15
AdmiralBet ABA Liga

FOTO: STARSPORT

DRIM TIM SA MALOG KALEMEGDANA: Koliki su dometi čete Dejana Radonjića? (ANKETA)

Objavljeno: 22.09.14 u 14:55

Košarkaški klub Crvena zvezda ove sezone će biti jedini srpski predstavnik u Evroligi, a samim tim uprava tima sa Malog Kalemegdana se potrudila da napravi dovoljno jak sastav koji će stajati rame uz rame najjačim ekipama Starog kontinenta.

FOTO: STARSPORT
FOTO: STARSPORT

Prošla sezona za crveno-bele je bila istorijska, pošto se klub posle 14 godina vratio u najelitnije košarkaško takmičenje i Delije su mogle svoje ljubimce da bodre protiv giganata kakvi su šampion Evrope Makabi, Panatinaikos, Lokomotiva i drugi. Ipak, posle osvojenog Kupa i nesrećnog ispadanja u prvoj fazi Evrolige, nekako je sve palo u vodu. Kasnije je usledio i poraz od Cibone na fajnal – foru ABA lige u Beogradu, kao i titula Partizana, 13. po redu. Zvezda je spletom okolnosti (Cibona zbog finansijskih problema odustala od Evrolige) izborila plasman u elitno takmičenje i uprava kluba je rešila da napravi jak tim
za novu sezonu.

Prvo je došlo do rastanka sa pojedinim igračima. Mali Kalemegdan je prvo napustio Tadija Dragićević, potom Ivan Radenović, a klub se zahvalio na saradnji reprezentativcima Rašku Katiću (slobodan agent) i Marku Simonoviću (Po Ortez). Ekipu je posle dve godine bitisanja napustio i Amerikanac Demarkus Nelson (Panatinaikos), dok je ostatak „rostera“ ostao da čini okosnicu tima za novu sezonu.

Njima su se pridružili Markus Vilijams, Nemanja Dangubić, Nikola Kalinić, Majk Cirbes i Stefan Jović. Sada se postavlja pitanje da li će u narednih mesec dana Crvena zvezda dovesti još neko pojačanje na krilnim pozicijama ili će se sastav popuniti iz sopstvenog omladinskog pogona. HotSport je za sve čitaoce analizirao trenutni sastav koji na raspolaganju ima šef stručnog štaba Dejan Radonjić.

FOTO: KKCZ
FOTO: KKCZ

Pozicija „jedan“ – plejmekeri:

Markus Vilijams je najzvučnije pojačanje ovog leta pridošlo na Mali Kalemegdan. Amerikanac je stigao iz Lokomotive iz Krasnodara kao zamena za zemljaka Nelsona, ali se po stilu igre ova dva košarkaša u mnogome razlikuju. Naime, za razliku od „Admirala“, Vilijams je plejmeker koji manje koristi prodor pod koš i oslanja se na fantastičan šut. Na promociji u crveno-belom dresu šutirao je trojke 13 od 13 i čini se da su Delije dobile vrhunskog šutera van linije 6,75.

Stefan Jović je poslednje pojačanje Crvene zvezde. Momak, rođen u Nišu 1990. godine, pravo je otkrovenje Miroslava Mute Nikolića i slektora Srbije Aleksandra Đorđevića. Odigrao je fantastičnu rolu na Svetskom prvenstvu u Španiji i pravo je čudo otkud to da je iz Kragujevca došao u Beograd, a ne u neku evropsku metropolu. Istakao je da je veliki Zvezdaš i da prvo želi da se dokaže u voljenom klubu, a tek onda u inostranstvu. Zvezda je sa Jovićem dobila sjajnog defanzivca i momka koji će razbijati prvu liniju odbrane protivnika.

FOTO: STARSPORT
FOTO: STARSPORT

Nikola Rebić je „učenik“ Zvezdine škole košarke. Momak koji je još prošle godine dobio šansu u prvom timu i tu je i ostao. Pred njim je nova sezona i prilika da dokaže da je jedan od najtalenotvanijih organizatora igre u zemlji.

Pozicija „dva“ – bekovi:

Jaka Blažić je sada se može reći starosedeoc u crveno-belom dresu. Slovenac je prošle sezone igrao po principi „toplo-hladno“, to jest od očaja do sjaja i obrnuto. Od njega se očekuje da ove sezone bude bek koji će na svakoj utakmici postizati od deset do 20 poena i biti predvodnik kluba. Jer to on može.

Čarls Dženkins zvani Đenka. Miljenik Delija, Amerikanac koji svojim prodorom može da razbije i najbolju odbranu Evrope. Lucidan i hrabar sa loptom i ove će sezone kao i lane biti tu kada je najteže i najpotrebnije. Slabiji deo igre mu je šut za tri poena, ali zna da pogodi. Ako odradi dobre pripreme sigurno eć biti prva „puška“ tima sa Malog Kalemegdana.

FOTO: STARSPORT
FOTO: STARSPORT

Branko Lazić zvani „čovek odbrana“. Momak koji protivnicima ne da da dišu. Sjajan defanzivac, igrač za pritisak na loptu u odbrani. U napadu ume da pogodi za tri ponea, ali u postavi Dejana Radonjića je isklučivo zadužen za dirigovanje odbranom. Povredio se tokom priprema, što će sigurno ostaviti malog traga na početku sezone.

