6
Košarka

FOTO: STARSPORT

POSLE 17 GODINA: Stigla ‘sledeća sezona’

Objavljeno: 19.06.15 u 23:24
Da Košarkaška liga Srbije ipak nije potpuno obezvređena bilo je jasno već tokom finalne serije u kojoj su igrali Crvena zvezda i Partizan kada su sevale varnice sa obe strane, a način na koji su crveno-beli proslavili titulu najpre na parketu Pionira, a potom i na Malom Kalemegdanu samo je potvrdilo tu tezu.

Igrala je Zvezda prethodne dve sezone Evroligu, neki bi možda mogli i da ospore način na koji je dolazila do toga, osvojila je trofej ABA lige prvi put u istoriji, treći put uzastopno je Kup Radivoja Koraća završio u klupskim vitrinama, ali nijedan od nabrojanih uspeha nije doneo toliko radosti Zvezdašima kao osvajanje titule državnog prvaka posle punih 17 godina.
 
Titula kao titula praktično ne donosi ništa osim prestiža, ali ono što je bilo važno i jednima i drugima je da se prekine odnosno nastavi serija Partizana koji je u prethodnih 13 sezona bio apsolutni košarkaški lider na ovim prostorima, ne samo u Srbiji već i u regionu.
 
Proslavi titule na terenima na beogradskoj tvrđavi prisustvovalo je nekoliko stotina uglavnom mladih navijača crveno-belih od kojih se većina i ne seća kako je njihov voljeni klub poslednji put došao do šampionske krune. Mnogi se nisu ni rodili te 1998. godine, a većina je bila toliko mala da ne pamete ili im u tom trenutku sportska dešavanja nisu bila glavna preokupacija.
 
FOTO: Delije
FOTO: Delije
 
Mnogo toga se promenilo od tada. Narednu sezonu prekinulo je NATO bombardovanje SR Jugoslavije, a titula je pripala podgoričkoj Budućnosti koja je potom vladala još tri godine, tačnije poslednju titulu državne zajednice osvojila je u sezoni 2001/02. Nekako sa prestankom dominacije kluba iz glavnog grada Crne Gore pojavio se i prvi veliki projekat imenovan kao „Evropska Zvezda“ koju je sa klupe predvodio slovenački stručnjak Zmagoslav Sagadin koji je napravio veliki četvorogodišnji plan prema kojem bi crveno-beli trebalo da preuzmu dominaciju u Srbiji.
 
Međutim, umesto Zvezdine dominacije desilo se nešto potpuno suprotno. Tron je preuzeo najljući rival i nije ga ispuštao punih 13 godina. Smenjivali su se treneri i rukovodstva na Malom Kalemegdanu, ali osim sporadičnih uspeha u Kupu značajniji rezultati su izostali. Bilo je čak i borbe za opstanak u regionalnom takmičenju, a kada bi se došlo do završnog turnira ispadalo se već u polufinalu. U državnom prvenstvu kako Srbije i Crne Gore, tako i samostalne Srbije krajnji domet su bila finala u kojima su se crveno-beli pojavljivali naizmenično sa Hemofarmom ili FMP-om. 
 
FOTO STARSPORT
FOTO STARSPORT
 
I tako sve do sezone 2012/13 kada je Zvezda zauzela drugu poziciju u ligaškom delu takmičenja u regionalnoj ligi. Kako je Igokea prva prošla kroz cilj prema dotadašnjim pravilima trebalo je da igra Evroligu, ali naprasno uoči finalnog turnira pravila su promenjena pa je odlučeno odnosno „pojašnjeno“ da su pogrešno tumačena pa je Zvezda kao finalista ipak postala „Evropska“ – punih 10 godina od započinjanja projekta.
 
Naredna godina pored solidnih rezultata u evropskim takmičenjima (posle ispadanja u grupnoj fazi Evrolige došlo se do polufinala Evrokupa) u regionalnom takmičenju je osvojeno prvo mesto, ali nije se moglo dalje pošto je usledila čuvena utakmica Fajnal-fora protiv Cibone u Kombank Areni. Sreća po Crvenu zvezdu je da su Zagrepčani odustali usled finansijskih problema, a poziv iz Barselone stigao je baš na Mali Kalemegdan.
 
Za svo to vreme domaća titula je i dalje bila nedosanjani san jer je Partizan kao po običaju podizao formu na kraju sezone i osvajao taj pehar. Sve do ove godine. A ove godine se pisala istorija za klub koji je posle ogromnog duga 2011. godine preuzeo Nebojša Čović.
 
FOTO: STARSPORT
FOTO: STARSPORT
 
Stvoren je odličan tim sastavljen od domaćih reprezentativaca, što seniorskih što onih iz mlađih kategorija, uz vrlo dobre strance koji su donosili razliku što je i cilj kada se dovode u klub. Na kormilu tog broda po mišljenju pojedinih navijača Crvene zvezde bio je kapetan koji ne ume da upravalja njime, ali ih je Dejan Radonjić u potpunosti razuverio.
 
Najpre plasmanom u Top16 fazu Evrolige, potom osvajanjem još jednog Kupa, konačno je i Jadran bio pod nogama crveno-belih, ali i ono najvažnije za navijače Crvene zvezde prekinuta je dugogodišnja dominacija najvećeg rivala. Koliko im je to bilo važno navijači su pokazali u četvrtak kada je ostavrena i treća pobeda u nimalo jednostavnoj finalnoj seriji plej-ofa u kojoj je Partizan pokazao da je uz sve nedaće koje su ga zadesile tokom sezone ipak daleko teži rival nego što je to javnost predstavljala.
 
FOTO: STARSPORT
FOTO: STARSPORT
 
I na kraju da se vratimo na početak odnosno na naslov. Tokom godina u Crvenoj zvezdi su sve vreme govorili, biće bolje sledeće sezone, osvajamo titulu naredne godine, pa su od strane protivničkih navijača dobili posprdan naziv KK Sledeća sezona, koji nakon sinoćnjeg trijumfa odlazi u arhivu. 
 
O tome kakav tim će crveno-beli imati u narednoj sezoni i da li će biti kadri da ponove nešto slično tj. da osvoje tri domaća trofeja i eventualno naprave korak napred u Evroligi nekom drugom prilikom.
0
0

6 Komentara

  1. Prosle godine nezasluzeno umesto cibone igraju El, plativsi vajld kard 500 000 e. od novca poreskih obveznika Srbije, odgovarace kad tad zbog neodgovornog i bahatog ponasanja i urusavanja najvece institucije Srpske kosarke-Partizan-MIT ili cudo-jedini ponos i najveci brend Srbije !!!

    0
    0
    Odgovori
  2. Partizan jeste svrgnut sa trona i to je ucinio kvalitetniji,skuplji, tim koji ima podrsku drzave ali taj tim nije CZ i ako bi to mnogi zeleli vec mutant ************ Cokija

    0
    0
    Odgovori
  3. e samo treba pitati igokeu i cibonu koliko im je čović platio da im se ustupi evoliga.istorijska titula fmp-a.možete vi pisati da je to majami hitsi

    0
    0
    Odgovori

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

Unesite pojam i stisnite enter