2
AdmiralBet ABA Liga

REVOLUCIJA U KOŠARCI: Nova liga na Jadranu, u Evroligu i kroz domaće i kroz regionalno takmičenje!

Objavljeno: 12.04.15 u 20:18

Nacionalne federacije iz zemalja bivše SFRJ prošle srede dobile su nalog FIBA da formiraju novo regionalno takmičenje čija bi organizaciona struktura trebalo da bude poznata za manje od mesec dana. Prema prvim informacijama, sedište lige bilo bi u Podgorici, a naziru se i druge organizacione strukture.

Čelnici svih liga sa ovih prostora načelno su dogovorili da sedište bude u glavnom gradu Crne Gore, a i dalje je nepoznato ko će biti prvi čovek Lige. Prva ideja je bio Dejan Lekić, generalni sekretar Košarkaškog saveza Makedonije, ali je izvesnije da će to biti neko iz crnogorske košarkaške organizacije.

Ono što najviše interesuje košarkašku javnost na ovim prostorima jeste kakva bi bila prohodnost u Evroligu kroz to takmičenje i o tome se dosta razgovaralo. Naime, u takođe novoformiranoj Evroligi, koja će biti pod pokroviteljstvom FIBA, našao bi se samo pobednik regionalnog takmičenja.

Međutim, kako se ne bi umanjio značaj nacionalnih prvenstava kao što je to bio slučaj do sada, šansu da se plasiraju u Evroligu, ali kroz kvalifikacije, dobili bi šampioni Srbije i Hrvatske. Ukoliko bi se desilo da je šampion Jadrana u isto vreme i prvak svoje države, u kvalifikacije bi išao nacionalni vicešampion.

Govorilo se i o prohodnosti u druga dva, manje jaka evropska takmičenja, Evrokup i Evročelendž, ali je za sada procenjeno da bi bilo previše slati klubove u sva tri kontinentalna nadmetanja. Odlučeno je da se sačeka kraj sve većeg rata ULEB i FIBA, da bi se razmotrila mogućnost svojevrsnog spajanja Evrokupa i Evročelendža.

hotsport.rs

0
0

2 Komentara

  1. Ovo sve sto pisete su gluposti!Jadranska liga cese igrati i dogodine,to su potvrdili i Fiba i Uleb i donosice i dalje dva mesta u Ulebovoj EL,kakvo novo takmicenje kakva Podgorica kakav predsednik seljacina Lekic pa on odlazi u istoriju makedonske kosarke zajedno sa njegovim mentorom Dimovskim ko njih zove bilo gde to su gluposti.Format EL pod patronatom ULEB ostaje do sezone 17/18 zbog unapred potpisanih sponzorskih ugovara sa Turkish erlajnsom,Efesom i ostalim velikim kompanijama,to je jasno sup*ima iz beznacajne Fibe,neide tako u biznisu jasno je to njima.Pozz.MKD

    0
    0
    Odgovori
  2. koji je to uspeh crnogorska reprezentacija ostvarila od njihovog nastanka pa da upravljaju regionalnom ligom? Dokle vise izivljavanje nad srpskom kosarkom?

    0
    0
    Odgovori

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

Unesite pojam i stisnite enter