je košarka u pitanju uvek su veliki. Nije trebalo mnogo vremena da se vratimo tamo gde nam je bilo mesto. U odnosu na Svetsko prvenstvo prošle godine sada se javnost nada visokom plasmanu i dobrom rezultatu, što je i normalno pošto je košarka tradicionalno donosila trofeje u Srbiju – rekao je za HotSport, Žarko Paspalj, potpresednik Olimpijskog komiteta i bivši NBA igrač San Antonio Sparsa, ali i mnogih evropskih velikana.

Činjenica da će po prvi put nakon niza velikih takmičenja izostati „Krstić kapiten“ ipak nije nepremostiva prepreka za izabranike Saleta Đorđevića.

– Normalno da je gubitak Krstića hendikep. Međutim, ne možemo više da kažemo da Marjanović nije izrastao u centra kojem ne treba dati šansu. On se dokazao defitivno kroz nastupe u Evroligi gde je bio i MVP prvog dela. Iako se on već godinama „vrzmao“ u i oko reprezentacije ove sezone je pokazao da se na njega može računati, da je izgradio jedan širok napadački spektar i da će ga biti teško zaustaviti – kazao za HotSport proslavljeni srpski košarkaški stručnjak Dragan Šakota i dodao:

– Sada je pravi trenutak da proverimo imamo da li smo dobili jednog vrsnog centra. Bez obzira na učinak Krstića, mislim da sa ovom grupom igrača, sve se može nadomestiti.

FOTO: STARSPORT
FOTO: STARSPORT

Iskusni trener zna recept za dolazak do samog vrha

Prema mišljenju Šakote, dobra stvar za našu selekciju je to što je ona pravi spoj mladosti i iskustva. Tako će rame uz rame sa Marjanovićem stajati i njegov rival iz finala ABA lige i domaće lige, Nikola Milutinov, svežeizabrani 26. pik s NBA drafta i centar Partizana.

Ono što, međutim, može da optereti igru ne samo reprezentacije Srbije, već i ostalih selekcija, bez sumnje jeste činjenica da je predstojeće Evropsko prvenstvo ujedno i kvalifikacioni turnir za odlazak na Olimpijske igre u Rio De Ženeiru.

– Sigurno da nije lako igrati pod pritiskom. Zato mi je i drago što su pozvani i mladi i uspešni, iskusni igrači. Ja sam optimista i zbog Saše Đorđevića koji je pokazao da na pravi način vodi naš tim. Činjenica je će Evropsko biti, a možda i uvek jeste, jače od Svetskog prvenstva. Jer na SP nije problem ukoliko se selekcija ne plasira u top 5, a na EP je to veliki problem jer se gubi plasman na OI – naglašava Šakota.

FOTO: STARSPORT
FOTO: STARSPORT

Veruje u mlade „Orlove“ da mogu da polete ka medalji: Vuk Radivojević

Da reprezentacija Srbije i igrači koji su pozvani da državu reprezentuju, imaju lepih izgleda na Evropskom prvenstvu u Hrvatskoj, Nemačkoj, Francuskoj i Letoniji za najviši plasman smatra i bivši reprezentaivac Vuk Radivojević.

– Video sam spisak, mislim da je Đorđević pozvao prave ljude za najviše ciljeve. To su uglavnom mladi momci koji su nas odveli do srebra prošle godine i meni deluje da imaju sjajnu hemiju koja je vrlo važna za velika takmičenja. Uz njih je tu i par nosilaca igre, proverenih reprezentativaca, tako da se možemo nadati najvišem plasmanu. Istina je, međutim, da je EP dosta jako takmičenje, timovi koji su kiksnuli na SP želeće da poprave plasman, a pošto je ovaj turnir i kvalifikacioni, biće jako teško. Međutim, možemo da se nadamo najboljem – kazao je dugogodišnji kapiten Crvene zvezde, Vuk Radivojević, u razgovoru za HotSport.

 [stextbox id=“hotsport_text_box“]

Diskutabilan sistem kvalifikacija za Olimpijske igre

Činjenica da su Evropska prvenstva ujedno i kvalifikacioni turnir za odlazak Olimpijske igre, a da samo Svetsko prvenstvo ne vodi na to takmičenje, pomalo je bizarna svima onima kojima je košarkaš bliska srcu.

Sa tim se slaže i potpresednik Olimpijskog komiteta Srbije, Žarko Paspalj:

– Takva situacija nije samo u muškoj košarci, ista priča je u ženskoj konkurenciji. Da li je to ispravno ili ne, to je već za debelu diskusiju. Ono što je izvesno baš zbog ovog sistema EP će biti najjače takmičenje moguće, jer će svi dovesti najbolje ekipe sa željom da se domognu OI. Samo dve ekipe idu direktno na u Rio, a preoslih pet idu u kvalifikacije. Nama svakako jeste primarni cilj da overimo vizu za OI, ali očekivanja jesu veća u odnosu na SP pošto imamo igrače koji su imali bolje sezone u odnosu na prošlu godinu kada je uspeh Srbije predstavljao iznenađenje. Sada to neće biti slučaj, već smo u grupi favorita – poručio je Paspalj.

[/stextbox]

0
0

0 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

Unesite pojam i stisnite enter