0
Košarka

Zvezdina deca za evroligašku budućnost

Objavljeno: 17.08.14 u 17:27

Mladi košarkaši Srbije još jednom su ovog leta obradovali naciju, bronzana je bila selekcija do 17 godina na Svetskom prvenstvu u Dubaiju. Crvena zvezda može da se pohvali da polovinu reprezentacije čine njena deca: Vojislav Stojanović, Nikola Rakićević, David Miladinović, Aleksandar Aranitović, Stefan Kenić i Nikola Popović imali su nemerljiv doprinos u osvajanju još jednog odličja za Srbiju.

Yveydasi

Na ovom šampionatu zablistao je Nikola Rakićević koji je bio lider reprezentacije. Bio je najbolji strelac (12,4), najbolji kradljivac (1,9) i najkorisniji igrač tima sa 13,7 indeksnih poena u proseku. Kao nagrada za izvanredne partije usledio je izbor u idealnu petorku šampionata:

– Presrećan sam. Iskreno, niko od nas u Dubai nije pošao zbog individualnog priznanja, već da bude u službi tima. Međutim, ova nagrada mi mnogo znači kao potvrda velikog truda i rada koji sam uložio tokom čitave sezone. Želeo bih da se zahvalim stručnom štabu i saigračima, jer oni imaju nemerljive zasluge za to što sam izabran u idealni tim Svetskog prvenstva. Disali smo kao jedan, bili pravi tim i kao nagrada za sve to usledila je i ova bronzana medalja – počinje priču Nikola Rakićević i dodaje:

– Imali smo veliki motiv tokom čitavog šampionata. Pošteno smo se borili i zasluženo smo osvojili bronzu, a treba istaći i da smo najbolje plasiarana evropska selekcija.

U duelu sa Špancima Rakićević je bio najefikasniji sa 17 poena:

– U borbi za treće mesto imali smo reprizu Evropskog prvenstva iz Kijeva od prošle godine. Bilo je veoma neizvesno u završnici, ali smo uspeli da trijumfujemo na našu veliku radost.

Podatak da je polovina reprezentacije bila sastavljena od igrača iz redova Crvene zvezde Telekom, Rakićević je kratko prokomentarisao:

– To je samo još jedan dokaz da se u našem klubu izvanredno radi sa mlađim kategorijama i da smo mi igrači uvek spremni da za nacionalni tim pružimo maksimum – zaključio je Rakićević.

Kapiten reprezentacije Srbije do 17 godina Vojislav Stojanović ističe da je imao sezonu za pamćenje.

– Sa Zvezdom sam osvojio Evroligin juniorski turnir u Milanu, uspeo sam da debitujem u prvom timu, a kao kruna svega stigla je medalja sa reprezentacijom. Zaista, bila je ovo fantastična sezona, kakva se samo poželeti može – kaže Stojanović i dodaje:

– Na ovaj šampionat smo otputovali sa namerom da osvojimo jedno od odličja. Smatram da smo mogli da uđemo u finale, ali omelo nas je to što zbog povreda nismo bili u kompletnom sastavu. U tom polufinalnom duelu sa Amerikancima dobro smo se držali sve do polovine treće deonice, ali onda je presudila njihova duža klupa. U borbi za bronzu imali smo snažan motiv da se revanširamo Špancima za prošlogodišnji poraz u finalu Evropskog prvenstva i u tome smo uspeli – konstatovao je Stojanović.

Kada su pitanju mlađe reprezentativne selekcije, preostalo je da se odigra još i Evropsko prvenstvo za kadete koje je na programu od 20. do 30. avgusta u Letoniji. U selekciji Srbije do 16 godina igraće čak četvorica Zvezdinih košarkaša: Aleksandar Aranitović koji se bronzom već okitio u Dabaiju, Boriša Simanić, Aleksa Radanov i Matija Radović. Očekuje se da i oni budu uspešni poput Rebića, Tejića, Kaplanovića, Dobrića, Lazarevića, Radovanovića, Ostojića, Rakićevića, Stojanovića, Kenića, Popovića i da će osvojiti neku od medalja. Za ponos Srbije, ali i Crvene zvezde.

hotsport.rs

Sportske vesti iz zemlje i sveta možete pratiti i na našoj fejsbuk stranici Hotsport.rs, kao i na našem Tviter nalogu.

 

0
0

0 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

Unesite pojam i stisnite enter