0
Košarka

Crveno – beli uputili pismo premijeru

Objavljeno: 06.08.13 u 12:15

Mali-Kalemegdan

Košarkaški klub Crvena zvezda uputio je otvoreno pismo predsedniku Vlade Republike Srbije gospodinu Ivici Dačiću, a kao povod se navodi sve češći zahtevi iz tabora Partizana za „jednakim tretmanom“ svih klubova.

Pismo vam prenosimo u celini.

„Poštovani gospodine Dačiću,

KK Crvena zvezda Vam se obraća otvorenim pismom nakon još jedne serije neargumentovanih napada predsednika SD Partizan i trenera našeg rivalskog košarkaškog kluba, koje ničim nismo izazvali, niti doprineli.

Pošto KK Crvena zvezda veruje da živi i radi u demokratskom i višepartijskom sistemu, u kome jedan čovek nema apsolutnu moć, u kojoj svako radi svoj posao i u kome ne vladaju parole „Jedna zemlja, jedan vođa, jedan klub“ mi želimo Vama kao premijeru, ali i nekadašnjem predsedniku KK Partizan, da ukažemo na naše probleme koji i dalje nisu mali. Od strane predsednika SD Partizan čiji ste Vi navijač danima slušamo brutalno dezinformisanje javnosti da su svi dugovi i problemi iz prošlosti KK Crvena zvezda rešeni činjenicom da je prvi potpredsednik Vlade navijač Crvene zvezde.

Nismo smatrali zaverom pripadnost navijačkoj boji važnih političkih ličnosti ove zemlje ni u danima kada su nam se redovno blokirali računi, kada su se gasili važni klubovi u porodici SD Crvena zvezda. Nije nam smetalo ni što su vrlo aktivno u radu pojedinih klubova crno-belih učestvovali i učestvuju kako bivši tako i sadašnji visoki politički funkcioneri. I Vi ste svojevremeno bili predsednik KK Partizan, zato Vam i pišemo ovo otvoreno pismo u nadi da ćete razumeti sve naše probleme.

Prva i najveća dilema koja nas muči je da li u Srbiji danas važe ista prava za sve klubove, pošto danima slušamo razne priče u kojima se traži jednak tretman za sve, ali oni koji najviše pričaju o ravnopravnosti na taj način zahtevaju razne povlastice.

KK Crvena zvezda radi u vanrednim okolnostima već godinama. Klub koji je bio opterećen ozbiljnim finansijskim problemima praktično je došao na ivicu gašenja 2011. godine. Nismo se tada držali jeftinih priča o „brendu naše zemlje“ iako po istoriji, trofejima i broju navijača to zaista i jesmo, već smo prionuli na posao sanacije kluba. Veliku pomoć države nismo imali, osim ako svakodnevne blokade ne posmatramo kao aktivno učešće države u rešavanju našeg problema. Zato ponovo postavljamo pitanje, da li u Srbiji važe ista pravila za sve?

Danas vidimo da jedan košarkaški klub nije plaćao porez godinama, da mu račun nije bio (za razliku od našeg) ni dana u blokadi, da je mogao da odbije i ponudu o reprogramu poreza, koju danas tako žarko želi da iskoristi. Podsećamo Vas da je država donošenjem zakona 31.10.2012. godine omogućila da svi poreski dužnici mogu da reprogamiraju svoje dugove što su FK Partizan, FK Crvena zvezda i još desetine sportskih klubova iz Srbije i uradili. Od tog trenutka, bez obzira na brojne poteškoće, oni svoje poreske obaveze uredno izmiriju. Postavlja se pitanje zašto to KK Partizan u zakonskim rokovima nije uradio? Verovatno se radi o navici da su oni iznad svih.

