0
Košarka

SALE NACIONALE: Bolje je biti trener nego igrač! Teodosić je najbolji u Evropi, a evo i zašto!

Objavljeno: 20.02.15 u 13:30

Na predavanju koje je održao na Fakultetu sporta i fizičke kulture u Nišu, Aleksandar Đorđević je govorio o mnogim temama, istakao je koliko je ponosan uspehom na Mundobasketu u Španiji, ali i uporedio njegovo viđenje košarke iz ugla igrača i trenera.

Saša Đorđević jedan je od naših najboljih igrača u istoriji, mnogo toga je dao nacionalnom timu kao igrač, a prošlog leta i kao selektor. Veoma je ponosan na srebrnu medalju sa Svetskog prvenstva u Španiji, a kao najzaslužnijeg za taj uspeh naveo je svog ‘alter ega’ na terenu – Miloša Teodosića.

– Teodosić je najbolji igrač Evrope u ovom trenutku. On je naš lider, igrač koji na terenu čini sve saigrače boljim, a to je jako retko. Od prvog do poslednjeg dana stručni štab je stalno pričao o njemu, bio nam je tema čitavog leta. Sa njim imam stvarno sjajan odnos i mnogo razgovaramo, ali najmanje o košarci. Veliki je igrač i radio je sa velikim trenerima, zna mnogo o košarci i teško da ja mogu da ga naučim tim stvarima. Pričali smo o ljudskim stvarima. Ja sam bio zadužen za njega, a Joca(Antonić) za Raduljicu. Njegov pristup i odnos na pripremama je bio sjajan. Rekao mi je tada ‘Sale, nikada nisam ovako dobro trenirao’. Sjajno zna da prepozna saigrače koji su potrebni za šampionski tim. Ne mislim tu na one sa kojima je najbolji prijatelj i sa kojima mu je najlepše da se druži, već igrače i karaktere koji čine pravi tim – rekao je Sale i naveo primer iz kojeg se vidi kakav je Teo igrač na treningu:

– Na pripremama je stalno pričao sa saigračima. Naš dobar prijatelj, dekan na DIF – u Beogradu, profesor Koprivica mi je jednom pre priprema rekao da majstor uvek prepozna majstora i da ga onda ne pušta iz ruku. Iskreno, nisam imao pojma na šta misli. Onda kada smo počeli sa radom, ulazim u halu pre treninga i vidim Teodosića kako priča sa Bogdanovićem, kako se takmiče u šutiranju, ne pušta ga – objasnio je Đorđević.

Kaže da mu je dosta lakše u ulozi trenera, nego na parketu.

– Različiti su pogledi na profesiju iz svlačionice kao igrača i čoveka koji se bavi trenerskim poslom. Imao sam sreće, jer sam kao igrač imao kontakte sa trenerima na vrhunskom nivou. Srbija obožava košarku i ona je najbliža karakteru ljudi sa naših prostora. Cilj je da imamo vrhunske košarkaše i da njih istaknemo u prvi plan – istakao je Đorđević u obraćanju studentima i profesorima u Nišu.

Upravo u tom gradu u toku je finalni turnir Kupa Radivoja Koraća, a po njemu, favorit za osvajanje ‘Žućkove levice’ je onaj tim koji pobedi u polufinalu. Sličan diplomatski odgovor dao je i na pitanje o sistemu takmičenja u ABA ligi, na šta je Đorđević rekao  da je on za onaj sistem koji će podići nivo i kvalitet srpskih igrača.

Đorđević već duže vreme organizuje ovakve tribine posvećene mladima i budućim ljudima u košarkaškom svetu, a prvi put u Nišu su studenti znali odgovor na njegovo stručno pitanje: Koji su osnovni elementi košarkaške igre?

Nišlije su znale odgovor koji glasi: hvatanje lopte i dodavanje.

hotsport.rs

Sportske vesti iz zemlje i sveta možete pratiti i na našoj fejsbuk stranici Hotsport.rs, kao i na našem Tviter nalogu.

0
0

0 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

Unesite pojam i stisnite enter