Pozicija „tri“ – krila:

Nikola Kalinić je veliko pojačanje za Crvenu zvezdu. „Zver“ iz Subotice je briljirala na Svetskom prvenstvu, a njegova zakucavanja preko Borusisa zadivila su svet. Takođe, kao i Lazić dobar je defanzivac. Zvezda je dovođenjem Kalinića dobila kompletnog igrača, jednog koji je falio prošle sezone. Čini se da uprava nije mogla da napravi bolji potez od ovoga.

Nemanja Dangubić je još jedan novajlija na Malom Kalemegdanu. Po vokaciji je bek, ali će u nedostatku igrača na poziciji „tri“ pomagati Nikoli Kaliniću. Trebalo je da bude deo srebrne generacije „orlova“, ali ga je povreda u tome sprečila. Oporavio se i sada se od njega očekuje da zabilista u Zvezdinom dresu. Jak defanzivac, sa snažnim ulazom u napadu i nešto slabijim šutem. Ipak, mlad je i uz valjan rad bi mogao da postane veliki igrač. Mnogi mu prognoziraju NBA karijeru.

FOTO: STARSPORT
FOTO: STARSPORT


Pozicija „četiri“ – krlni centri:

Luka Mitrović kapiten! Kao i veći deo tima vrlo mlad i supertalentovan. Dobio je veliko poverenje od trenera Dejana Radonjića i biće kapiten tima. U poslednjem „deljenju“ ispao je sa spiska Aleksandra Đorđevića mada mu je možda i bilo mesta u 12. Od njega se mnogo očekuje. Skočan je, ume da igra pod košem, a dobar je i na spoljnim pozicijama. Nekada talenat, a sada predvodnik Zvezdine generacije.

Marko Tejić je još jedan izdanak crveno-bele škole košarke. Dobio je šansu još prošle sezone, a ove bi trebalo da stasa u igrača od kog se očekuje da dostojno zameni kapitena. Naravno, postoji mogućnost da uprava kluba na toj poziciji dovede još jednog iskusnijeg igrača, ali u svakom slučaju verujemo da će i Tejić dobiti svoju šansu koju je zaslužio pruženim na pripremama.

Pozicija „pet“ – centar:

Boban Marjanović gorostas pod košem. Prošle godine je bio najviši košarkaš u Evroligi, a po svemu sudeći i ove. Imao je odličnu sezonu iza sebe, gospodario je reketom. Od njega se očekuje da to radi i ove. Imaće sigurno i veću minutažu, jer je klub napustio iskusni Raško Katić. Marjanović je u dosadašnjem delu priprema bio pravi vođa, postizao je od 15 do 20 poena po utakmici, te se navijači nadaju da će taj trend nastaviti već protiv Galatasaraja u oktobru u prvom kolu D grupe Evrolige.

Cirbes

Maik Cirbes nova petica u timu Dejana Radonjića. Nemac je stigao iz Bamberga i sigurno je da će biti tu da odmara neprikosovenog Marijanovića. Igrao je letos za „pancere“ u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo i ostavio je utisak sjajnog „hvatača lopti“. Na svakoj utakmici je beležio više od deset skokova što znači da je Crvena zvezda sa njim dobila čvrstinu u reketu. Nije vrsni poenter, ali može da ubaci do deset poena. Sasvim dovoljno.

U prvi tim su iz FMP-a prekomandovani još i Marko Gudurić, Đorđe Kaplanović i Nikola Čvorović, koji su prošli prireme sa ekipom na Zlatiboru i čekaće svoju šansu da zaigraju u slučaju da se neko od prve dvanaestorice povredi ili ne bude spreman iz bilo kog drugog razloga za napore koje čekaju tim u sezoni pred nama.

Koga biste voleli da vidite na mestu predsednika Crvene zvezde?

Pogledaj rezultate

Loading ... Loading ...

hotsport.rs – D. N.

Sportske vesti iz zemlje i sveta možete pratiti i na našoj fejsbuk stranici Hotsport.rs, kao i na našem Tviter nalogu.

0
0

15 Komentara

  1. Ovom timu fali samo jedan dobar igrac na pozicijama 4 i 5…jedan dobar skakac…
    Inace tim je odlican za aba ligu…sa jos jednim pravim igracem pretstavljali bi nesto i u evroligi…
    Ovako nije lose ali moze i bolje

    0
    0
    Odgovori
    • Treba da dovedu nekog igraca tipa Dragicevic..koji moze da pokriva i 4 i 5, a pri tome da je pokretljiv..jer i Bobi i Cirbes su centri koji nisu bas pokretljivi tako da cemo imati problema sa centrima koji dobro sutiraju sa polu-distance, kao npr. Lavrinovic..

      0
      0
      Odgovori
      • Nisam rekao da je Djenka los, ali da nije suter. Predstavljate ga kao da je Irving. Zvezdi treba Djenka….I verujem da ce pokidati ove sezone…

        0
        0
        Odgovori
        • Nije Irving ali ovde se predstavljala Zvezda kao tim i mislim da bi normalno bilo da su za njega napisali da je, ako ne najbolji, onda jedan od 2 najbolja sutera u ekipi. Ja i dalje ne mogu da se nacudim ovome kako ga je ovaj autor, „poznavalac kosarke“, predstavio.

          0
          0
  2. Da li je moguce da ste napisali za Djenku „Slabiji deo igre mu je šut za tri poena“ !? PA ON JE JEDAN OD NAJBOLJIH TROJKASA KOJI JE IGRAO U ZVEZDI U POSLEDNJIH 10-tak GODINA ! Samo me interesuje da li je autor ovog teksta svestan sta je napisao?

    0
    0
    Odgovori

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

Unesite pojam i stisnite enter