0
Košarka

FOTO: STARSPORT

MUNDOBASKET: Španci i dalje prejaki za Orlove, u osmini finala na Grke

Objavljeno: 04.09.14 u 23:48

Košarkaška reprezentacija Srbije izgubila je od selekcije Španije sa 89:73 (34:20, 20:15, 17:21, 17:18) u meču 5. kola grupe A koji praktično nije odlučivao ni o čemu pošto se i pre njega znalo da će Orlovi zauzeti četvrto, a Furija prvo mesto.

FOTO: STARSPORT
FOTO: STARSPORT

Domaćin je, ispostaviće se kasnije, do ključne prednosti došao u prvoj četvrtini koju je dobio sa čak 14 poena viška uz 34 data poena. Na poluvremenu je bilo ogromnih +19 za Furiju, a prednost je na kraju mogla da bude i manja od 16 poena pošto je naš tuim u jednom trenutku došao na -10. Zabrinjava nešto slabija igra u odbrani, ali je ohrabrujuće da je naš tim dobio drugo poluvreme pa ima čemu da se nada u osmini finala u kojoj će se sastati sa selekcijom Grčke, prvoplasiranom ekipom u grupi B.

Statistički gledano ponovo je najbolji u našem timu bio Nemanja Bjelica sa „dabl-dabl“ učinkom odnosno 19 poena i 10 skokova, a dvocifreni su još bili Raduljica sa 13 i Teodosić sa 10 poena. U pobedničkom timu bolji od ostalih bili su Pau Gasol sa 20 poena i Huan Karlos Navaro sa 15 poena.

Meč osmine finala između Srbije i Grčke prema ranije utvrđenoj satnici trebalo bi da bude odigran u nedelju sa početkom od 18 časova.

Tok meča:

1/4 – Nakon početnih 5:0 za Španiju usledila je mini-serija naše reprezentacije koja je povela sa 6:5. Pri rezultatu 8:8 psole odličnog koša Raduljice došlo je do sukoba između Fernandeza i Kalinića koji je isprovocirao Španac pa su obojica dobili po ličnu grešku. Za sada naši momci pokazuju zube favorizovanom protivniku koji nije navikao na takav stav rivala. Odličnim šutem spolja Furija ponovo vraća prednost na svoju stranu pa u 8. minutu vodi sa 21:16. Zbog dosuđenog faula u napadu odnosno prigovora na tu odluku Teodosić je dobio tehničku greškunakog čega Španci dolaze do maksimalnih +9 (25:16). Prednost domaćina nezaustavljivo raste, naši kao da ne postoje u odbrani – 30:16.

Na Svetski kup smo otišli kao ekipa koja će imati za cilj da odigra što bolju odbranu, prema zamislima selektora Đorđevića, a dozvolili smo Špancima da nam u prvoj četvrini ubace čak 34 poena. Pau Gasol i Navaro na kontu imaju već po 10 poena, dok su kod nas Teodosić i Birčević ubacili po pet.

2/4 –Tek što smo koliko toliko uhvatili priključak na startu drugog period Španci šutevima sa distance dolaze do maksimalnih +16 – 41:25. Trojkama Teodosića i Bogdanovića naš tim se vraća na pristojnih 10 poena zaostatka u 16. minutu meča – 31:41. Sa dva pogođena bacanja Raduljice ponovo smo na jednocifrenom zaostatku – 33:41. Opet je usledila furiozna serija Furije od 9:0 i ponovo imamo ogroman suficit -17. Španci stižu i da podignu publiku na noge, Rubio je podigrao loptu za zakucavanje Fernandezu – 35:52.

Na poluvremenu imamo ogromnih 19 poena zaostatka – 54:35. Španci igraju odlično u napadu, šut za tri poena im je preko 50 odsto (6/11), dok u odbrani odrađuju vrlo dobar posao iako se radi o praktično revijalnom meču. Najefikasniji je Pau Gasol sa 14 poena, dok u našem timu Teodosić imam osam na svom kontu.

