0
AdmiralBet ABA Liga

BOGDAN BOGDANOVIĆ ZA HOTSPORT: Ovo je bila moja godina! (VIDEO)

Objavljeno: 01.01.15 u 13:05

Njegove trojke su ‘čiste kao suza’, one sa devet metara su ‘from downtown’. Za mnoge se govorilo da šutiraju sa parkinga, a on ima najjači izbačaj i ‘odlazi’ dalje od svih i ‘šutira sa druge planete’ – Bogdan Bogdanović, the trojka.

Eminentni treneri Evrolige  izabrali su ga za ‘zvezdu u usponu‘. Bio je najefikasniji igrač Partizana sa 14, 78 poena što mu je donelo peto mesto u EL, najbolji klupski asistent sa 3,7 asistencija po utakmici, najbolji trojkaš (2,17 po utakmici) i prvi po broju faulova nad njim (4 po meču).

Osvojio je titulu sa Partizanom, proglašen je za MVP šampionata, bio je najbolji strelac finalne serije, u kojoj je ubacio 123 poena (od 305 Partizana), što je 30, 75 po meču . Prosečno je imao pet skokova i četiri asistencije. U finalnoj seriji je tri puta imao indeks korisnosti veći od 30, a u četvrtoj utakmici postigao je čak 36 poena i stao rame uz rame sa Draženom Dalipagićem i Draženom Petrovićem.

Na sve to nadovezao se NBA draft , Finiks Sansi su ga izabrali kao 27. pika, potom je potpisao četvorogodišnji ugovor za Fenerbahče, u kojem će igrati do odlaska u NBA. Kao šlag na tortu nadovezala se srebrna medalja Srbije na Mundobasketu uz Bogdanove fenomenalne partije. FIBA ga je uvrstila među desetoricom najboljih igrača Evrope, društvo mu u tom izboru pravi reprezentativni saigrač Miloš Teodosić, glasanje traje do 16. januara, na sajtu FIBA.

Zbog svih nabrojanih uspeha, Bogdanu je teško da se odluči za jednu koja je obeležila 2014. godinu?

– Ima dosta lepih stvari koje su se desile u 2014, ne bih da izdvajam… Nabrojaću samo neke omiljene: titula sa Prtizanom, NBA draft, rođendanski poklon od Grobara, srebrna medalja sa reprezentacijom i ugovor sa Fenerom – počinje priču za HotSport Bogdan Bogdanović.

Da možeš nešto da promeniš, da li bi menjao i šta bi to bilo?

– Ništa ne bih menjao, jer kao što moj tata kaže, ko zna zašto je to dobro. Za sve dobro ili loše što se desilo, postoji neki razlog, kao i zašto se to desilo baš tada.

Sjajno si se snašao u Feneru.

– Da, za sada se dobro snalazim. Veliku pomoć sam dobio od saigrača i trenera, a pre svih od Nemanje Bjelice i Željka Obardovića. Takođe, dosta su mi pomogli turski igrači, jer ima dosta njih koji razumeju srpski, što je dodatno olakšanje za mene. Svima dugujem veliku zahvalnost.

Fener trenutno deli lidersku poziciju u turskom prvenstvu sa Efesom, plasirao se u TOP 16. Rivali u drugom krugu takmičenja su CSKA Moskva, Laboral Kuća, Nižnji, Olimpijakos, Anadolu Efes, Unikaha i EA7 Milano.

– Ambicije kluba su najveće, a tu pre svega mislim na Evroligu. Između ostalog, to je neka nova vrsta pritiska za mene, ali se trudim da se sa tim nosim što bolje, pre svega treningom i napornim radom. Obe grupe su podjednako teške, ali to je TOP 16, nema tu ni jedne lake utakmice ni protivnika.

Da li si u kontaktu sa Lovernjom, Vestermanom, Bertansom?

– Smanjili smo kontakte, takav je naš posao. Nemamo baš mnogo vremena da se družimo kao što je to bio slučaj u Partizanu. Ponekad razmenimo poruku na društvenim mrežama i čestitamo uspehe jedni drugima, naravno. Kad god igramo u istim gradovima pokušavamo da se vidimo. To se podrazumeva.