KK Crvena zvezda je uradila nekoliko nezavisnih revizija u poslednih par godina, prikazala do dinara koliko je novca dobila od državnih preduzeća, sponzora, koliki su joj bili prihodi, a koliki gubici. Nikada, primera radi, KK Partizan nije ništa slično objavio u javnosti. Međutim, svakodnevno slušamo napade pojedinaca iz KK Partizan koji drugima bez argumenata prebrojavaju svaki dinar i dezinformišu javnost zamenom teza.

Podsećamo Vas da KK Crvena zvezda usvajanjem unapred pripremljenog plana reorganizacije sve svoje obaveze prema državi i ostalim poveriocima, bez obzira na brojne teškoće, uredno izmiruje. To smatramo našom obavezom, jer poštujemo zakone ove zemlje. Na taj način posmatramo i činjenicu da smo nadležnim službama dostavili sve papire o tokovima novca, troškovima, prihodima od transfera igrača, plaćenom i neplačenom porezu…

Sanacija KK Crvena zvezda traje već nekoliko godina. U tom periodu, samo mi u klubu znamo kroz šta smo prošli i kakve napore uložili kako bi klub tako bogate tradicije uspeli da vratimo u „legalne tokove“ i normalno poslovanje. Kažemo „legalne tokove“ jer moramo da Vas podsetimo da je žiro račun kluba bio u blokadi više od osam godina, ali tada to nije bilo posmatrano kao pokušaj države da se gasi jedan klub vrlo bogate tradicije.

Vrlo neumesnim smatramo opservacije predsednika SD Partizan čiji ste i Vi navijač, da je na delu nameran pokušaj gašenja velikog broja klubova. Ne znamo o kakvom gašenju priča Duško Vujošević kada su KK Partizan 12 godina uzastopno, a FK Partizan šest godina zaredom, šampioni Srbije. Međutim, moramo da primetimo da su ŽKK Crvena zvezda kao nekadašnji prvak Evrope, ili VK Crvena zvezda kao prvak nekadašnje države zaista i bili ugašeni, pa teškom mukom ponovo vraćeni na sportsku mapu naše zemlje, kasnije i Evrope. I rukometni klub Crvena zvezda je takođe u nezavidnoj situaciji kome su zbog finansijskih problema čak oduzimani bodovi. A šta tek reći o fudbalskom klubu Crvena zvezda, nekadašnjem prvaku sveta i Evrope i najsupešnijem sportskom kolektivu u ovom delu Evrope koji preživljava najteže trenutke od svog osnivanja.

KK Crvena zvezda kao klub koji ima veliko iskustvo u sanaciji situacije, koja je blago rečeno bila teška, nudimo svojevrsnu savetodavnu pomoć našim sportskim prijateljima, kako bi i oni izašli iz ekonomskih problema. Prvo što možemo da posavetujemo je transparentnost u poslovanju i revizija u klubu, jer svaki drugi scenario nas ponovo dovodi u situaciju da nismo jednako tretirani u ovom društvu.

Verujemo da ćete kao najuticajniji čovek u našem društvu, premijer naše zemlje, prijatelj sporta, nekadašnji sportski funkcioner, razumeti naš apel – „jednaka prava za sve“. Ako su pravila igre za sve ista, onda krenimo od plaćanja dugova i poreza državi u kojoj radimo – ili ćemo to raditi svi, ili neće niko.

Nećemo dozvoliti, koliko god je to u našoj moći, da se nečiji višegodišnji privilegovan položaj, ali i loše poslovanje pretvore danas u predstavu u kojoj smo svi navodno isti, ali u kojoj bi neko ipak da bude malo više „jednak“ od drugih? Ukoliko se u narednim danima ipak to pokaže istinitim, tražimo od Vlade Republike Srbije da uvede dekret po kome niko od njenih članova ne sme da navija za Crvenu zvezdu, da je košarka počela da se igra u ovoj zemlji od 2001. godine i da se omogući ostalim klubovima u ovoj zemlji da na isti način kao KK Partizan reše svoje finansijske probleme.“ navodi se u otovorenom pismu kluba sa Malog Kalemegdana.

0
0

0 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

Unesite pojam i stisnite enter