2
Intervju

FOTO:HOTSPORT.RS

Miloš Vujanić za HotSport: Đorđević bi bio idelan naslednik Dude Ivkovića

Objavljeno: 16.10.13 u 15:05

Već oko godinu dana u igračkoj penziji nalazi se Miloš Vujanić. Ipak nije toliko dugo odvojen od košarke jer je do januara ove godine radio kao pomoćni trener u Partizanu, klubu u kome je košarkaški stasao. Miloš koji je u svojoj karijeri igrao za neke od najboljih klubova, u najjačim evropskim ligama sada svoje dane provodi udaljen od parketa.

FOTO:HOTSPORT.RS
FOTO:HOTSPORT.RS

Da li si se privikao na košarkašku penziju?

– Iskreno, uživam od kada ne igram. Planirao sam da sa oko 30 godina prekinem sa profesionalnim bavljenjem košarkom. Povrede, selidbe, jednostavno nisam imao više želju da igram. Usledila je fenomenalna ponuda Partizana da se vratim, ali sam u Panioniosu morao da odigram zadnju utakmicu i doživeo sam povredu koja je označila kraj. U sportu sam rekreativno i dalje, ali od poslednje povrede iskreno nisam ni šutnuo na koš.

Kako ti se čini trenerski posao?

– Oprobao sam se u tome šest meseci u Partizanu kao pomoćnik Duška Vujoševića . To je lepo iskustvo za mene, ali jednostavno nisam video sebe na klupi. Trenerski posao zahteva mnogo više obaveza nego kada si igrač i shvatio sam da to nije za mene. Možda jednom budem radio sa klincima ali ne verujem da ću voditi neki veći tim.

Tvoj ustisak o Dušku Vujoševiću kroz prizmu igrača i pomoćnika?

– Znam Duleta dobro. Dve godine mi je bio trener u Partizanu, a kao njegov pomoćnik nisam imao velike obaveze. On svoj posao radio perfketno. Radio sam sa mnogim trenera, ali ovde niko ne radi kao Duško Vujošević. Kada pogledam igrački sam najviše napredovao dok mi je on bio trener.

FOTO:HOTSPORT.RS
FOTO:HOTSPORT.RS

Kakva su ti očekivanja od srpskih klubova u Evroligi?

– Partizan ima jedan sistem koji već dugo traje. Crno – beli su prošle godine počeli sa formiranjem tima koji će tek pokazati koliko vredi. Zvezda posle dugo godina napokon igra Evroligu i dobro je da Srbija ima dva predstavnika. Crveno – beli imaju dobar tim i poseduje realne šanse da se plasiraju u Top 16.

Tvoj favorit u ABA ligi?

– Verujem da će Partizan odbraniti titulu, ali ja sam protivnik reginalne lige jer smatram da je to dovelo do uništenja srpske košakre. Treba obnoviti centre i napraviti jaku srpsku ligu.

Pojačanja crno – belih?

– Stigao je Terens Kinsi koji je već formiran i igrao je u velikim klubovima. Strašan napadač i individualac. U Duletovom sistemu biće veliko pojačanje i prava zamena za Lučića. Mladog Borisa Daloa iskreno nisam pratio, ali čuo sam da je veliki talenat koji bi u narednim godinima trebalo da dostigne NBA kvalitet.

FOTO:HOTSPORT.RS
FOTO:HOTSPORT.RS

Kako ocenjuješ učinak reprezentacije na Evropskom prvenstvu u Sloveniji?

– Rezultat na Evropskom prvenstvu je potpuno realan. Kvalitet je taj koji presuđuje. Tim je imao velike oscilacije i to je naša realnost.  Moramo da stvaramo igrače i da ih puštamo da stasaju kako bi jednog dana igrali za reprezentaciju. Igrači sada otkazuju, neće da igraju i mora da se vidi zašto je to tako. Davno su prošla vremena kada se za reprezentaciju igralo iz nekih drugih motiva, a Savez bi pod hitno morao da vidi zašto je to tako. Takođe, neophodno je korigovati rad sa mlađima jer je interes ušao svuda. Lošu sliku stvaraju menadžeri i pohlepni roditelji. Srbija osam godina nije igrala Olimpijske igre i to ukazuje na postojanje ozbiljnog problema.

Koga vidiš kao naslednika Dude Ivkovića na mestu selektora?

– Ja bih na prvom mestu izdvojio Sašu Đorđevića koji ima harizmu i zna trenerski posao. O njegovim igračkim kvalitetima nepotrebno je trošiti reči. On zna da prepozna šta je neophodno za uspeh reprezentacije i smatram da bi bio idelan izbor. Ukoliko to ne bi prošlo trebalo bi razmišljati o Kokoškovu ili možda o Miroslavu Nikoliću.

U igračkoj kariijeri koji tim ili igrač je na tebe ostavio najveći utisak?

– Igrački gledano ubedljivo najjači utisak je kada sam bio sa reprezentacijom u Indijanapolisu na Svetskom prvenstvu. Tamo sam bio najmlađi, a redom sam stajao uz neverovatne igračke veličine koje su me zadivile svojim ponašanjem.

FOTO:HOTSPORT.RS
FOTO:HOTSPORT.RS

Da li možeš da napraviš poređenje između košarke u Evropi i Amerci?

– Preveliki je broj utakmica u evropskoj košarci i zato karijere igrača traju kraće. U NBA se dešava da igrači bez plej ofa imaju i do šest meseci odmora i oni jednostavno igrački traju duže. Takođe u svakoj NBA ekipi postoji makar jedan igrač – zvezda zbog koga publika dolazi i koji je na svakoj utakmici sposoban da postigne dvadeset i više poena. Tamo je napravljen takav sistem da se igrač uželi košarke jer ima dovoljno dugu pauzu, dok sam ja recimo deset godina zaredom nakon završene sezone odmah imao reprezentativne obaveze što je za rezultat imalo povrede i tri teške operacije zbog kojih sam završio karijeru. Jednostavno u Evropi igrači imaju premalo vremena za odmor i to mislim da bi trebalo promeniti.

FOTO:HOTSPORT.RS
FOTO:HOTSPORT.RS

Čime se sada baviš?

– Trenutno imam kliniku za fizikalnu terapiju. Poučen sopstvenim iskustvom sa povredama shvatio sam da je centar za rehabilitaciju gde će sve biti na jednom mestu vrlo važna stvar. U dogovoru sa partnerom Milanom Ilićem koji radi ovde već 15 godina došli smo na ideju da otvorimo centar ‘Fitness Medico’. Bavimo se svim vrstama rehabilitacije, fizikalnom terapijiom, kirporaktikom i kineziterapijom. Trenutno sam posvećen tome i ponvaljam, ne vidim sebe u košarci u nekom narednom periodu.

Da li Peković može bolje?

– Nikola Peković je starno dominantan snagom i ima svoje dve finte koje korisiti i niko ne može ništa – rekao je uz osmeh Miloš Vujanić.

hotsport.rs/BM

0
0

2 Komentara

  1. On moze sad da ide da trenira partizan,sada ce i ovako i onako partizan da robuje jos jedno 20 30 godina……Od cega se vladas od toga i stradas,ahhahahahahahah 🙂

    0
    0
    Odgovori

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

Unesite pojam i stisnite enter