1
AdmiralBet ABA Liga

KK PARTIZAN U 2014. GODINI: Povrede, spasitelj Pavlović, odsustvo iz Evrolige i nastavak dominacije u Srbiji

Objavljeno: 06.01.15 u 18:07

Košarkaši Partizana ponovo su se i u 2014. godini izdigli iznad svih problema i potvrdili svoju dominaciju još jednom titulom šampiona Srbije. Ipak, finansijska kriza u klubu je uzela svoj danak i crno-beli prvi put posle 13 godina nisu bili učesnici najjačeg evropskog takmičenja – Evrolige.


Kada se iz ove prespektive osvrnemo na 2014. godinu, ona bi za košarkaški klub Partizan na seizmološkoj skali imala poprilično reljefan izgled. Dosta turbulencija, uspona i padova je bilo, ratovalo se na svim stranama, kako na parketu, tako i na tribinama, ali i konferencijama za medije, emisijama… Kriza koja drma čitavo naše društvo, nije zaobišla ni KK Partizan. Finansije su ponovo bile veliki kamen spoticanja koji je uprava na čelu sa predsednikom Predragom Danilovićem i trenerom Duškom Vujoševićem uporno gurala uz brdo. Dosta se špekulisalo i o sukobu ove dve velike legende Partizana, što do danas nije potvrđeno, ali je evidentno i na utakmicama i u obraćanjima javnosti, da njih dvojica nisu imali previše dodirnih tačaka. Čak je bilo i suprotstavljenih mišljenja, što prethodnih godina nije bio slučaj kada je čuveni Partizanov sistem donosio ogroman broj trofeja.

Krajem prethodne, 2013. godine Partizan je teškom mukom izborio plasman u TOP 16 fazu Evrolige, a prvu utakmicu odigrao je već drugog dana 2014. godine protiv Reala iz Madrida. Hrabri Partizan nije uspeo tada da baci na kolena evropskog giganta, ali jeste dve nedelje kasnije, kada je u punoj Kombank Areni pao CSKA sa pola koša prednosti. Iako ta pobeda nije pomogla crno-belima da se uključe u ozbiljniju trku za plasman u TOP 8, pokazala je šta Partizan može i šta će tek pokazati do kraja sezone.

https://www.youtube.com/watch?v=mF2ix7Q2ID4

Još jedan šok u nizu ekipa Duška Vujoševića doživela je krajem januara kada je kapiten i predvodnik tima doživeo identičnu povredu zbog koje su već na pauzi bili Davis Bertans i Leo Vesterman. Stradali su prednji ukršteni ligamenti Dragana Milosavljevića, najboljeg defanzivca i jedne od ključnih figura tima.

Činilo se da ovog puta crno-beli neće uspeti da se izvuku iz ponora, ali je tada u klub iz Humske stigla velika injekcija samopouzdanja i kvaliteta. U februaru je u Partizan stigao osvedočeni Grobar i ljubimac navijača, Aleksandar Pavlović, igrač sa desetogodišnjim NBA iskustvom. Uz njegov veliki doprinos, kao i povratak Davisa Bertansa posle devetomesečne pauze, Partizan je uspeo da izbori plasman na fajnal-for ABA lige i borbu za Evroligu naredne sezone.

Dodatan razlog za optimizam da će Grobari ponovo slušati čuvenu himnu ‘Devotion’ ulivala je i činjenica da se završni turnir Jadranske lige održavao u Beogradu. Polufinalni i najvažniji meč sezone Partizan je igrao protiv Cedevite pred ogromnom podrškom svojih navijača u Kombank areni, ali je utakmica počela veoma loše po crno-bele pa su Zagrepčani u prvom poluvremenu imali i 16 poena prednosti. Trojkama mladog Andrića i Saše Pavlovića srpski tim je do odmora spustio zaostatak na samo minus pet, a u drugom poluvremenu Partizan je preuzeo kontrolu meča i uz podršku publike stigao do vođstva od 11 poena. Iako je do kraja ostalo još nepunih pet minuta, Cedevita se nije predavala, polako je topila prednost i uspela da uvede meč u potpuno neizvesnu završnicu. Tada je usledio već čuveni scenario kada je Nolan Smit trojkom sa pola terena na 0,7 sekundi do kraja poslao Cedevitu u Evroligu, a Partizanovu sudbinu zavio u gustu maglu.