3/4 –  Posle uvodna dva poena našeg tima ponovo je usledila serija od 7:0 Španaca koji su tako došli do ogromnih +25 – 62:37, smeši nam se nova katastrofa u duelu sa evropskim vicešampionom, kao prošle godine u Sloveniji. Bez obzira na veliku prednost njegovog tima Rudi Fernandez i dalje provocira naše igrače, ovog puta na njegovoj meti je Bogdan Bogdanović koji je za kratko vreme skupio četiri prekršaja. Malo opuštanje domaćina naša ekipa je maksimalno iskoristila pa pred poslednju deonicu ima „samo“ 15 poena manjka – 71:65, a pored toga ovaj period je rešila u svoju korist sa 21:17.

4/4 – Manji gas  Furije naši i dalje koriste i u 34. minutu dolaze na 13 poena suficita – 61:74. Bjelica dodaje 2+1 i eto nas ponovo na samo 10 poena zaostatka na tačno šest minuta pre kraja. Ipak ne daju Španci da im ozbiljnije ugrozimo vođstvo i u psolednjih pet minuta ulaze sa 14 poena viška – 80:66. Razlika je ponovo narasla na velikih 20 poena pa čak i da je neko imao nadu da je postojala mogućnost za veliki preokret ona više ne postoji – 87:67. Potpuno nepotrebno na nešto od dva minuta pre kraja došlo je do sukoba Riki Rubija i Bogdana Bogdanovića, Španac je zbog ratobornosti zaradio tehničku grešku. Natsvlja se „rat“ na terenu, sada su u sukob ušli Raško Katić i Felipe Rejes.

U poslednjem minutu obe klupe su dobile po tehničku grešku,  a kako je naaš već imala jednu selektor Đorđević je isključen.

Bjelica ima 13, Raduljica 12, a Teodosić 10 poena na svom kontu. Na drugoj straniPau Gasol je stigao do 18, a Navaro do 14 poena.

Reprezentacija Srbije večeras od 22:00 sata ukršta koplja sa drugim favoritom Svetskog prvenstva, selekcijom domaćina, Španije.

Ovaj meč biće odigran u okviru poslednjeg kola Grupe A na aktuelnom Mundobasketu.

Centar sa NBA iskustvom, Miroslav Raduljica, uveren je da „Orlovi“ imaju šta da traže u megdanu sa ekipom koja, poput selekcije SAD, doslovno gazi svoje rivale ne ostavljajući im ni promil nade da mogu da učine nešto više:

– Odličan su tim, svi vide kako igraju. Melju protivnike, ko god da im dođe. Ali, ako izađemo muški, da igramo našu igru, mislim da možemo da se nosimo čak i sa takvim timom – smatra Miroslav Raduljica.

Doskorašnji centar Milvoki Baksa, sada slobodni agent, smatra da ipak ne treba preterivati sa superlativima na račun „crvene furije“.

– Od njih svi prave babaroge. Igrali smo sa njima pre četiri godine i mislim da možemo i sada da im pariramo. Imaju sjajne igrače i igraju sjajno, ali mora da se izađe na teren i da sve od sebe, iako svi znaju da će biti teško – uveren je Raduljica.

Bivši centar Partizana je preuzeo odgovornost za poraz od Brazila zbog činjenice da je promašio tri važna slobodna bacanja:

– Samo je trebalo da budemo koncentrisaniji u odsudnim momentima i izdržimo kada su Brazilci krenuli da nas lome. Da pre svega ja ubacim ona tri glupava slobodna bacanja i da im ne dozvolimo skokove u napadu. To su sitnice koje odlučuju u takvim momentima – kaže Raduljica koji se osvrnuo na zanimljivu statistiku: da je Srbija u meču s Brazilom izvela 29 bacanja od kojih je promašeno 12. Epilog je bio poraz od osam poena razlike:

– Ne znam zašto. Ja mislim da dobro šutnem, sve je pravilno, ali… Promašio sam kada je bilo najpotrebnije, neću da tražim alibi – podvukao je Raduljica.

hotsport.rs

Sportske vesti iz zemlje i sveta možete pratiti i na našoj fejsbuk stranici Hotsport.rs, kao i na našem Tviter nalogu.

0
0

0 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

Unesite pojam i stisnite enter