Često gledamo vaša takmičenja posle treninga – šutiranja trojki levom rukom, šut iz auta, šut iz skoka sa proturanjem lopte kroz noge…

– Uvek sam voleo da se igram košarke i oduvek sam voleo te male igrice. Sada sam počeo da igram američku košarkašku igricu ‘Horse’, ona mi je trenutno najzanimljivijija.

I dalje ostaješ još dugo u hali posle treninga da radiš individualno?

– Ostajem i dalje dugo da radim, nastavio sam sa treningom tamo gde sam stao. Imam izvanrednu šansu da radim sa kondicionim trenerom Batom Zimonjićem. On uvek ima vremena, nikada nije umoran, voli da radi taj posao i da mi pomaže u napretku.

Otišao si iz Partizana, ali Grobari su uz tebe svim srcem, prate sva dešavanja, navijaju za Fener u EL. Da li te iznenađuje pažnja u tolikoj meri?

– Iskreno, nisam očekivao toliku podršku od navijača i evo koristim priliku da im se zahvalim. Mnogi mi to znači.

Šta mogu crno-beli u nastavku sezone?

– Partizan je u ovu sezonu ušao sa dosta problema, ali ja verujem u te momke. Veoma su kvalitetni igrači i ljudi, poznajem ih odlično i znam koliko su vredni. Nadam se da će povratkom Gagija i Saleta stvari konačno da krenu na bolje. Treba im sigurno vremena da se uigraju, a imaju punu podršku od mene.

 Može li Zvezda da prekine dominaciju i dokle može da dogura u EL?

– Nadam se da ne može i navijam da ne može, a u Evroligi im želim sve najbolje.

Plejadi domaćih i stranih asova koji su opčinjeni Bogdanovim umećem nedavno se pridružio i Peđa Stojaković. 

– Velika mi je čast što sam dobio pohvale , on mi je bio jedan od omiljenih igrača iz Indijanopolisa 2002.

Postoji li nešto što želiš da čuješ od nekog posebnog i  koji je najbolji savet koji si dobio?

– Sačuvaću to ipak za sebe, neka ostane moja tajna. Imao sam previše dobrih saveta, zaista ne mogu ni da se odlučim za jedan.

Srbija će se na Evropskom prvenstvu  takmičiti u grupi B, u kojoj su joj rivali Turska, Italija, Nemačka, Španija i Island.

– Ako ne najteža grupa na prvenstvu, onda jedna od najtežih. Međutim, takmičenje je daleko i iskreno za sada i ne razmišljam uopšte o tome toliko. Video sam grupe i to je sve, fokusiram sam na moj sadašnji klub Fenerbahče.

Kako ostaješ čvrsto na zemlji s obzirom na to koliko se tvoj život promenio u poslednjih godinu dana?

-Porodica, devojka i moji bliski prijatelji mi najviše pomažu u tome. Oni mi uvek pokazuju šta je realnost.

Gde ćeš provesti praznike, s obzirom da si imao utakmicu u nedelju u grčkom prvenstvu i već 2. u EL?

– Kod kuće u porodičnoj atmosferi, uz dobru hranu, neki novogodišnji program na televiziji.

Šta sebi, porodici, Partizanu i čitaocima HotSporta želiš za Novu godinu?

– Svima želim sve najbolje u Novoj godini, pre svega da budu zdravi i srećni, sve ostalo je manje bitno od toga – rekao je Bogdan Bogdanović.

FOTO: STARSPORT
FOTO: STARSPORT

Posle zlatnih devedesetih, bar što se košarke tiče, u novom milenijumu je došlo do krize reprezentativnih rezultata, a svih tih godina čekali smo i lidera, da se pojavi neko poput Đorđevića, Danilovića, Divca, Bodiroge, da sazri Miloš Teodosić…  A onda se pojavio i košarkaški mađioničar Bogdan Bogdanović. Ovu igru igra sa stilom, elegancijom, lucidnošću. Vanserijski je igrač i na radost svih, tek je počeo da pokazuje ono što zna. Čeka ga karijera u NBA, a i Partizan da se vrati jednog dana.

Igraj se Bogdane, svi uživamo u tome!

hotsport.rs

Sportske vesti iz zemlje i sveta možete pratiti i na našoj fejsbuk stranici Hotsport.rs, kao i na našem Tviter nalogu.

0
0

0 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

Unesite pojam i stisnite enter