https://www.youtube.com/watch?v=DQTjcXZtUkk

Nije bilo vremena da se žali, domaće prvenstvo, iako obezvrđeno, je bilo odmah iza ugla. Tim je morao da se podigne i da igra za svoju čast, a odgovornost i pritisak na sebe je preuzeo Duško Vujošević. Ponekad je u tome preterivao, pa je ‘čašćavao’ svoje igrače nešto drastičnijim vaspitnim merama, a skandal je izazvalo gušenje najboljeg igrača Bogdana Bogdanovića na meču protiv FMP-a u Hali sportova na Novom Beogradu. I pored toga, regularni deo prvenstva okončan je na prvom mestu, čime su crno-beli stekli prednost domaćeg terena u plej-ofu. Lak zalogaj u polufinalu bio je Radnički iz Kragujevca, pa je usledila borba za naslov prvaka Srbije protiv najvećeg rivala – Crvene zvezde.

Prvi meč ove finalne serije dugo će se pamtiti. Šef stručnog štaba Partizana Duško Vujošević je nezadovoljan sudijskim odlukama povukao igrače sa parketa, a kada su se crno-beli vratili na teren bilo je pitanje trenutka kada će tempirana bomba eksplodirati. Varnica je izbila između Milutinova i Nelsona, nastao je opšti haos i kompletne klupe obe ekipe uletele su u boj. Epilog je bio iznenađujući za sve – ispraznila se hala, a poslednjih osam minuta meča igralo se pet na tri. Tako su brojčano jači crveno-beli bez većih problema poveli u finalnoj seriji.

Međutim, tada je Bogdan Bogdanović zaigrao najbolje u svojoj karijeri i uz pomoć zamenika kapitena Žofri Lovernja, Pavlovića, Tepića i Gagića preokrenuo finale u korist Partizana. Drugi i treći duel crno-beli su lako dobili, a u četvrtom meču igrao se produžetak. Junak Bogdanović je sa 123 poena u četiri odigrana susreta doneo svom timu 13. uzastopni pehar prvaka države koji su po završetku meča ukrali navijači Crvene zvezde i podigli ga zajedno sa kapitenom Simonovićem. Srećom je sezona bila završena, pa je tu bio kraj skandalima, barem u narednih nekoliko meseci.

https://www.youtube.com/watch?v=mPDjIPOTuaQ

Preko leta Partizan je napustio veliki broj igrača, od nosioca igre ostali su samo Milenko Tepić i Đorđe Gagić, a dosta se očekivalo od mladih Andrića, Milutinova i Marinkovića. Najveće pojačanje bio je Slovenac Edo Murić, a početkom septembra u redove šampiona Srbije vratio se krilni centar Milan Mačvan. Sezona je počela veoma loše, ređali su se porazi u Evrokupu i ABA ligi, Vujošević je ponovo imao atak na svog igrača(ovog puta Mihajla Andrića), a očaj navijača je postajao sve veći. Ekipi je bio potreban plejmejker koji će povezati redove, ali on ni do danas nije stigao.

Umesto njega, želju i molbe navijača da se vrati uslišio je ‘spasitelj’ Saša Pavlović, koji je ponovo priskočio voljenom klubu u nezavidnoj situaciji. Na istoj utakmici protiv Hapoela iz Jerusalima prvi put posle devet meseci zaigrao je i kapiten Dragan Milosavljević, a upravo taj meč bio je odlučujući o sudbini Partizana u Evrokupu. U pomalo svečanoj atmosferi zbog povratka dvojice sjajnih košarkaša na parket, crno-beli nisu dovoljno ozbiljno pristupili zadatku i, nažalost, usledila je eliminacija iz Evrope.

https://www.youtube.com/watch?v=vnV_JINPOUI

Sva pažnja sada je usmerena ka ABA ligi, grčevitoj borbi za plej-of i finale preko kojeg će ponovo ići jedini put ka Evroligi. Posle očajnog starta i četiri poraza iz uvodnih šest kola, Partizan trenutno ima skor 8-7 i nalazi se na deobi četvrte pozicije sa Olimpijom i Cibonom. Može li 2015. biti godina Partizanovog povratka u Evroligu i godina u kojoj će naš najtrofejniji klub ponovo stati na sigurne noge? Mogu li se crno-beli vratiti u sam vrh evropske košarke gde su se prethodnih decenija konstantno nalazili?

hotsport.rs/ Stefan Smuđa

Sportske vesti iz zemlje i sveta možete pratiti i na našoj fejsbuk stranici Hotsport.rs, kao i na našem Tviter nalogu.

0
0

1 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

Unesite pojam i stisnite enter