0
Košarka

Dobar start kadeta na EP u Letoniji

Objavljeno: 20.08.14 u 19:41

Košarkaška reprezentacija Srbije, igrači do 16 godina, uspešno je startovala na Evropskom prvenstvu u Letoniji. Izabranici selektora Vladimira Đokića u okviru prvog kola grupe „A“ uverljivo su u Orgeu savladali selekciju Finske. Srpski kadeti su imali izvesnih problema samo u prvoj četvrtini, međutim ubrzo su pronašli željeni ritam, nastavili da igraju čvrsto u odbrani, a kad je proradio šut put prema ubedljivom trijumfu bio je trasiran: Srbija U16 – Finska U16 79:55 (8:8, 29:18, 31:14, 11:15).

Košarka

Trema i nervoza koju sa sobom nosi svaki premijerni meč na šampionatu uticao je da naš mladi tim ne počne duel u Orgeu kako zna i ume. Najbolji se to videlo u šutu, jer su naši reprezentativci u prvoj četvrtini od 16 pokušaja iz igre samo tri puta bili precizni. Međutim, već na startu drugog perioda stvari su došle na svoje mesto. Boriša Simanić je postigao sedam uzastopnih poena, usledila je trojka Alekse Radanova za vođstvo Srbije 18:10 (14. minut). Furioznu seriju 18:2 zaključili su Aleksandar Aranitović i Nemanja Dinčić za već osetnu prednost izabranika selektora Đokića u 16. minutu – 30:12. Atipični finski tim koji se sve vreme hrabro borio sa nekoliko preciznih šuteva u završnici prvog poluvremena uspeo je da donekle smanji zaostatak – 37:26.

Još veću dominaciju i superiornost srpski kadeti pokazali su u nastavku utakmice. Odbrana Srbije bila je na sve višem nivou, o čemu najbolje svedoči broj osvojenih (18), odnosno izgubljenih lopti rivala (30). Procenti šuta sa svih pozicija našeg tima su drastično popravljeni, što se naravno odrazilo i na rezultat – 63:40 (28. minut). Utakmica je bila praktično rešena što je selektor Vladimir Đokić iskoristio da pruži priliku svim izabranicima kako bi se što više razigrali pred daleko teže okršaje koji slede protiv selekcija Litvanije i Turske.

„Možda i očekivano krenuli smo u grču, promašili nekoliko otvorenih šuteva i zicera što su Finci iskoristili da povedu 8:3. Trebalo nam je vremena da se priviknemo, prilagodimo atipičnoj igri rivala. Međutim, znali smo da naš kvalitet mora da dođe do izražaja. Ubrzo smo presekli nekoliko lopti, došli do lakih poena iz kontranapada, posle čega je sve bilo puno lakše. Konstantno smo povećavali prednost i sigurnom igrom stigli do trijumfa. Ideja je bila da se ne istrošimo previše, da svi igrači dobiju priliku, kako bi što spremniji i svežiji dočekali duel sa selekcijom Litvanije koji će sigurno biti teži i zahtevniji“ – istakao je Vladimir Đokić, selektor muške U16 reprezentacije Srbije.

SRBIJA U16: Marjanović 2, Nešić 12, Nikolić 7, Aranitović 10, Musić 12, Ćućović 2, Beslać 3,
Simanić 15, Radanov 8, Radović, Dinčić 6, Gašić 2.

FINSKA U16: Makshuni 20, Kaukianen 2, Inama 5, Airene 1, Knihtinen 2, Koskinen, Niman 3,
Valtonen 2, Rika 10, Barlund 8, Vialen, Pola 2.

U okviru drugog kola grupe „A“ Evropskog prvenstva u Letoniji, reprezentacija Srbije u četvrtak od 19:15 časova igra protiv reprezentacije Litvanije.

hotsport.rs

Sportske vesti iz zemlje i sveta možete pratiti i na našoj fejsbuk stranici Hotsport.rs, kao i na našem Tviter nalogu.

0
0

0 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

Unesite pojam i stisnite enter